Desperat Norwegianchef: Vi riskerar att gå i konkurs

Norwegian vd Jacob Schram kämpar nu för bolagets överlevnad. Bolaget är i desperat behov av kontanter
5 000 anställda hos Norwegian permitteras.
Foto: KC ALFRED / ZUMA PRESS/IBL

Flygbolaget Norwegian befinner sig i akut likviditetskris.

Bolaget permitterar 5 000 anställda.

Koncernchefen Jacob Schram, som letar efter en ”räddningsplanka” – medger att företaget kan tvingas ställa hela flygflottan. 

Får Norwegian inget kapitaltillskott riskerar bolaget konkurs.

Beskedet gavs av Norwegians koncernchef vid en presskonferens som han höll på distans från sitt hem sedan han satts i cororna–karantän. Orsaken var att han nyligen kommit hem från London och enligt de norska karantänsreglerna måste alla som varit utanför Norden hålla sig hemma en vecka. Därför stod Jacob Schram ensam framför en kamera när han pratade med journalister på distans.

Både Norwegian och SAS befinner sig i kris sedan antalet passagerare och nybokningar sjunkit drastiskt. Men det norska bolaget brottas sedan tidigare med omfattande ekonomiska problem. Och med corona-utbrottet har krisen förvärrats kraftigt. Flygbolaget har redan ställt in en rad flygningar. Enligt uppgift till Expressen är bolagets kreditvärdighet så låg att vissa besättningar tvingats betala sina hotellövernattningar kontant. Detta förnekas dock av andra bolagsanställda.

Norwegian i desperat behov av kontanter

För att kunna överleva som flygbolag och inte kraschlanda ekonomiskt begär nu Norwegian statliga norska pengar från regeringen. Och pengarna behövs inom ett par veckor, annars riskerar företaget att gå i konkurs. Norwegian–chefen använde själv ordet ”räddningsplanka” när han beskrev jakten på friska pengar in i bolaget.

Med direkt adress till bolagets resenärer sa Jacob Schram :

– Jag förstår den besvärliga situation som många av er hamnat i på grund av den helt extraordinära krisen. Jag beklagar att vi inte har kunnat leverera som förväntat i denna helt extra ordinära situation.

Riskerar konkurs

Norwegian störtblöder ekonomiskt och 5 000 av bolagets anställda ska permitteras. Bolaget riskerar helt klart konkurs.

På presskonferensen fick Jacob Schram frågan om bolaget vill ha ett krislån eller någon form av garanti.

– Det finns många alternativ. Det som är viktigt för oss är att vi tillförs likviditet inom några veckor, inte månader. Alla alternativ som ger kapital till bolaget kommer att värderas och diskuteras. 

Kan det bli aktuellt att lägga ned långdistanslinjerna?

– I det läge som vi befinner oss nu handlar det om en enda ska: att Norwegian ska existera efter corona-krisen. Så tror jag att de flesta flygbolag tänker just nu. När vi är igenom krisen handlar det om att få flygbolaget i normal drift igen.

Norwegian–chefen erkände under presskonferensen att Corona-krisens olika alternativ är så akut att det finns risk att hela flygplansflottan ställs på backen.

– Vår utgångspunkt är att alltid ha med sämsta krisalternativ. Alltså vad kan vara det värsta alternativet. Det värsta alternativet i corona–krisen är att flygplatser stängs och vi ser tendenser till det.

Kan det bli aktuellt med ytterligare varsel?

– Ja det kan det. Om det blir så att alla plan står på backen, inga plan flyger.

Den norska regeringen har i ett avsnitt av sitt krispaket föreslagit att flygbolag som SAS och Norwegian retroaktivt ska slippa betala flygplatsavgifter under perioden 1 januari–30 juni.

Men det räcker inte enligt Norwegians vd Jacob Schram. 

Norwegian–chefen ville inte svara på frågan hur länge bolaget kan flyga utan ekonomisk hjälp från de norska myndigheterna.

– Jag vill inte gå in på hur länge man kan flyga utan att ha en enda krona i intäkt. Jag vill inte gå in och spekulera när den tidpunkten infinner sig.

Enligt Norwegian–chefen så finns inte alternativet att slå sig samman med konkurrenten SAS på svaga flyglinjer. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.