Studentkortet i Sverige AB är Sveriges största rabattkort för studenter och högskolestuderande. Företaget ger ut ett id–kort för studenter vilket är ett kort som dessutom ger dem rabatter hos en lång rad butikskedjor.
Den i praktiken avsomnade gratistidningen Metros ägare Christen Ager–Hanssen, som under flera år haft omfattande skatteskulder hos Kronofogden, är via sitt investmentbolag Custos majoritetsägare i Studentkortet i Sverige AB. Ungefär 17 miljoner av Christen Ager–Hanssens personliga skatteskulder ströks vid årsskiftet eftersom Kronofogden inte hade lyckats nå honom för delgivning eller hitta utmätningsbara tillgångar i Sverige. Kommande årsskifte försvinner den sista skatteskulden på drygt en halv miljon kronor.
Christen Ager–Hanssen är både verkställande direktör och styrelseordförande i Studentkortet.
Studentkortet betalar inte in skatter
Expressens granskning av Studentkortet visar att bolaget under flera månader struntat i att betala in sina skatter. Dessutom har företaget förlorat sin F-skattsedel på grund av att skatterna inte betalts.
”Vi når ungefär 1 miljon studerande på Universitet, Högskola, Komvux, Yrkeshögskola och Gymnasium varje år, varav cirka 600 000 av dessa är aktiva medlemmar i Studentkortet”, skriver företaget i reklamen för sig själv på hemsidan.

Företaget grundades 1995 av Sverige förenade studentkårer (SFS) vilket bolaget också marknadsför när företaget beskriver sin verksamhet på den egna hemsidan. Däremot står det inget om att företaget i dag till 75 procent kontrolleras av Metros ägare Christen Ager–Hanssens bolag Custos och 25 procent av affärsmannen Lars-Henrik Friis Molins företag U Global Holding AB.
Studentkortet samarbetar med välkända företag
Studentkortet har också samarbeten med en rad välkända företag som Comhem, Telenor, Apoteket, Åhléns, Swedbank, Avanza, Stadium, Gina Tricot, Adlibris, och Apple Store. Genom att visa upp sitt studentkort ges innehavarna dessutom rabatter på entréavgifter, till exempel till de kungliga slotten som ger 50 procents rabatt mot uppvisade av Studentkortet.
Från och med årsskiftet får Studentkortet i Sverige AB också nya storkunder, Uppsalas studentkårer och nationer som inleder ett samarbete med företaget. Studentkortet ska från och med 2020 sköta bland annat förmedlingen av rabatter till Uppsalas studenter.
Studentkortet är gratis för de studerande. Pengarna tjänar Studentkortet när medlemmarna går in på något av de hundratals rabatterbjudanden som finns på Studentkortets hemsida. Företaget får provision – kickbacks – på de köp som genomgörs.

Verksamheten är i dag mycket lönsam.
Studentkortet 14 miljoner i vinst
Den senaste inlämnade årsredovisningen för Studentkortet i Sverige AB gäller 2018 och visar att företaget gjorde en vinst på 14 miljoner. Omsättningen var drygt 52 miljoner kronor. Året innan låg vinsten på drygt 6 miljoner.
Studentkortet har kommit i skymundan för den ekonomiska krisen i Metro Media House och Metro Tidnings Aktiebolaget - vars stora affär tidigare var att ge ut gratistidningen Metro.
Studentkortet i Sverige AB har ingått i Metro-gruppen och borde vara en tillgång i det rekonstruktionsarbete som nu pågår för att försöka rädda företaget undan konkurs.
Men Studentkortet plockades bort från Metro-gruppen innan krisen för Metro blev akut.

Men någonting har uppenbarligen hänt innanför väggarna på det i dag lönsamma företaget. Under några månader har företaget inte betalt skatter och jagas nu av Kronofogden som dammsuger efter företagets tillgångar.
– Tillgångsundersökning pågår för närvarande. Flera utredningsåtgärder har vidtagits, säger Henrik Eriksson, på Kronofogdens specialverkställighetsteam.
Skulderna gäller:
1 073 980 kronor som förföll den 17 augusti.
1 110 140 kronor den 14 september.
1 504 246 kronor den 19 oktober.
836 201 kronor som förfaller den 18 november.
Det sammanlagda beloppet som inte betalts i tid är 3 688 366 kronor. Total skuld: 4,5 miljoner.
Kronofogden har gjort ett försök att säkra pengar vilket framgår av offentliga papper. 1 608 kronor hittades på ett Nordea-konto tillhörande Studentkortet i Sverige AB.
Enligt den senaste årsredovisningen har Studentkortet 26 anställda i Sverige.
Men verksamheten styrs i praktiken från Christen Ager–Hanssens exklusiva kontor i London.
När Expressen når vd:n Christen Ager–Hanssen uppger han både att skatterna är betalda och att de ska betalas.
Studentkortet i Sverige AB betalar inte sina skatter. Du är ju vd där.
– Jag tror att det har betalts.
När är de betalda?
– Jag tror att de har betalts.
Det har gått månad efter månad utan att det har betalts.
– Det är på väg att betalas.
Varför har det inte betalts?
- Det är på väg att betalas.
På väg att betalas?
– Ja, på väg att betalas såvitt jag vet.
Du är ju vd som du borde veta om det betalts eller inte?
– Det måste jag undersöka. Jag är inte ekonomichef. Jag får kontrollera detta.
Kronofogden har slagit till.
– Aha, det är betalt såvitt jag vet.
När då?
– Det kan jag inte svara på. Men jag tror det är betalt.
Har det betalts de senaste minuterna?
– Jag vet inte. Jag får undersöka det. Ha det bra.

Längre än så pågick inte samtalet med Christen Ager–Hanssen.
Riskerar stora problem
Studentkortet kan få svårigheter utan F-skattsedel.
– Betalar man inte in skatter och avgifter löpande är det normala att man blir av med F-skattsedeln, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Vad betyder det i praktiken för ett företag att inte ha någon F-skattsedel längre?
– För ett företag som säljer tjänster är det helt avgörande. Om du köper en tjänst av ett företag som saknar F–skattsedel måste du som kund göra skatteavdrag med 30 procent. Säg att det gäller 100 000 kronor så får du betala ut 70 000 kronor och dra resten som ska redovisas in till staten.
Metros öde är fortfarande oklart. Rekonstruktion pågår, men det finns inget beslutat om bolagets framtid och hur mycket fordringsägarna i slutändan kommer att få om företaget lever vidare. Alternativet är konkurs, något som Skatteverket vill ha genomfört.
Så blev Metros kris akut:
.