Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Julskinkan kommer bli rejält mycket dyrare i år

Foto: wolfgang kleinschmidt / mitt kök
Foto: mitt kök / mitt kök

Skinkan på julbordet kommer att bli dyrare år.

Det beror på svinpesten som slagit hårt mot köttproduktionen i bland annat Kina och Östeuropa.

– I Danmark har fläskpriset stigit med 52 procent på ett år, och även i Sverige stiger priset på råvaran, säger Emma Frödå, ansvarig för lantbruksfrågor vid Danske bank.

Svinpesten har pressat upp fläskpriset med 42 procent i Europa Svinpesten har slagit hårt mot grisuppfödarna i Kina. Mellan 30 och 50 procent av produktionen är utslagen av den smittsamma sjukdomen.

Kineserna konsumerar enorma mängder fläskkött och därför stiger priset på världsmarknaden. När svinpesten även slagit till mot Ryssland och flera andra länder i Östeuropa innebär det ytterligare tryck på kilopriset.

Svinpesten sprids bland annat genom vildsvin och är mycket smittsam. Den kan dock inte smitta till människor.

Priset stiger även i Sverige

För svenska konsumenter innebär det bland annat att julskinkan blir dyrare i år. Det förutspår Emma Frödå på Danske bank.

– Skinkan kommer att kosta mer i butikerna. När råvarupriserna ökar påverkar det även konsumenten, säger hon.

Produktionen av fläskkött har drabbats hårt av svinpesten i Kina, vilket även påverkar priset på julskinka i Sverige.
Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Priset på fläsk i Danmark har på ett år ökat med hela 52 procent i Danmark som är en stor köttexportör. I Sverige ligger ökningen hittills på nio procent, enligt Danske bank.

– Priserna har gått upp hela Europa med 42 procent sedan årsskiftet. Att priserna gått upp så mycket i Danmark gynnar svenska producenter, uppger Emma Frödå.

Förklaringen till att priset på svenskt fläsk inte har stigit lika mycket som övriga Europa är bland annat den svaga svenska kronan. Sverige har en självförsörjningsgrad på 73 procent när det kommer till griskött.

Kan välja minskade marginaler

När Expressen testade tolv julskinkor i december 2018 varierade kilopriset mellan 49 kronor för billigaste stormarknadsskinkan och 169 kronor för den dyraste ekologiska.

Emma Frödå, Danske bank.
Foto: Alexander Donka / Alexander Donka

Räkna med att skinkskivorna blir dyrare på årets julbord.

– Det bör även innebära att de svenska slakterierna fortsatt kan höja priset på griskött till både detaljhandel och livsmedelsindustri rejält framöver. Hur mycket har jag svårt att säga, förklarar Emma Frödå och avslutar:

– Sedan är det upp till handelsledet om vi får ser prisökningarna i butik eller om de väljer att minska sina marginaler.

Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör hos Scan, kan inte säga hur mycket kilopriset på julskinkan kommer att öka. Men dyrare blir det, slår han fast.

– Det kommer helt klart att vara dyrare att köpa julskinka än förra året. Vi betalar mer till bonden och det är sannolikt att priserna till konsument också stiger.

Nästan hundra procent av den julskinka som säljs i butikerna kommer från svenska grisar i dag. Så prisuppgången i Danmark påverkar inte mycket.

Sannolikt hamnar prisökningen på årets julskinka runt tio procent. Möjligen lite lägre om handlarna väljer att ta smällen.

– Jag törs inte sia om detta, men det är väl inte orimligt att tro. Det stora skillnaden i år tror jag är att det inte blir lika många priskampanjer på julskinka, säger Torbjörn Lithell.




Så har priserna på fläsk i olika länder sett ut senaste året. Sverige låg på en högre prisnivå , men nu har andra EU-länder gått förbi.
Foto: Danske bank