Deklarationen 2021: Då får du din skatteåterbäring

Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
Foto: JEANETTE ANDERSSON / SKATTEVERKET
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Nu kan du pricka in skatteåterbäringen 2021.

Skatteverket har bestämt alla viktiga datum som gäller deklarationen och skatteåterbäringen 2021.

Här är allt du behöver veta kring din skatteåterbäring och deklaration.

Skatteverket har en detaljerad plan för deklarationen 2021 och för utbetalningen av skatteåterbäringen 2021.

Så här ser Skatteverkets plan ut.

25 februari: Sista dagen att skaffa en digital brevlåda om du vill ha deklarationen digitalt för 2021. Du som har e-legitimation kan anmäla kontonummer på något av dessa sätt:

På Mina sidor på Skatteverket.se.

I Skatteverkets e-tjänst Skattekonto.

I samband med att du deklarerar i e-tjänsten Inkomstdeklaration eller i Skatteverkets app. Om du redan har deklarerat, anmäl bankkonto på Mina sidor eller i e-tjänsten Skattekonto. Det tar normalt två bankdagar för ditt konto att registreras.

Deklarera i mars, skatteåterbäring i april

3–9 mars: Deklarationen för 2021 kommer till din digitala brevlåda och det är nu du kan se hur mycket pengar du får tillbaka – eller tvingas betala. Du får deklarationen i form av en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen. Gå noga igenom alla uppgifter som finns på den förskrivna blanketten. Fall inte för frestelsen att utgå från att allt är korrekt. Fel kan uppstå även om det inte är vanligt.

16 mars: Den digitala deklarationen öppnar.

30 mars: Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt utan att göra ändringar eller tillägg, för att få eventuell skatteåterbäring i april.

Skatteåterbäring 2021 – då kommer den

7–9 april: Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som godkände deklarationen digitalt senast den 30 mars utan att göra ändringar eller tillägg.  Pengarna kommer alltså efter påskhelgen. Viktigt att du har angett det konto dit pengarna ska skickas. OBS. Det måste vara ditt konto, annars betalas det inte ut några pengar.

Har du mindre än 100 kronor att få tillbaka betalas pengarna inte ut. I stället finns pengarna kvar på ditt skattekonto.

Du som har skulder hos Kronofogden har det lite kämpigare med skatteåterbäringen. Om du har en skuld hos Kronofogden räknas nämligen skatteåterbäringen först av mot skulden. Det som sedan eventuellt återstår betalas ut till dig.

3 maj: Sista dagen att deklarera för dig som inte beviljats anstånd. Senast vid midnatt ska deklarationen för 2021 vara inlämnad.

Då betalar Skatteverket om du deklarerar i maj

8–11 juni: Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till alla de miljoner deklaranter som deklarerade senast den 3 maj. Har du begärt anstånd kan du utgå från att du för sin skatteåterbäring senare.

3–6 augusti: Skatteåterbäring för dig som inte fått pengar i april eller juni. Du som fått hjälp av en redovisningsbyrå och deklarerat senast den 15 juni (byråanstånd), kan också få din skatteåterbäring i början av augusti.

12 november: Sista dagen att betala kvarskatt. Du som har kvarskatt att betala ska göra en inbetalning till ditt skattekonto. Du väljer själv om du vill dela upp betalningen eller om du vill betala allt på en gång innan den 12 november som är den sista dagen när hela summan ska vara inne.

Du kan betala antingen med Swish eller med bankgiro. En inbetalning med Swish kommer att synas på ditt skattekonto inom tre bankdagar, men beloppen kommer att bokföras på skattekontot samma dag som du gör Swish-betalningen. En inbetalning med bankgiro kommer att bokföras på ditt skattekonto tidigast följande bankdag och inbetalningen kommer att synas på ditt skattekonto.

TV: Avdragen många missar