Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lina fast i skuldfälla – då köpte hon hund på kredit

Nyblivna mamman Lina, 26, köpte resor, skönhetsbehandlingar och en hund på avbetalning.

Men hon klarade inte av att betala de snabba lånen och riskerade till slut skuldsanering hos Kronofogden.

– Jag började ta saker på avbetalning för att kunna vara kung i baren och köpa lite finare grejer, säger Lina till ”Lyxfällan”.

Det är bara några månader sedan Lina som arbetar som undersköterska inom hemtjänsten och hennes sambo i Sågmyra utanför Falun fick en dotter.

Men det nya familjelivet fick en skakig start då sambon inte var medveten om att Lina till stor del bekostat deras konsumtion med olika sms-lån till mycket hög ränta.

Hon berättar i Lyxfällan på TV3 hur hon i höstas betalade en resa till Turkiet på avbetalning för att hon och sambon skulle kunna åka bort tillsammans innan de blev föräldrar.

– Det kom lite som en chock för honom när han såg en räkning på ett lån. Han blev jätteledsen och jättearg på mig, säger Lina till Lyxfällan.Går back 20 000 kronor i månaden

En sammanställning visar att hon har en total skuld på 464 655 kronor – pengar som framför allt gått till nöjesliv, olika skönhetsprodukter, inredning till hemmet och elektronik, men även till köpet av parets hund.

– Jag har haft fel syn på pengar sedan jag var liten. Jag tänker inte utan agerar bara, sedan tänker jag efteråt, säger Lina.

Under föräldraledigheten har hon en sammanlagd inkomst efter skatt på 17 800 kronor i månaden, samtidigt som utgifterna ligger på 38 900 kronor i månaden.

– Jag känner mig stressad över att jag inte kan få allt jag vill – att inte kunna ha tryggheten med hus och en bra bil inom några år, säger Lina.


Skuldfri inom fyra år

Ett av Linas lån på drygt 170 000 kronor har redan gått till Kronofogden och flera andra var på väg dit. Hon riskerade därför utmätning, vilket innebär att leva på existensminimum under fem år. 

Men i Lyxfällan får hon hjälp att slå samman de olika lånen och lägga upp en avbetalningsplan som innebär att hon blir skuldfri inom fyra år utan att hon riskerar utmätning av lönen.

– När man har barn och någon man behöver ta hand om har jag fått en helt annan syn på livet. Jag mår betydligt bättre nu, att ha en budget att hålla sig till och veta att det här slut om fyra år ger positiv energi, säger Lina till Lyxfällan.

Fotnot. Lyxfällan visas på Viaplay och i TV3 klockan 20 på tisdag kväll.

Brukar du köpa saker på avbetalning?