Klart: Här öppnar den japanska H&M-rivalen

Här på Hamngatan ska Uniqlo slå upp sina portar.
Foto: Pressbild
I Sverigehuset (till vänster i bild), precis intill Kungsträdgården ska Uniqlo öppna.
Foto: ANN JONASSON
Uniqlo är en japansk klädkedja.
Foto: Ap / TT / NTB Scanpix

Nu ska en av H&M:s konkurrenter etablera sig i Sverige:

Japanska Uniqlo.

Klädkedjan slår upp portarna på Hamngatan i Stockholm i höst – mitt emot H&M:s flaggskeppsbutik.

Hösten 2018 öppnar Uniqlo – som är som en japansk motsvarighet till H&M – i centrala Stockholm. Klädkedjan har tecknat avtal med Vasakronan och slår upp sina portar på Hamngatan 27, en byggnad även känd som Sverigehuset, precis vid Kungsträdgården.

Mitt emot ligger konkurrenten H&M:s flaggskeppsbutik.

Uniqlo kommer till Sverige – och Norden

Det blir Uniqlos första etablering i både Sverige och Norden. Den nya butiken ska breda ut sig över fyra plan och på 1 580 kvadratmeter.

– Vi är extremt hedrade och stolta över att etableras i Sverige 2018, det år då de diplomatiska relationerna mellan japan och Sverige fyller 150 år, säger Tadashi Yanai, vd för det japanska moderbolaget Fast retailing, i ett pressmeddelande.


LÄS MER: Därför vägrar Gardell satsa pengar i H&M 


Han fortsätter:

– Det blir vårt företags första etablering i Norden, och speglar också våra pågående planer att expandera i hela Europa.

Har samma koncept som H&M

På Vasakronan säger man att man har jobbar hårt med att bygga upp ett attraktivt handelsområdet kring Regeringsgatan/Hamngatan.

– Etableringen av Uniqlo är efterlängtad av många och en etablering som ytterligare kommer att bidra till livet och rörelsen i kvarteren runtomkring, säger Ronald Bäckrud, regionchef Stockholm Vasakronan, i ett uttalande.


LÄS MER: H&M utreder tröjan – efter tunga kritiken 


Det är oklart när under hösten Uniqlo öppnar sin första butik i Sverige. I dag har den japanska klädkedjan drygt 1 900 butik i totalt 19 länder. Deras affärsidé är att sälja bas- och fritidskläder – och kedjan har beskrivits som en motsvarighet till svenska H&M.

Tidigare har danska Illums Bolighus legat i lokalerna.