Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-toppens förslag: Skatt när du storhandlar med bil

Miljöpartiets Karin Svensson Smith och Emma Berginger vill att kommuner får rätt att ta ut skatt för att du parkerar vid köpcenter utanför stadskärnorna. 

Partiet föreslår att folk använder lådcykel i stället för bil när de storhandlar.  

– Det kan vara en så kallad Christiania-cykel. Men det finns många olika varianter när man har fler kassar än vad som passar att hänga på styret, säger Karin Svensson Smith, trafikpolitisk talesperson.

Dagens industris debattsida lanserade Miljöpartiets Karin Svensson Smith och Emma Berginger under fredagen flera förslag för att bryta vad partiet kallar för bilnormen – och få fler att välja cykel. 

Ett av förslagen handlar om att kommuner ska få rätt att ta ut en "parkeringsskatt" vid externa köpcenter, utanför stadskärnorna, där parkering i dag är gratis. 


LÄS MER: Anders Borg: Därför vill jag inte in i politiken igen

Karin Svensson Smith: "Görs många korta bilresor"

Ordförande för riksdagen trafikutskott, Karin Svensson Smith, förklarar: 

– Det görs många korta bilresor till externa köpcenter. Det hävdas ibland att man behöver ta bilen till externa köpcenter. Men undersökningar från bland annat Lunds tekniska Högskola har visat att det många gånger handlas en mängd som man skulle ha kunnat få med sig på cykel, eller genom att resa kollektivt, säger Karin Svensson Smith som skrivit debattartikeln tillsammans med partikollegan Emma Berginger, kommunalråd i Lund som kandiderar till riksdagen i höstens val. 

Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott.
Foto: PRESSBILD

Lösningen vid storhandling: Lådcykel

Hur hög skulle en parkeringsskatt kunna vara? 

– Jag vet inte riktigt hur hög den skulle kunna vara. Men när vi höjer priset på kommunens parkeringsmark så blir det rätt problematiskt om parkering är gratis på den privata marken precis bredvid. 

Om man cyklar två-tre kilometer till ett externt köpcenter och köper tre-fyra matkassar, hur ska man kunna transportera dem på ett bra sätt med cykeln?

–  När det kommunala bostadsbolaget här i Lund skulle bygga ett nytt bostadsområde så ville de helst inte bygga parkeringsgarage eftersom det blir så dyrt för hyresgästerna, så att de får svårt att hyra ut till dem som verkligen behöver bostad. Då förslog vi att de skulle införa någon sorts mobilitetstjänst så att man bland annat kan få tillgång till lådcykel om man behöver helghandla. 


LÄS MER: Tjäna tusenlappar på att återvinna din gamla telefon 

Bostadshus kan boka Christiania-cykel

Karin Svensson Smith berättar att lådcyklar växer i popularitet. 

– Det är ganska vanligt i Lund och förekommer ännu mer i Malmö. Det finns särskilda bostadshus där man har tillgång till dem genom att boka. Det kan vara en så kallad  Christiania-cykel. Men det finns många olika varianter när man har fler kassar än vad som passar att hänga på styret. 

Att ta bilen när man storhandlar tillhör vanligheterna för miljoner svenskar.
Foto: JOHANNA SVENSSON

Miljöpartiet föreslår att parkeringsskatten, förutom externa köpcenter, även ska tas ut för arbetsplatsparkeringar "och andra platser där parkering subventioneras genom att bilisterna inte betalar marknadsmässiga priser för att använda marken". 


LÄS MER: Alla som köpt elcykel från Kina riskerar pengasmäll


Inspirationen: Robin Hood-spårväg i Nottingham

– Det exempel som jag är mest inspirerad av är Nottingham i England där man lät kommunen ta ut en parkeringsskatt på, framför allt, privata parkeringsplatser. Sedan använde kommunen intäkterna för att bygga ut en spårvagnslinje som kallas för "Robin Hood Line", säger Karin Svensson Smith. 

Miljöpartiet lyfter fram lådcyklar som ett alternativ.
Foto: Miljöpartiet/Instagram

LÄS OCKSÅ: Karin Svensson Smiths motion i riksdagen om parkeringsskatt 


MP-topparna vill bryta vad man kallar för bilnormen. 

– Bilnormen är en slags sammanfattning av vad jag upplevt under 16 år som parlamentariker i Trafikutskottet och som privatperson. Den handlar om att bilen och vägen alltid kommer först. Och när det uppstår problem så vill man justera i bilen eller utrymmet för bilen i stället för att tänka: vad är problemet? Är det att fler kommer till skada i trafiken? Eller att bilarna har för mycket miljöpåverkan och tar för mycket plats i städerna. 

Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: Moderaterna

LÄS MER: Skånska mirakel-byn självförsörjande på el

M om förslaget: "Fullkomligt verklighetsfrånvänt"

Moderaterna rasar mot förslaget. 

– Jag tycker det att det är ytterligare ett i raden av fullkomligt verklighetsfrånvända förslag från Miljöpartiet. Jag skulle säga att det är ett hån mot alla barnfamiljer i Sverige som är helt beroende av bilen för att få ihop sitt livspussel. Det här tyder på en verklighetsfrånvänd syn från Miljöpartiet där man inte inser att alla människor faktiskt inte bor i våra storstäder. Förutsättningarna ser olika ut. Och för många människor är faktiskt inte lådcykel ett alternativ överhuvudtaget, säger Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna och vice ordförande i Riksdagens trafikutskott.  

Hon oroar sig nu över att förslaget skulle kunna bli verklighet om de rödgröna bildar regering efter valet. 

– Det är inte otänkbart med tanke på hur man redan har straffskattat bilister i det här landet under de senaste fyra åren med att kraftigt höja bensinskatten flera gånger. Man har även infört flygskatt och är på väg att införa en kilometerskatt, säger Jessica Rosencrantz.     

LÄS MER: Varma vädret gav resultatsmäll för Ica