Krisade MQ slår igen flera Joy-butiker

Krisade klädkedjan MQ med Joy måste spara pengar. Aktien har på ett år rasat med drygt 60 procent.
Klädkedjan Joy lägger ner 13 av sina butiker för att spara pengar.
MQ:s butikskedja omfattar idag cirka 120 butiker. MQ-aktien är noterad vid NASDAQ OMX i Stockholm sedan den 18 juni 2010. Huvudkontoret ligger i Göteborg och MQ har produktionskontor i Shanghai.

Klädföretaget MQ:s krisprogram slår till med full kraft.

Företaget stänger 13 av sina olönsamma Joy-butiker för att pressa kostnaderna och personal sägs upp.

Aktien tog ett glädjeskutt och steg med fyra procent.

Finansmannen Mats Qviberg med familj är storägare i MQ.

MQ har  drygt 50 Joy-butiker runt om i landet. Det blir en fjärdedel av dessa som läggs ner när bolaget ska spara för att komma på fötter.

Företagets aktie steg under förmiddagen med knappt två procent, men tog senare ett kliv och låg under eftermiddagen på drygt fyra procent upp.

"Jättetråkigt"

I Sundsvall finns en av de Joy-butiker som slår igen.

– Vi har haft en bra dialog med hyresvärden och hyran har inte varit något problem, utan vi har haft ett minskat besöksflöde vilket gjort att vi vill fokusera på vår butik i Birsta i stället. Det är jättetråkigt att vi behöver göra detta säger Josefin Larsson, marknadschef för Joy, till Sundsvalls Tidning.

Företagets Joy-butiker - som enligt den egna reklamen har som mål att "hjälpa kvinnor mitt i livet” att hitta sin klädstil, har sitt ursprung i Göteborg.  Där ligger också företagets huvudkontor. 

Åtgärden med att stänga en fjärdedel av Joy–butikerna ingår MQ:s strukturella åtgärdsprogram för att öka  lönsamheten. Programmet beräknas förstärka resultatet med 50 miljoner kronor under det kommande bokföringsåret.

Joys huvudkontor slås ihip med MQ - anställda sägs upp

I besparingen ingår också att Joys huvudkontor ska flytta in i MQ:s lokaler i Göteborg. 25 anställda kommer att försvinna, merparten hos Joy.

Åtgärdsprogrammet ska ge kostnadsminskningar inom båda MQ:s kedjor – MQ och Joy –  och bidra till synergieffekter från Joy.  Strukturella engångskostnader beräknas totalt att uppgå till 10 miljoner, uppger företaget.

"Nyttjandet av synergieffekterna med två tydliga modekedjor under ett och samma tak innebär en reducering av antalet anställda på Joy:s och MQ:s huvudkontor om ca 25 tjänster, där huvuddelen omfattar Joy. Fackliga förhandlingar påbörjas omgående", skriver MQ i ett pressmeddelande

Stängning av olönsamma Joy-butiker har redan påbörjats,  uppger bolaget.

Mikael Kruse, MQ:s nye marknadschef

MQ:s aktie har rasat med över 60 procent på ett år.

Mannen som ska rädda företaget

En nyckelperson i MQ:s överlevnadsprogram är företagets nye marknadschef Mikael Kruse som rekryterades i höstas från Volvo Cars och börjar sitt nya jobb den 1 februari.

– För mig som var tonåring under 90-talet är MQ är en svensk klassiker och jag ser det som en oerhört spännande utmaning att få vara med och bidra i denna viktiga fas av företagets historia. En av mina främsta uppgifter handlar om att hjälpa till att renodla MQs varumärke och tydligare definiera vilken kund man ska tilltala, vilket är en förutsättning för att även kunna förstärka kommunikationen framöver, sa Mikael Kruse i samband med att han presenterades  av företaget.

Qvibergfamiljen storägare i MQ

Familjen Qviberg är storägare i MQ. Här Mats Qviberg omgiven av dottern Anna Engebretsen och hustrun Eva.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Finansmannen Mats Qviberg med familj är storägare i MQ . Dottern Anna Qviberg Engebretsen, är tredje största aktieägaren i MQ med drygt 2 miljoner aktier. Även flera andra medlemmar i Qvibergfamiljen är stora ägare i MQ. Mats Qvibergs hustru Eva Qviberg äger 1,4 miljoner aktier i företaget. Investmentbolaget Öresund där familjen Qviberg är största ägare är också storägare i klädföretaget.

Sammanlagt kontrollerar familjen Qviberg drygt 17 procent av aktiekapitalet i bolaget. Störst är Robur Fonder med knappt 10 procent.