Bensinpriset rasar – lika billigt som 2009

Thina Saltvedt, oljeanalytiker Nordea om turbulensen de senaste dagarna.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Det svenska bensinpriset störtdyker.

Inte sedan 2009 har priset vid pumparna varit så lågt som det är på onsdagsmorgonen.

Sänkningen med 35 öre är en direkt följd av raset för Brent-oljan.

– Coronaepidemin har gjort att oljeförbrukningen i världen rätt och slätt har kollapsat, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea.

När de ansvariga prissättarna hos de svenska drivmedelsbolagen tryckte på knapparna på onsdagen så betydde det en dramatisk sänkning, långt från de toppnivåer som rådde för ett år sedan med drygt 17 kronor för en liter 95-oktanig bensin.

De ledande drivmedelsbolagen Circle K och OKQ8 sänkte priset för 95-oktanig bensin med 35 öre och kostar nu 12.28 kronor för en liter. Samtidigt sänktes dieselpriset med 30 öre till 13.38 kronor.

För bensinpriset var det nästan tio år sedan priset låg på den nivå som det låg på onsdagsmorgonen. Den 14 maj 2009 kostade en liter 95 oktan 12.29 vid bemannade bensinstationer. Motsvarande prissänkningar av drivmedelspriserna rullar över världen.

Men rekylen kom på torsdagsmorgonen då priset på bensin gick upp med 15 öre till 12.43.

”Oljemarknaden har försvunnit”

Det dramatiska fallet för oljepriserna, som beror på en kombination av minskad efterfrågan på grund av Corona-pandemin och oljekriget som pågått fram till nu, har lett till enorma lager utan kunder.

– Oljemarknaden har försvunnit. 60 procent av världens olja går till transportsektorn. Så när flyget står på marknaden och miljarder människor måste stanna inne konsumeras det mycket mindre bränsle. Det har aldrig skett tidigare på det här sättet, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea.  

Den europeiska Brent-oljan från fram för allt Nordsjön passerade i går under 20 dollar fatet och låg i morse strax under 17 dollar. 

”Oljemarknaden har kollapsat”, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea.
Foto: NORDEA / NORDEA

Krismöte väntar inom Opec-länderna

Thina Saldvedt säger att det var Opecländernas telefonmöte i går tisdag som fick Brent-oljan till fortsatt press nedåt. Telefonmötet med medlemmarna i oljekartellen handlade om just det det internationella prisfallet och att det måste till ytterligare produktionsbegränsningar utöver de redan beslutade.

Den amerikanska WTI–oljan har stigit efter det osannolika fallet där oljehandlarna för några dygn sedan tvingads betala för att bli kvitt sin olja. Priset ligger nu strax under 17 dollar.

Krismöte väntar inom Opec-länderna. Nyhetsbyrån Dow Jones uppger att Opec-länderna planerar ett möte i maj om den krisande oljemarknaden.

Vad tänker du om oljepriset?

Magnus Rosenberg, 52, försäljare, Enskede: Hoppas det går ner lite grann eftersom efterfrågan på oljan är lägre än vanligt.
Foto: OLLE SPORRONG
Ola Larsson, 55, musikproducent, Stockholm: Jag tänker att det är lite rörigt med oljeproduktionen och att det blir billigare bensinpris kanske inte är det bästa vare sig för ekonomin eller miljön.
Foto: OLLE SPORRONG
Johanna Brännström, 46, Key Account Manager, Stureby: Det var väldigt billigt tänkte jag. Jag har inte reflekterat så mycket över det eftersom jag har tjänstebil men jag märkte att det blev en lägre summa när jag tankat än tidigare och så här billigt har det inte varit på flera år. Det är läskigt att det kan påverka världsekonomin så mycket.
Foto: OLLE SPORRONG
Karin Wallmyr, 35, musiker, Stockholm: Just nu har bensinpriset gått ner ganska mycket och jag tycker inte det är bra. Jag tycker man borde hålla upp priset ändå. Det borde kosta att åka med tanke på klimatet. Med sänkta bensinpriser kanske folk kör mer men är det högre så tar det emot att köra bil och då kanske man kör mindre.
Foto: OLLE SPORRONG
Linda Linder, 43, ekonomichef, Nacka: Jag tycker det är bra att bensinpriset går ner eftersom det har varit ganska högt och dyrt i många år.
Foto: OLLE SPORRONG

Äger du en bil?