Kundernas ilska mot Postnords nya avgift

Postnord kommer att ta ut en avgift om minst 75 kronor för alla paket från länder utanför EU.

Postnords beslut om administrationsavgift på paket från och andra länder utanför EU väcker ilska.

– Att Postnord dessutom ska få ta ut minst 75 kronor per paket i avgift oavsett värde på varan är helt oskäligt, skriver en person.

Här reder Dina Pengar ut vad som gäller från 1 mars.

I januari kom beskedet att Postnord och Tullverket var överens om hur de skulle få stopp på momsfusket. Anledningen är att bara en bråkdel av svenskarna betalar in momsen när de köper billiga prylar från kinesiska sajter som Wish och AliExpress. Det är man skyldig att göra.

En ny administrationsavgift på 125 kronor plus moms skulle införas för alla paket beställda från Kina och länder utanför EU, men när var ännu inte bestämt.


https://twitter.com/TrollSandra/status/962788255262498820

LÄS MER: Postnord tar 125 kr i avgift för varje paket utanför EU 


Nu rapporterar SVT nyheter att Postnord redan 1 mars kommer tvinga kunderna att betala en avgift om minst 75 kronor för alla paket beställda från länder utanför EU. För varor med ett högre värde än 1 500 ska även tull tas ut.

Avgiften ska täcka kostnaderna för den nya momshanteringen.

– Det är ju så att i Sverige säger lagen att man ska betala moms från första kronan för varor från länder utanför EU. Det har varit den enskildes ansvar, men det har skett i liten utsträckning så därför har Tullverket gett Postnord i uppdrag att hantera detta, säger Thomas Backteman, Postnords kommunikationsdirektör.


https://twitter.com/Ericson_ubbhult/status/964427135313039361

Gäller alla paket från Kina och länder utanför EU 

Avgiften gäller alla paket som anländer till Sverige efter 1 mars. 

– Den gäller inte retroaktivt, men alla försändelser som anländer till Sverige 1 mars omfattas av den nya avgiften. 

Varje vecka strömmar 600 000 paket in till Postnords terminal på Arlanda. Men med den nya avgiften tror Thomas Backteman att paket- och brevskörden kommer att minska.

– Värdet att handla billiga produkter från utlandet, till exempel från Kina, minskar sannolikt med den nya avgiften och det talar för att volymerna går ner.

100 000-tals paket kan skickas tillbaka

Problemet för Postnord är att det kan ta upp till två månader från beställning till att varorna dyker upp i Sverige. Det gör att många som köpt sina varor de senaste veckorna inte har kunnat förutse att de nu behöver betala administrationsavgiften samt moms.


LÄS MER: 100 000-tals paket kan skickas tillbaka till Kina 


Enligt Postnord beräkning handlar det om hundratusentals paket under den första tiden, innan konsumenterna har reagerat på de nya reglerna.

Paketen lagras i väntan på att avgiften betalas. Försändelser utan värde, exempelvis vanliga brev, delas ut direkt.

Vad händer om avgiften inte betalas?

– Då skickas varan tillbaka, säger Thomas Backteman.

Så slipper du avgiften

EU:s regelverk säger att man ska ta ut moms för varor som överstiger ett värde om 22 euro. Den som vill komma undan den nya avgiften kan alltså skicka paketen via ett annat EU-land. 

På en produkt på kinesiska sajten AliExpress kan köparen välja vilket land de vill att varan ska skickas från.

– Det står ju alla fritt att importera varor till vilket EU-land man vill och betala avgifterna i det landet. Har man väl tullat det genom EU:s tullmur och skickar det vidare till Sverige utgår ingen avgift från Postnords sida, säger Thomas Backteman.

Blir det en dålig affär för er om folk smiter förbi er avgift via en omväg?

– Det är svårt att säga men för försändelser inom EU får Postnord lite bättre betalt än för försändelser från till exempel Kina. Internationella portokostnader styrs av ett FN-organ och där har man bestämt att utvecklingsländer ska ha lägre portokostnader och man bedömer att Kina är utvecklingsland.


MOMS ELLER MERVÄRDESSKATT – DET HÄR GÄLLER

■ Beställer du en vara från ett annat land gäller olika regler beroende på vad du beställer och från vilket land.


■ Beställer du en vara från EU behöver du inte betala tull, svensk moms eller andra skatter. 


■ Beställer du från ett land utanför EU ska du betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Du ska också tulldeklarera varan.


■ Det är ofta företaget som transporterar din vara som gör tulldeklarationen åt dig.


■ Moms kallas även mervärdesskatt och är en konsumtionsskatt som betalas av slutkonsument. Tidigare hette det mervärdesomsättningsskatt.


■ Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift. Den är i regel 25 procent, med en del undantag. Bland annat för livsmedel och vissa trycksaker.Källa: Tullverket, Alltomspara.se