Köpa tv: Så ser den populäraste tv:n ut 2019

Lemurer på Madagaskar får se 4k-tv – om lemurer. Visst ser de imponerade ut?
Foto: MIKAEL BUCK/REX SHUTTERSTOCK / MIKAEL BUCK/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Senaste modellen av Apple tv klarar att visa i 4k. Men då gäller det att wifin hänger med.
Foto: / Epa / APPLE INC.
Hänger din tv med i matchen? Gillar du sport är det viktigt att skärmen hänger med.
Foto: CAL SPORT MEDIA / CAL SPORT MEDIA/SIPA USA/IBL SIPA USA

Gå inte vilse i alla termer. Det kan vara en djungel att välja ny tv, men det också vara väldigt enkelt.

Följ bara de här tydliga råden så får du precis den tv du vill ha.

Det är bara två frågor du behöver besvara innan du ger dig ut i affärerna:

Hur stor tv vill jag ha?

Hur mycket får den kosta?

Eftersom du troligen redan har en tv hemma vet du om den ska vara större, mindre eller lika stor. De flesta som ångrar sitt köp har skaffat en för liten tv. Få klagar på att bildrutan är för stor.


LÄS MER: Test: Här är 2017 års vassaste tv-apparater 


Snabbguiden till en ny tv

Det finns ett stort antal tv-apparater att välja mellan. Under januari 2019 hade jämförelsesajten prisjakt.nu listat drygt 1500 olika modeller att välja mellan. Det är förstås omöjligt att jämföra alla. Så vilken modell är då vanligast?

Vanligaste storleken: Mellan 40 och 60 tum. Drygt hälften av mottagarna har den bildstorleken.

Vanligaste upplösningen: 4K, ultra HD, 3840x2160 pixlars upplösning. Drygt hälften av utbudet.

Vanligaste typen av skärm: LCD, 19 av 20 tv-apparater. 

Två av tre tv-apparater har HDR som förbättrar kontrasten. De flesta är också smarta tv-mottagare där du kan koppla tv:n till nätet och ladda ner appar för att enklare titta på streamingtjänster som Netflix.

Det här är den populäraste tv:n: Bestämmer du dig för den vanligaste storleken, 40–60 tum, 4K-upplösning, LCD och HDR, så är det vanligaste priset mellan 6 000 och 7 000 kronor. Men du kan komma undan med under 3 500 kronor.


Hur vet jag vilken storlek jag vill ha?

Börja med att mäta diagonalen av din tv-skärm. En 42-tums-tv är 107 centimeter i diagonal. 50 tum är 127 centimeter. Man kan tycka att skillnaden mellan en 42- och 50-tums-tv är liten, men den större är faktiskt 42 procent större! 

Så mycket plats tar din nya tv

32 tum=71x40 centimeter.

40 tum=89x50 centimeter. 

42 tum=93x52 centimeter.

50 tum=111x62 centimeter.

55 tum=122x68 centimeter.

60 tum=133x75 centimeter.

65 tum=144x81 centimeter. 

70 tum=155x87 centimeter.

75 tum=166x93 centimeter. 

Måtten är bildrutan utan ram.

Källa: Mediamarkt 

Tycker du att din gamla tv har perfekt storlek ska du inte byta. Vill du ha en större, kolla först om du har plats för den i tabellen ovan.

Du behöver veta vad du vill ha innan du kommer hit. Risken är stor att du väljer fel tv för just dina behov.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Hur mycket får den kosta?

Nästa fråga är lika given: bestäm hur mycket du vill betala/har råd med. Försök hitta en tv med de finesser du verkligen behöver. Har du en fungerande hembioanläggning är det exempelvis onödigt att betala för en tv med bra ljud. 

Är du nöjd med den tillverkaren av tv du har i dag ska du kanske titta närmare på mottagare av samma tillverkare. Tänk dock på att samma fabrik kan tillverka tv-skärmar åt flera företag.

Hitta rätt tv

När du är klar med de frågorna är det tre eller fyra saker du ska spana efter:

Tv:n ska ha bra bild, bra ljud (om du inte redan har en ljudanläggning). Tv:n ska kunna visa alla kanaler du vill se och ha tillräckligt många ingångar för dina behov. Ju fler HDMI-kontakter det finns för signaler in, desto enklare för dig. Det är inte ovanligt att ha en tv-dekoder, en blurayspelare, kanske en Apple TV eller Chrome cast och ett tv-spel. Ska du slippa dra sladdarna in och ut, vilket sliter på kontakten, behöver du 4 HDMI-ingångar.

När du tittar på en tv för första gången ska du titta på tv:n, inte tillverkarens specifikationer. Tänk på att titta på riktiga program, inte den loop som visas i affärerna som alltid ger en fantastisk bild. Jämför också samma program mellan olika tv-mottagare. Titta efter svärta, färger och fördröjningar och eftersläpning. 

Hinner bilden med i matchen, eller actionfilmen?

Fyra sorters skärmar

Det finns i princip fyra typer av tv-paneler att välja mellan. 

Led-skärmar: Led är de enklaste och vanligaste nu. De jobbar med flytande kristaller som lyses upp bakifrån av lysdioder. Modellerna är mycket tunna och har låg energiförbrukning.

Ultra-HD, UHD, 4k: Upplösningen är vassare här än vid "gamla" skärmar med full HD. Fyra gånger bättre, för att vara exakt. Tänk på att de flesta tv-kanaler inte sänder i 4k. Netflix gör om du har dyraste abonnemanget och fiber-bredband hemma. 


LÄS MER: Här är allt du behöver veta om Netflix i 4k


OLED: Här sänder varje enskild pixel ut ljus, exakt som i gamla tiders plasma-tv. Fördelarna är många, men även frågorna. På Hifiklubbens hemsida frågar man sig hur lång en Oled-skärms livslängd är. 

QLED: En uppfinning från Samsung som lovar mycket bättre bildkvalitet än OLED. 

Bra eller dåligt med välvd tv? Experterna är oeniga.
Foto: JULIE JACOBSON / AP

Ska jag köpa en välvd, en curved, tv?

En välvd, eller curved, tv kan ge dig samma känsla som i en biosalong. Bilden blir djupare och tydligare ut i kanterna. Du får, enligt idg, även en känsla av att tv:n är större än den är.

Men enligt Nordic Hardware är den välvda tv:n en fluga. Anledningen är att du måste sitta nära en curved tv för att utnyttja finessen. Om du sitter på långt håll eller har en liten skärm kan upplevelsen bli sämre än med en platt tv. 


LÄS MER: Läsplatta eller surfplatta – vilken ska jag välja? 


Stig Lindberg formgav tv:n för Luma 1959.
Foto: HTD / FOTO HANS THORWID NATIONALMUSEUM 2005

LÄS MER: De 25 bästa indiefilmerna på Netflix


Ska jag köpa en begagnad tv i stället?

Det behöver inte vara lika läskigt att köpa en begagnad tv som man kanske tror. Att köpa en privat är vanskligt, eftersom du köper varan i befintligt skick. Men det finns handlare som erbjuder upp till ett års garanti för sina andrahandsvaror. 

Livslängden för en tv i butiken är oftast mindre än ett år, sedan byts de ofta ut, men de behöver inte vara helt omoderna för det. Du kanske missar de senaste finesserna, men kan få en stabil tv för ett bra pris som hänger med ett antal år.

Råd och rön skriver att om du väljer en tv från före 2015 kommer du inte att få ultra hd-skärmar med HDR-färger. Å andra sidan finns det få filmer och program som utnyttjar den tekniken. 

Se upp för att smart-tv-funktionerna kan upphöra att fungera i äldre tv-mottagare, allteftersom Netflix, HBO Nordic och Viaplay uppdaterar och höjer minimikravet för apparna. Det finns också en risk att tidigare ägare misshandlat fjärrkontrollen och att den kan sluta fungera om den tappas ännu en gång i golvet.

Men däremot är det ett mer klimatsmart alternativ att välja begagnat. 


LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka