Kenzas bolag Ivyrevel med miljonskulder – H&M avgör framtiden för bolaget

Beskedet från H&M och ytterst dess vd Helena Helmersson blir sannolikt avgörande för Ivyrevels framtid.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Klädbolaget Ivyrevels överlevnad – med Kenza Zouiten, 29, som högprofilerad delägare – hänger på en skör tråd.

Försöket att rekonstruera företaget drar ut på tiden.

Bolaget är skyldig H&M 18 miljoner kronor.

Klädjätten med dess vd Helena Helmersson avgör nu i praktiken bolagets framtid.

Influencern och bloggaren Kenza Zouiten håller andan.

Formellt är det Stockholms tingsrätt som avgör om försöket att få Ivyrevel ekonomiskt på fötter ska få fortsätta eller inte. Deadline för den pågående rekonstruktionen är satt till den 30 juli.

Men rekonstruktören behöver mer tid på sig innan räddningsplanen för Ivyrevel kan presenteras för alla fordringsägare.

– Med all sannolikhet kommer vi begära förlängning av rekonstruktionen, säger advokat Lars Lundberg, som är utsedd till rekonstruktör av bolaget.

Ivyrevel jagas av Kronofogden

Bolaget är under stark ekonomisk press och har förklarat att följderna av coronapandemin slagit hårt mot verksamheten. Men redan innan pandemin hade bolaget ekonomiska svårigheter.  Flera betalningsförelägganden ligger hos Kronofogden och fyra ärenden på sammanlagt 230 000 kronor har också gått till indrivning som dock pausats under rekonstruktionen.

Kenza Zouiten meddelade nyligen att hon lägger bloggandet på hyllan – åtminstone för dagen.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ

Ivyrevels kortsiktiga överlevnad hänger till stor del på fordringsägarna och sedan om de finns kapitalstarka intressenter som är villiga att gå in med nya miljoner i bolaget.

H&M:s krav på Ivyrevel

Företagets kortfristiga skulder uppgår till 22 miljoner kronor och det är klädjätten H&M som har de största ekonomiska kraven.

H&M Online AB 11 697 555 kronor.

H&M Hennes Mauritz GBC AB 6 551 967 kronor.

– H&M är den störste enskilda fordringsägaren, bekräftar advokat Lars Lundberg.

När klädjätten våren 2016 gick in det redan då skakiga Ivyrevel  med friska miljoner lät det så här från Kenza Zouiten när hon intervjuades va Metro Mode:

– Målsättningen har från start varit att skapa ett globalt digitalt modehus. Nu när grunden är lagd och vi kan kalla oss för det första digitala modehuset i världen så handlar allt om att skapa ett fantastiskt varumärke och produkter för våra kunder.

I ett eget pressmeddelande skrev Kenza Zouiten:

”Jag är så peppad och stolt över att presentera nya Ivyrevel, med stöd från våra globala partners. H&M GROUP (ett av de största modeföretagen i VÄRLDEN!) är en investerare och supportar oss med produktion och strategiska råd. PAYPAL är en samarbetspartner och rådgivare inom betalning och distribution”.

Enligt Ivyrevel skulle det också etableras ett ''Fashion tech lab'' i Stockholm med uppgift att utveckla ”framtidens mode”.

Men framtidens mode kan bli utan Ivyrevel. Bolagets öde hänger på en skör tråd. Den pågående rekonstruktionen av bolaget innebär sannolikt att fordringsägarna får sina krav nedskrivna om företaget ska överleva. Ett ackordsförslag kommer inom kort att skickas ut till de berörda.

Fakta Kenza Zouiten

Kenza Zouiten, 29, Superbloggerska som aviserat att hon tar paus från bloggandet. En av sveriges främsta influencer med 1,8 miljoner följare på Instagram och 244 000 prenumeranter på Youtube.

Make: Alexander Subosic, 35, som tidigare ingått i svenska landslaget i karate.

Barn: Nikola, 1 år.

Övrigt: Var med och grundade Iyvrevel.com 2013 och designar egna kläder.

Trots externa ekonomiska muskler i form av miljoner från H&M och Zalando har verksamheten fortsatt att gå dåligt och i slutet av året drog företagen sig ur Ivyrevel. Kanske anade de redan då vart företaget var på väg ekonomiskt. 

”Önskar vi dem alla lycka”

”H&M-gruppen och Zalando säljer tillbaka sina ägarandelar till Ivyrevels grundare och kommer därför inte längre sitta kvar i bolagets styrelse. Samarbetet mellan H&M-gruppen, Zalando och Ivyrevel har varit lärorikt för alla parter och nu önskar vi dem all lycka i det framtida arbetet”, skrev H&M diplomatiskt i ett mejl till sajten Breakit när nyheten blev känd i början av året.

Kenza Zouiten med maken Aleks Subosic. Båda ingår i företagets ägarkonstellation.
Foto: EXPRESSEN

I dag är det de fyra grundarna ensamma ägare till bolaget. Det är förutom Kenza Zouiten, hennes make Aleks Subosic och hans bror Dejan Subosic samt företagets vd, Gustav Springfeldt.

Förutom det kommande ackordsförslag skär företaget ned på antalet anställda som låg på 29 personer när rekonstruktionen inleddes. Andra väntade besparingar är bantning av kontorsyta och omförhandling av hyresavtal.

Kenza slutar blogga

I april i år gick Kenza Zouiten ut och förklarade att hon skulle lägga sitt bloggande på hyllan – åtminstone för stunden. Hon har dock varit tystad om företagskrisen.

”Jag kommer alltid se tillbaka på min blogg och mina läsare med stor tacksamhet och kärlek. Allt började liksom här. Men det senaste året har jag fått känslan av att jag endast gör det av vana ”för att jag alltid har gjort det”, jag tycker ärligt talat att det inte är så kul längre. Och jag har alltid lovat mig själv att jag bara kommer fortsätta blogga så länge jag tycker att det är kul”, skrev hon i sitt blogginlägg.