Det som satt fart på kravet om ett temporärt stopp för trängselskatten i Göteborg och Stockholm är coronapandemin och Folkhälsomyndighetens uppmaning att inte åka kollektivt för att minska risken att viruset sprids.
Transportstyrelsen – den myndighet som hanterar det praktiska med trängselskatten – noterar nu en kraftig uppgång av inkomsterna från trängselskatten i just Stockholm.
Det som gjort att inkomsterna från trängselskatten skjutit i höjden är införandet av det som politikerna kallar ”högsäsongsavgift”, som började tas ut i Stockholm från 1 mars i år. Någon motsvarande avgift tas inte ut i Göteborg.
Antalet avgiftsbelagda passager i Stockholm
• 2019: 19 279 246
2020: 18 571 008
Antalet avgiftsbelagda passager i Göteborg
• 2019: 8 159 200
2020: 7 876 892
Skattesuccé för höjd trängselskatt i Stockolm
I Stockholm har ”högsäsongsavgiften” blivit en skattemässig succé. Det visar ännu opublicerade siffror från Transportstyrelsen som Expressen tagit del av.
Antalet avgiftsbelagda passager i Stockholm och Göteborg gick visserligen ner i mars vilket sannolikt delvis beror på att färre pendlar med bil till arbetet utan jobbar hemifrån för att minska spridningen av coronaviruset. Många arbetsgivare har också mer eller mindre beordrat sina anställda att jobba från hemmet.

Höjt maxbelopp
Det som skiljer Stockholm från Göteborg är ”högsäsongsavgiften” som började tas ut i huvudstaden den 1 mars, då avgiften höjdes vid vissa tider med mellan fem och tio kronor. Maxbeloppet per dag steg också från 105 till 135 kronor under perioden.
I Göteborg har inkomsterna från trängselskatten gått ner från 84,5 miljoner i mars förra året till 79,3 miljoner för mars i år på grund av det lägre antalet avgiftsbelagda passager. I Stockholm har inkomsterna skjutit i höjden trots minskad trafik: från 148,3 miljoner kronor till 177,2 miljoner kronor.
Ökningen av skatteintäkterna ligger på 23,7 miljoner jämfört med motsvarande marsmånad förra året.
Från flera håll har det under april rests krav på att pausa trängselskatten sedan Folkhälsomyndigheten avrått folk från att resa kollektivt. Kritikerna har också menat att sjukvårdspersonal inte ska ”straffas” för att de tar bilen i stället för att åka kollektivt och därmed minska risken att bli corona–smittad och inte kunna arbeta.
Första utspelet i frågan kom från den tidigare S–mininstern Leif Pagrotsky.
”Ta bort trängselskatten tills kampen mot corona är vunnen”, skrev han på Expressens debattsida.
Trängselskatten i Stockholm
Det högsta beloppet per dag och fordon är 135 kronor för högsäsong och 105 kronor för lågsäsong. Högsäsong är perioden 1 mars–dagen före midsommarafton och 15 augusti–30 november. Lågsäsong är övrig tid.
Skatt tas inte ut helgdag, vissa dagar före helgdag eller under juli månad, förutom de första fem vardagarna.
Lägsta belopp är 11 kronor, högsta under högsäsong är 45 kronor, annars 35 kronor.
Skatten tas ut från kl 6 på morgonen och upphör kl 18.29.
Trängselskatten i Göteborg
Det maximala beloppet per dag och fordon är 60 kronor.
Lägsta belopp är 9 kronor, högsta 22 kronor.
Skatt tas inte ut helgdag, dag före helgdag eller under juli månad.
Regeringen tystlåten om trängselskatten
Trängelskatten ska användas för olika infrastrukturprojekt i Göteborg och Stockolm. Regeringen har egentligen ingen lust att pausa skatten eftersom det också finns krav på att regeringen ska täcka upp skatteförlusterna om skatten får ett tillfälligt stopp.
Båda statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson har varit tystlåten om kravet.

Moderaterna på riksplanet var i början av april ute och lanserade tanken på att pausa trängselskatten.
I ett utspel riktat direkt till regeringen sa Niklas Wykman (M), andre vice ordförande i riksdagens skatteutskott:
– Vi uppmanar regeringen och samarbetspartierna att pausa trängselskatten så länge de här rekommendationerna gäller. Det är rimligt att man pausar skatten fram till sommaren.
Moderaterna krävde att staten skulle gå in och täcka upp förlusterna eftersom pengarna är ögonmärkta till olika infrastrukturprojekt.
Från lite mer oväntat håll kom även Miljöpartiet i Stockholm in i frågan.
– Jag uppmanar regeringen att se till att vi pausar trängselskatten under coronakrisen för att underlätta för stockholmare som behöver ta sig fram i stan, sa trafikborgarrådet Daniel Helldén vid pressträff den 8 april.

Lite senare tog även Liberalerna upp frågan. Partiledaren Nyamko Sabuni vände sig direkt till sin samarbetspartner, statsminister Stefan Löfven, med sitt budskap.
– Personalgrupper inom strategiskt viktiga samhällsfunktioner måste till sina arbeten och för att de ska kunna resa säkert utan att utsätta sig för risk för smitta så menar vi att de måste kunna åka sina egna fordon in till jobbet. Då kan det inte vara så dyrt som det är med trängselavgifter.
– Just därför är det viktigt att statsministern tar det här initiativet väldigt snabbt nu så att man kan se till att det inte ska kosta alldeles för mycket att ta sig till och från jobbet.
Det som nu bereds inom regeringskansliet är en begäran från trafikborgarrådet i Stockholm, miljöpartisten Daniel Helldén, om en pausad trängselskatt.
Trafikborgarrådet Daniel Helldéns utspel i Stockholm mynnade också ut i ett formellt brev ställt till både till finansminister Magdalena Andersson (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
”Krisens befarade kommande vågor av smittspridning kommer kräva snabba beslut av justeringar för att möta utvecklingen och göra det rätta för att minimera smittspridningen och underlätta för Stockholmarna i denna svåra tid”, skriver Daniel Helldén i brevet till de båda ministrarna.

Daniel Helldén vill dock inte bara pausa skatten utan han passar även på att föreslår att regeringen ska delegera beskattningen till Stockholms stad.
”Men behovet av delegation gäller även generellt för att uppnå syftet att minska trängseln och förbättra framkomligheten i trafiken”, skriver han och vill ha en mer flexibel prissättning för att ”uttaget bättre skulle kunna användas för att styra trafiken, påverka utsläpp och liknande”.

Det är oklart när regeringen kan komma med något besked i frågan. Daniel Helldéns brev finns på bordet.
– Ärendet bereds i regeringskansliet, säger Johan Ekström, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson.
Om inte regeringen agerar kan riksdagens finansutskott agera förutsatt att det finns en majoritet för att stoppa trängselskatten tillfälligt.