Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lovades lägre månadskostnad – fick räkning på 20 000 kronor

–Det här är väldigt fult gjort, säger processrådet Ida Nyströ, om företagets arbetsmetoder.
Foto: Konsumentverket
Hallå Konsument och Konsumentverket har blivit nedringa av arga kunder.
Foto: Foto: Oyvind Lund/+46703140213 / Copyright: Oyvind Lund/lund@fotografiska.com
Konsumentombudsmannen, KO, kräver nu stopp för företaget Telefonihuset/Mobilegroup Nordic AB:s arbetsmetoder.
Kunder kunde få räkning på 20 000 kronor.
Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow

Kunderna lovades billigare telefoni av försäljarna. Men det slutade med att de drabbades av räkningar på 10 000-tals kronor.

Blåsta kunder får nu stöd av Konsumentombudsmannen, KO, som drar företaget  Telefonihuset/Mobilegroup Nordic AB och dess vd inför domstol.

– Vi uppfattar det som systematiska vilseledanden, säger Ida Nyström, processråd hos KO, om företagets agerande.

Konsumentverket har fått in fler än 240 formella anmälningar mot Telefonihuset/Mobilegroup Nordic AB med adress i Göteborg. Anmälningarna kommer från upprörda kunder som anser sig lurade av bolaget. 

Det är något av en lavin av missnöjda personer som vänt sig till Konsumentverket med klagomål mot företaget. Anmälningshögen växer dag för dag. I många fall har säljarna påstått sig jobba på uppdrag av mobiltelefonbolaget 3. 

I ett Youtubeklipp  skryter bolaget om sin verksamhet som de beskriver som seriöst:

– Vår ambition och målsättning är att bli Sveriges största återförsäljare inom telekom, säger vd:n Anders Andréasson, 25, i klippet.

Anders Andréasson är företagets vd och grundare. Expressen har sökt honom.

Och bolagets vice vd säger i samma klipp:

– Vi grundade Mobile Group för vi såg ett behov av en serös telekom-återförsäljare som sätter kunden i fokus.

Över 900 personer har kontaktat Konsumentverket på kort tid med klagomål mot Göteborgs–företaget. Flera har också vänt sig till polisen och gjort anmälan. Troligen rör det sig om ett par tusen personer som anser sig lurade av företagets arbetsmetoder.

– Det är väldigt många anmälningar och kontakter med Hallå Konsument, säger Ida Nyström, processråd hos KO. 

Kunder blåsta - fick begagnade prylar

Företagets säljare har ringt och lovat lägre månadskostnad och gratis teknikprylar. Sedan har det kommit fakturor på mellan 10 000 och 25 000 kronor på ”gratisprodukterna” - ofta begagnade tekniksaker.

Konsumentombudsmannen, KO, har stämt företaget Mobilegroup, som bytt namn till Telefonihuset så sent som i augusti i år. Stämningen omfattar vd:n Anders Andréasson som står bakom företaget. Stämningen lämnades in på måndagseftermiddagen till Patent och marknadsdomstolen i Stockholm.

KO kräver att domstolen ska agera omedelbart för att få stopp på bolagets arbetsmetoder.

Betalade 19 000 - fick en begagnad laptop

Drabbade konsumenter har uppgett i stort sett samma sak: säljarna har utgett sig för att ringa från konsumentens befintliga operatör, ofta Tre. Säljarna har lovat sänkt månadskostnad för telefoni och att man ska få produkter gratis. Visserligen har det kommit ett paket med diverse teknikprylar, men också en kraftigt tilltagen faktura. Ibland förekommer varumärket Teknikvännen på fakturorna.

Så här beskriver tre drabbade händelseförloppet:

Fall 1: ”Tjejen som ringde mig sa att hon ringde från Tre, och att de skulle sänka min månadskostnad. Hon sa också att de skulle skicka lite gratisprodukter som plåster på såren för att jag skulle få vänta några månader. Sedan kom en faktura på 20 000 på avbetalning.”

Fall 2: ”Mannens som ringde sa att han var från Tre och att han skulle hjälpa mig att få billigare abonnemang. Dessutom erbjöd han att skicka över en gåva. Sakerna som jag inte beställt visade sig kosta 19 000 kronor, och när jag kontaktade dem sa de att ångertiden gått ut. Efteråt kom ett paket med en begagnad laptop, smartwatchklockor, powerbank, hörlurar”

Fall 3: ”Mannen som ringde presenterade sig som X från Tre. Han sa att han skulle vara hennes handläggare för att (kundens namn) tidigare haft problem med Viggo om abonnemang. Enligt X var erbjudandet gratis. Hon skulle också få gratisprodukter för att de ingick avtal om att lyfta ut två telefoner från abonnemangskostnaden. Hon skrev på ett avtal med bank-id under pågående samtal. Efter samtalet fick hon ett mail om en beställd order avseende produktpaket om 24 999 kronor.  I efterhand förstår hon att bekräftelsen avseende 24 000 avsåg produkterna som skickades till henne, produkter som hon inte hade beställt eftersom säljaren sa att de var gratis”.

Företagets metoder måste stoppas, säger Ida Nyström, processråd hos Konsumentombudsmannen, KO.
Foto: Konsumentverket.

”Väldigt fult gjort”

–Det här är väldigt fult gjort. KO ser mycket allvarligt på de här affärsmetoderna som vi anser präglas av hänsynslöshet mot konsumenterna och utpräglad nonchalans mot gällande regler. Det är samma beskrivning i princip som går igen i anmälningarna. Därför vill vi att domstolen utfärdar ett omedelbart förbud för både företaget och personen bakom företaget, säger processrådet Ida Nyström.

Företaget förnekar att man gjort fel

KO riktar stämningsansökan även mot Anders Andréasson som står bakom företaget eftersom det finns en risk att han fortsätter verksamheten under nya företagsnamn. 

Personal hos KO har försökt få kontakt med Anders Andréasson, men han har inte inkommit med något yttrande. Företaget har dock i ett eget svar till KO förnekat att man gjort något fel. Svaret är inte undertecknat, men brevhuvudet bär företagets namn. Företaget anser sig inte ha bedrivit någon vilseledande marknadsföring. Telefonihuset har annullerat flera köp, skriver bolaget i sin inlaga, och att man har uppdaterat sina rutiner för att öka kvalitén och öka kundnöjdheten. 

Skydda dig mot bedrägerier – Enkla knepen för att undvika att bli lurad.

KO vill att Patent och marknadsdomstolen dömer ut en marknadsstörningsavgift på 2,4 miljoner kronor.

80 polisanmälningar mot företaget

Mobiloperatören Tre har polisanmält Mobile Group för bedrägeri. Orsaken är att Tre misstänker att företaget har använt Tres namn för att lura kunder.  

– Vi har lämnat in ett 80-tal polisanmälningar mot företaget, säger Mårten Lundberg, kommunikationschef på Tre.

Drabbade har levt i tron att de pratat med en representant för Tre när de blivit uppringda.

– Flera kunder har uppgett att de invaggats in tron att det är Tre som ringer eftersom de vet saker om deras abonnemang, månadskostnader och sånt. De har fått kunderna på kroken på det sättet, säger Ida Nyström.

Expressen har förgäves sökt företrädare för Mobilegroup/Telefonihuset och bolagets vd Anders Andréasson.