”Den svenska kronan sjunker till lägsta nivån på tio år”, skriver affärssajten Bloomberg som också menar att tillväxten i Sverige kan bli lidande av situationen.
Tiden då dollarn kostade runt åtta kronor, euron nio spänn lite drygt och hundra thailändska baht köptes för 20 kronor är långt borta.
Den danska kronan har passerat en ny svåraccepterad gräns vilket innebär att man för varje spenderad dansk hundralapp på andra sidan Öresund måste multiplicera med det smärtsamma talet 1,5.
För hundra svenska kronor får man i dag:
9,78 dollar – en dollar kostar 10,22 kronor.
8,76 euro – en euro kostar 11,42 kronor.
66,36 danska kronor – en dansk krona kostar 1,51 kronor.
303,67 thailändska baht – 100 baht kostar 32,92.
Och så där fortsätter det i land efter land.
Carl Bildt om kronan: Pinsamt
Den svaga kronkursen fick den tidigare M-ledaren Carl Bildt att reagera via Twitter.
– Det är pinsamt och smärtsamt att se hur den svenska kronan fortsätter att försvagas mot euron. Detta är inte bra för vårt land! skriver den tidigare stats- och utrikesministern.
https://twitter.com/carlbildt/status/1126063891728011264– Tyvärr kan kronan försvagas ytterligare, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Måste vi verkligen hålla kronan på en så här låg nivå?
– Vi måste inte, men det finns tydliga anledningar till att det är så, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Förklaringen till den svaga kronan handlar om Riksbankens penningpolitik som är en följd av det låga inflationstrycket.
– Nu har detta samband inte riktigt visat sig fungera, inflationen stiger inte. Det kan bero på en mängd faktorer, bland annat att bolagen numera är globala och att digitalisering och globalisering har gjort att inflationstrycket helt enkelt är fallande. När Riksbanken fortsätter att hålla nere räntorna så kommer kronan att fortsätta vara svag, säger Frida Bratt.
Frida Bratt: Kronan kan falla ännu mer
Att kronan är en liten och obetydlig valuta fortsätter förvärra läget.
– Och nu har vi dessutom en osäkerhet kring konjunkturen. Kritiken mot att Riksbanken håller kronan så svag har varit massiv och att svenskarna görs fattigare samtidigt som man ”rear ut” svenska tillgångar lär fortsätta så länge Riksbanken inte kommer i gång med en andra höjning av räntan, säger Frida Bratt.

Kan kronan försvagas ytterligare – lagom till semestern?
– Ja, tyvärr. Fortsätter inflationen att vara otillfredsställande låg kommer marknadens förväntningar på en eventuell räntehöjning från Riksbanken falla ytterligare. Det kommer försvaga kronan ytterligare. Får vi en större sättning i konjunkturen riskerar det att drabba kronan i egenskap av liten valuta, med en stämpel som skvalpvaluta från 90-talskrisen. Orättvis kanske, men det hänger kvar att kronan inte är en valuta investerare vänder sig till i sämre tider, säger Frida Bratt.
Var märks den svaga kronan som mest?
– Både mot euron och dollarn ser vi kurser som de under finanskrisen. Dollarländer och semester i Europa kommer att vara dyrt i sommar, det måste man ha i åtanke när man gör semesterbudgeten. Ta höjd i reskassan om semestern redan är bokad. Du får till exempel bara två tredjedelar så mycket för pengarna i USA som du fick 2013. Det är en stor skillnad, säger Frida Bratt som också konstaterar att det finns alternativa där valutorna försvagats mer än kronan.
– Turkiets valuta har försvagats ordentligt, kanske är någon av semesterorterna där ett alternativ. Också i Brasilien har valutan fallit.
Ingves öppnar för nya anylser
I dag offentliggjordes Riksbankens penningpolitiska möte från den 24 april. Där framgår bland annat att Riksbanken antar att växelkursen gradvis kommer att stärkas.
Samtidigt konstaterade Ingves vid mötet:
– För min egen del undrar jag om det inte är dags för ett omtag när det gäller analysen av växelkursen. Kan det möjligen vara så att den reala växelkursen har försvagats av skäl som ligger utanför det konjunktursammanhang som vi fokuserar på?, frågade sig Stefan Ingves enligt protokollet.