Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löwengrips och Stordalens oväntade samarbete i krisen

Miljardären Petter Stordalens förlag ger ut Isabella Löwengrips kommande biografi.
Foto: BJÖRN LANGSEM / DAGBLADET
Jag skriver inte ett kapitel i taget utan börjar på flera, säger Isabella Löwengrip om sitt bokprojekt.
Foto: SVEN LINDWALL
”Egoboost!”, Isabella Löwengrips första bok som gavs ut på Forum förlag.
Foto: FORUM

Livet har stormat rejält kring bloggaren och entreprenören Isabella Löwengrip, 29, det senaste året.

Nu kommer ett nytt kapitel i hennes liv.

Hon skriver på en bok som ges ut av den norske miljardären Petter Stordalen, 57.

– Att skriva en bok är som att ha en stor deg som man ska kavla ut så mycket som det är möjligt, berättar Löwengrip på sin blogg.

Efter den stora kraschen och månader av turbulens börjar Isabella Löwengrip landa i sin nya lite mer enklare och mindre glamorösa tillvaro. 

Hennes liv har det senaste året varit som en snabbspolad film där scenerna rullat förbi i en allt snabbare takt.

Sålde lyxvillan

De expansiva USA-planerna är ett minne blott. Löwengrip Invest, som stod på randen till konkurs, är nedlagt och det lönsamma sminkbolaget Löwengrip Beauty, som hon och Pingis Hadenius, 42, ägde tillsammans, är sålt till norska Dermanordic. Personalen har lämnat.

Den omskrivna villan på Lidingö är bytt mot ett något enklare hus. Den intensiva kärleksaffären med fastighetsmiljardären Erik Selin är över.

Isabella Löwengrip har lämnat lyxvillan och bytt ner sig till ett litet enklare hus.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Isabella Löwengrip tvingades lämna lyxvillan när affärerna rasade. Huset hade hon köpt för 26,5 miljoner.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I avtalet med försäljningen av sminkföretaget - som gav henne ett okänt antal miljoner – ingår att hon ska fortsätta som ansikte utåt i olika reklamsammanhang och jobba för bolaget två dagar i månaden.

Ger ut bok på Stordalens förlag

Hennes projekt just nu är annars BOKEN, som ännu inte har någon officiell titel. Den ska ges ut på Strawberry Förlag. Bokförlaget ingår i Strawberry Publishing med Petter Stordalen som en av delägarna. Det är samma förlag där hon och Petter Stordalen tidigare talat om att hon skulle kunna bli en av delägarna.  Men verkligheten med Löwengrip Invest kom in som en kil i den tankeprocessen.

Det känns väldigt roligt att vara igång, säger Isabella Löwengrip om sitt nya bokprojekt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hösten 2018 – när Isabella Löwengrip fortfarande var på väg mot toppen av sin karriär – fanns det planer på att hon skulle slå sig samman med Peter Stordalen i förlagsbranschen. Men enligt Isabella Löwengrips version då var tiden inte den rätta. 

”Häromdagen började min intuition tala för att en affärsidé med Stordalen inte är rätt. Rent rationellt förstår jag att det säkert är bra för mig att starta ett företag med honom, jag har enormt mycket att lära mig. Men själva idén är inte rätt”, skrev hon i oktober 2018 på bloggen. Och fortsatte:

”Idén handlar om ett gemensamt bokförlag. Superkul för mig som älskar böcker. Men som jag skrev tidigare finns det inget momentum i det. Jag ser inte hur vi kan göra det bättre än någon annan just nu”.

Löwengrip: ”Skulle varit delägare”

I dag ger hon en något annorlunda bild av brytningen:

”En gång i tiden skulle jag varit delägare. Det hade varit väldigt roligt men jag behövde lägga tid på Löwengrip” och beskriver Petter Stordalen som ”sin vän”.

Om Isabella Löwengrip är på väg ur sina ekonomiska problem är det raka motsatsen med Petter Stordalen. De ekonomiska följderna av coronapandemin slår hårt mot honom där både hotellverksamheten knakar och researrangören Ving, där han gick in, är nära sammanbrottet.

Petter Stordalen försökte locka in Isabella Löwengrip i förlagsbranschen.

Kvar i Isabella Löwengrips tankar fanns i alla fall efter de skrinlagda förlagsplanerna att skriva ännu en bok. Idén började också ta fart med hjälp av förläggaren Anders Sjökvist som lämnat Forum förlag, det förlag som gav ut hennes första bok ”Egoboost!” hösten 2010 och flera andra av hennes böcker.

” Egentligen signerade jag kontraktet förra året men sedan hände allt .. Ja ni vet. Men nu när jag har så många dagar hemma så passar det bra. Jag är bara inne på dag fyra och denna bok kommer nog ta ett halvår till ett år men det är ingen stress alls. Det känns väldigt roligt att vara igång i alla fall även i snigelfart, skrev hon på sin blogg för en tid sedan.

”Inte första gången hon gör detta”

Hon är förtegen om innehållet, men stoff från den egna verkligheten under det gångna året saknas inte.

– Det är en biografi. Hon har skrivit fyra, fem böcker tidigare på bokförlaget Forum där jag jobbade tidigare, berättar Anders Sjökvist, i dag publicistisk chef på Strawberry Förlag.

Anders Sjökvist säger att man ännu inte kan gå ut och berätta något om innehållet eftersom ” vi är mitt i processen”. Boken ska komma ut nästa år.

Förlaget är hoppfullt om innehållet.

– Det är inte första gången Isabella gör det här. Hon är erfaren på det sättet, så då vet man vad man ger sig in på, säger Anders Sjökvist.

Har boken någon arbetstitel?

– Nej, du ringer så tidigt i processen.

Isabella Löwengrip sitter hemma i sin nya bostad och skriver. Det blir några sidor i taget och hoppade mellan olika tänkbara kapitel.

”Att skriva en bok är som att ha en stor deg som man ska kavla ut så mycket som det är möjligt. Det känns väldigt roligt just nu för att har flyt, men det ändrar sig snabbt. Jag fick en fråga en gång hur mycket man skriver på en dag och det är ungefär två A4 sidor. Det låter väldigt lite men det är mitt och många andras snitt. Jag försöker alltid göra det mysigt för mig när jag skriver, man behöver ha en sådan miljö. Tända ljus, te och choklad är standard. Jag brukar sitta i 90 minuter och sedan tar jag en promenad och fortsätter. Ibland skriver jag inte nytt utan putsar på mitt gamla. Jag skriver inte ett kapitel i taget utan börjar på fler och sedan hoppar jag och fyller på mellan de jag känner för”, skrev hon på bloggen den 4 maj. 

När boken ska komma ut under nästa år är ännu inte bestämt. Det är dock ingen vild gissning att det kanske sker i anslutning till bok och biblioteksmässan i Göteborg som tidsmässigt ligger lite innan hennes 31-årsdag.

Missa inte heller: