Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matpriserna fortsätter öka – historiskt hög nivå

Sämre tider får många att må dåligt. Psykologen: ”Stark stressor för många”.
Prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker uppgick under september till 16,1 procent och är därmed fortsatt historisk hög, enligt SCB:s Konsumentprisindex.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker uppgick under september till 16,1 procent och är därmed fortsatt historisk hög, enligt SCB:s Konsumentprisindex.

Försäljningen i dagligvaruhandeln i september ökade med 8,7 procent, jämfört med samma period förra året, visar branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex.

September följer de senaste månadernas trend där den stigande inflationen drivit tillväxten och prisjusterat för inflation har försäljningen backat med 7,4 procent.

”Inflationen fortsätter att vara rekordhög och matpriserna fortsätter att stiga. Den underliggande inflationen på råvaror, drivmedel och el är en drivande faktor till de stigande livsmedelspriserna. Dessutom påverkar även direkta kostnader i butiksledet, det blir helt enkelt dyrare att driva butik”, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, i ett pressmeddelande.

Försäljningen av dagligvaror i e-handeln minskade i september med 7,4 procent och andelen av dagligvaruförsäljningen som säljs över internet uppgick till 4,4 procent.

Varorna du bör bunkra inför jul redan nu

Priserna på flera julklassiker riskerar att höjas.