Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kryptosvenskens fängelsechock – Sebastian Greenwood döms till 20 år

Från 2020: Han pekas ut som ”Onecoin-hjärnan” – lurade 60 000 svenskar.
Lyxlivet är över för Sebastian Greenwood.
Foto: Onecoin / Youtube
Sebastian Greenwood och partnern Ruja Ignatova när de befann sig på toppen.

Fyrbarnspappan Sebastian Greenwood, 46, har dömts till 20 års fängelse.

Svensken pekas ut som en av huvudpersonerna bakom Onecoin - ett av de största internationella bedrägerierna någonsin. 

Onecoin - en påhittad kryptovaluta - omsatte 40 miljarder kronor.

Domen betyder att svensken även krävs på 3 miljarder kronor - pengar som han tjänat på bedrägerierna.

Affärskvinnan Ruja Ignatova, 43, är den andra huvudpersonen. Hon är i dag internationellt efterlyst av FBI och uppsatt på listan över de tio mest jagade personerna.

Svensken Sebastian Greenwood från Östermalm i Stockholm har väntat nästan i fem år på beskedet om den nu avkunnade domen i den federala domstolen i New York.

Flera av hans anhöriga fanns i rättssalen på tisdagen.

Domen löd på fängelse i 20 år. Men Sebastian Greenwood får räkna bort de fem år som han suttit häktad. I domen fins det även ett avsnitt som gäller de cirka tre miljarder kronor som han anklagas för att ha tjänat på bedrägerierna. Domstolen slår fast att dessa pengar ska förverkas.

Greenwood betalade 6,5 miljoner i handpenning för en yacht

Onecoin-grundaren Sebastian Greenwood levde lyxliv för pengarna som flöt in på bedrägerierna anser den federale åklagaren Damian Williams.

Åklagarsidan slår fast att Greenwood även investerat i fastigheter i Dubai, Spanien, Thailand och flera andra länder. Köpt kläder och klockor för cirka 10 miljoner kronor och erlagt drygt 6,5 miljoner i handpenning för en Sunseeker yacht.

Redan i december förra året erkände Sebastian Greenwood bedrägeri och penningtvätt. Sammanlagt rörde det sig om tre åtalspunkter som han erkände. Men det var först i dag som domen avkunnades. 

– Sebastian Greenwood riktade in sig på oerfarna människor, sa den federale åklagaren Nick Folly i rätten, enligt Inner City press reporter Matthew Russell Lee.

Åklagaren jämförde Greenwood med den amerikanske finansmannen Bernard Madoffs miljardsvindel.

– Madoff lurade tusentals, Greenwood, miljoner, sa åklagaren och argumenterade för fängelse i 30 år för svensken.

Finansmannen Bernard Madoff, med nedböjt huvud på bilden, dömdes till 150 års fängelse 2009. Året därpå hittades han död i sin cell.
Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Försvararsidan argumenterade å sin sida för att tiden i amerikanskt fängelse var mer än nog för deras klient.

– Det här är inte terrorism. Karl har blivit fråntagen sin mänsklighet när han satt i fängelse i dessa tider. FN har kritiserat hans thailändska fängelse sa försvararen Lauren Schorr Potter enligt Inner City Press reporter i rättssalen.

Sebastian Greenwoods advokater hade med hänvisning till de ohyggliga förhållanden som han tvingats utstå under den fem år långa häktestiden redan tidigare i ett brev argumenterat för att han avtjänat tillräckligt med fängelsetid i USA och vädjat till domaren om att deras klient endera skulle överföras till ett fängelse i Sverige, alternativt förses med fotboja i hemlandet under resterande fängelsetid.

”Karls engagemang i OneCoin konspiration var ett allvarligt misstag och Karl har tagit på sig det fulla ansvaret för sina brott”, skrev hans advokater till domstolen när de vädjade om en så mild dom som möjligt.

Föräldrarnas vädjan via video

I försvarsteamets 52 sidor långa inlaga till domstolen - som delvis är sekretessbelagd - refererar man även till olika brev som föräldrarna och andra anhöriga skrivit. Dels med citat och utdrag från breven, dels via en speciell video med budskap från föräldrarna och en annan anhörig. Domstolen har sekretessbelagt videon.

Flera av Sebastian Greenwoods anhöriga har också i brev vittnat om hans goda sidor. Greenwoods advokater har även pekat på hans erkännanden och att han tar fullt ansvar för sitt handlade med bedrägerierna.

Greenwood lärare för andra fångar

Svensken Sebastian Greenwood framstår som en mönsterfånge i advokaternas brev. Han har studerat olika ämnen och lagt ned drygt 260 timmar på studier. Det handlar bland annat om studier i spanska, ledarskap och personlig utveckling. Dessutom har han agerat lärare för flera medinterner och undervisat dem i bland annat daytrading och finansiell ekonomi.

Karl Sebastian Greenwwood har flera diplom som visar på hans studieflit under häktestiden.

Advokaterna har även beskrivit en annan sida av Sebastian Greenwood, långt från rubrikerna och anklagelserna om hans miljardsvindel och lurade Onecoin-medlemmar. Han har gett ekonomiskt bistånd till ett barnhem med 98 småbarn på ön Koh Samui i Thailand där hans greps i sitt hem.

Sebastian Greenwood överraskades av polisen när han greps i sitt hem på ön Koh Samui i Thailand på uppdrag av FBI.
Foto: Shutterstock

Sebastian Greenwoods ”spöklika ansikte”

Under tiden sedan gripandet har föräldrarna lyckats få till stånd ett möte med sin son i det amerikanska häktet. Det var under 2019 när han fortfarande satt i skandalhäktet på Manhattan. Det extremt hårda häkteslivet hade tagit mycket hårt på honom. Han var en skugga av sitt forna jag.

– Vi kände knappt igen Karl, citeras hans mamma i advokaternas dokument till domstolen. Hon använder också orden ”djupt skakande” när hon beskriver den syn som mötte henne och maken när de fick träffa honom i häktet med ett säkerhetsglas mellan dem och sonen.

Pappan pratar om sonens ”spöklika ansikte, tynade bakom galler. Det är en minnesbild som har hemsökt mig sedan dess”.

Det finns flera larmrapporter om de förhållandena inne i de häktena med råttor, mögel, extrem trångboddhet, fängelsevakter som knappt vågat vistas på avdelningarna, misshandel och självmord. 

”Chockerande och inhumant”. Det är den beskrivning som Sebastian Greenwoods advokater ger av häktet på Manhattan fram till att det tvångsstängdes 2021 och hans senaste ”bostad” häktet i Brooklyn.

Det är oklart var Sebastian Greenwood ska avtjäna sitt straff.

Här säljer bedragarskan Onecoin – se filmen

Ruja Ignatova höll shower med svensken Sebastian Greenwood.