Varje år utser den ideella konsumentföreningen Äkta vara, som jobbar för färre tillsatser och mer råvara i våra livsmedel, Årets matbluff.
Snart är det dags att utse vinnaren för fjolåret.
Enligt Äkta vara har antalet nomineringar – 304 stycken – slagit rekord, och totalt har fem matprodukter utsetts till finalister.
De är:
Nominerade till Årets matbluff 2022
■ Cider med smak av lingon, Nyckelbryggerier
Sägs vara från Norrbotten och påstås hämta smak från ”våra skogar och myrar”. Drycken innehåller dock inte lingon alls, enligt Äkta vara, utan bara ”naturliga aromer” av okänt ursprung. Färgämnena kommer från morot och körsbär.
■ Oat for whipping, Fazer Willja
Sägs vara gjord av nordisk havre. Men är den verkligen det, ”när den bara innehåller en ynka procent havreextrakt?” frågar sig Äkta vara. Det mesta av produkten består i stället av vatten och härdad kokos- och rapsolja.
■ Big Pack vanilj, GB Glace
Innehåller inte längre mjölkprodukter ”som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla”, konstaterar Äkta vara. Detta efter att GB Glace har bytt till ett recept som ska ge lägre klimatavtryck.
■ Röd apelsin, Bravo
Förpackningen täcks av bilder på blodapelsiner, men juicen innehåller dels mer vanlig apelsin än blodapelsin, dels är den största ingrediensen äpple. Skånemejerier, som äger varumärket Bravo, har enligt Äkta vara sagt att de ska ändra designen.
■ Keso protein, Arla
Sägs passa ”till en aktiv livsstil” och kan då antas anspela på proteinet, skriver Äkta vara. Men proteinhalten är enbart en procentenhet mer än i Arlas vanliga keso: 15 i stället för 14.
”Många lyssnar”
När de nominerade presenteras är det inte ovanligt att producenterna bakom agerar och ändrar på sina produkter. Under 2022 har, enligt Äkta vara, minst två slutat säljas och en fått ändrad design.
– Jag tycker att det är tydligt att Årets matbluff har en effekt, säger Björn Bernhardson på Äkta vara.
Han fortsätter:
– Många företag lyssnar på och tar till sig av kritiken. Förutom exemplen bland årets nominerade så kan man titta bakåt. Där kan vi se att drygt hälften av de finalister som vi har haft de fyra senaste åren ändrat på sina produkter.