Klädkedjans öde avgörs av mystiskt Hongkong-bolag

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Klädkedjan JC:s öde avgörs senast den 25 februari.

Expressen kan avslöja att den helt dominerade fordringsägaren är ett Hongkong-baserat företag med koppling till den tidigare kinesiske ägaren.

– Rekonstruktionen lär inte stjälpas av dom. Men den återstår att se efter diskussionerna, säger advokat Peter Näslund.

Den anrika klädkedjans sammanlagda skulder uppgår till cirka 200 miljoner kronor.

Företagsrekonstruktionen är ett försök att rädda JC  undan konkurs.

Den 25 februari klockan 15.30 har Stockholms tingsrätt kallat borgenärerna till sammanträde. Då senast avgörs också JC:s framtid.

Dystra tongångar hörs dock redan nu bland personalen.

– Jag tror inte att JC klarar sig. Sen är frågan när en konkurs sker. Jag ger det max året ut – men jag tror inte att det kommer gå så länge. Jag tror att en konkurs är på gång, säger han, säger en butikschef till SVT Nyheter till vill vara anonym.

Sätter full-prislappar på reavaror

Butikschefen påstår i samtal  med SVT att företaget börjat tömma klädlagren  och plockat in gamla rea-kläder i butikerna, och säljer dessa till fullt pris.

Klädkedjan JC har i dag cirka 250 anställda som nu får sina löner via den statliga lönegarantin. 35 butiker utspridda över landet har fortfarande öppet. Men hur många som eventuellt blir kvar om rekonstruktionen lyckas är oklart.

Mystiskt Hongkong-bolag i centrum

Radioprogrammet Kaliber har vid flera tillfällen granskat den anrika klädkedjan JC:s olika turer med ägarskap och ekonomi. Och det finns en turbulent historisk som inte har bedarrat. Kaliber har uppgett att JC:s tidigare kinesiska ägare har kopplingar till det bolag som hade störst röstandel och inflytande över att nedskrivningen av skulderna beviljades vid den förra rekonstruktionen. Bolaget är Smart Perfect Ltd med kontor Hongkong, men registrerat i skatteparadiset Seychellerna, vilket Kaliber tidigare har grävt fram.

Företaget Smart Perfect är formellt registrerat i skatteparadiset Seychellerna men har kontor i Hong Kong.
Foto: Karin Törnblom

Uppgift: JC:s varumärken överförda till skatteparadis

Reportrarna Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand på Kaliber har funnit en rad nya märkliga uppgifter kring JC.

– I vår senaste granskning har vi avslöjat att innan den tidigare kinesiske ägaren Gordon Wu lämnade JC så överförde han en lång rad av JC:s varumärken inklusive  deras eget namn till Smart Perfect, säger Tobias Andersson Åkerblom.

Angående Smart Perfect som störste fordringsägaren även vid den här  rekonstruktionen.

– Det är förvånade. De uppgifter som vi fått från JC:s nya ledning är att de inte köpt in så mycket varor från dom. Det innebär att det är ett bolag som den tidigare JC-ägaren var chef för som återigen har de största fordringarna på JC.

Nära 130 miljoner i krav

Dagens krav från Smart Perfect Ltd uppgår till 129 745 758 kronor enligt den förteckning över bolagets borgenärer som lämnats in till Stockholms tingsrätt i samband med att  JC ansökte om rekonstruktion. Vid JC:s förra rekonstruktion uppgick skulderna till Smart Perfect till 140 miljoner kronor.

Företaget Smart Perfect Ltd är registrerat i Seychellerna, men med kontorsadress i Hong Kong, har största kravet på JC, nära 130 miljoner kronor.
Foto: JEROME FAVRE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Det är från tidigare ägarens. Jag gissar att det gäller finansiering, säger advokat Peter Näslund om Hongkong-bolagets summa.

Nästan 130 miljoner. Det är ett rejält belopp som Perfect vill ha.

– Ja, så är det. Men där finns en god relation. Det lär inte stjälpas av dom. Men det återstår att se efter diskussionerna.

” Oförutsedda händelser”

Hur bedömer du förutsättningarna att JC  överlever?

- Vi bedömer förutsättningarna som goda att vi ska lyckas med detta. Det kan alltid dyka upp oförutsedda händelser i sådana här sammanhang, säger advokat Peter Näslund.

De 35 JC-butikernas framtid hänger på rekonstruktionen.
Foto: SCANPIX SWEDEN

Det är andra gången på tre år som JC genomför en rekonstruktion.

Bolagets tillgångar i dag utgörs huvudsakligen av varulager och inventarier. Tillgångarnas uppges till ungefär 100 miljoner vilket framgår av handlingar inlämnade till Stockholms tingsrätt. Skulderna gäller framför allt leverantörsskulder och hyresskulder för sammanlagt  194 miljoner kronor.

Fordringsägare kräver omedelbart betalning

Flera av fordringsägarna är fastighetsägare som inte har fått betalt. I vissa fall har JC lyckats förhandlingar om hyrorna, men vissa har sagt blankt nej och kräver ”full och omedelbar betalning”, enligt företagets begäran om företagskonstruktion som skickats till tingsrätten.

– Vi för samtal med fastighetsägarna om att kunna  behålla lokalerna och rivs verksamheten vidare där, säger advokat Peter Näslund.

Dagens formelle huvudägare Iliya Meric säger till branschtidningen Market att han nu hoppas få arbetsro och tror att det går att rädda krisföretaget JC.

– Jag har haft ett stort stöd ute i landet, men jag orkar inte mer. Det dyker upp saker från förr som blir för jobbiga att hantera. Men, ja, jag vill fortfarande tro att det här går att rädda, säger han till tidningen.

Expressen har sökt  Iliya Meric.


JC:s största fordringsägare

Smart Perfect Limitied 129 745 000

AB Starcom 2 827 000

Kista Galleria KB 2 768 000

Fastighetsbolaget Vinschen HB 2 748 000

Alecta Pensionsförsäkring 2 199 000

Nova Lund 1 AB 2 144 000

AMF Fastigheter AB 2 142 000

Unibail Rodamco Hadel/Mall of Scandinavia 2 089 000

Vasakronan Fastigheter AB  2 142 000

Tiger of Sweden  2 045 000

Unibail Rodamco Täby Centrum KB 1 927 000

Ekblad Cityfastigheter i Jönköping AB 1 845 000

Mässbolaget i Tranås AB  1 643 700

Fastighets AB Borlänge köpcentrum 1 715 500

Ante Fast Centrumpärlan, Alingsås 1 643 700

Ikea Centres Sweden AB 1 500 000

Warburg-Henderson Eskilstuna AB 1 495 000

Redevco Borås AB/Rockspring Borås  AB 1 486 400

Blue Genes AB/Manuell, Stockholm  1 471 800

Diös Forellen Fastighet AB 1 267 700

Atrium Ljungberg Mobilia Shopping Center AB, Stockholm 1260 000

Velour by Nostalgi AB 1 100 000

Skandia Köpcentrum AB 1 000 000