Löwengrips miljonklipp på försäljningen av bolaget

Isabella Löwengrip säljer livsverket till norskt bolag.
Isabella Löwengrip i huset hon snart lämnar för gott.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Med några av produkterna av märket Löwengrip.
Foto: Löwengrip Beauty / Löwengrip Beauty

Entreprenören och influencern Isabella Löwengrip, 29, gör sig av med sitt viktigaste bolag.

Efter en turbulent period säljer hon och Pingis Hadenius, 41, hela Löwengrip Beauty till ett norskt företag.

Försäljningen ger ett mångmiljonklipp för de två.

– Det har varit en lång process med många ups and downs och äntligen är vi i hamn vilket gör mig väldigt glad, berättar Isabella Löwengrip själv på sin blogg.

Köpare är Dermanordic – ett av Nordens största distributionsföretag av hudvård och makeupprodukter. 

Isabella Löwengrip är nöjd med försäljningen och lite extra stolt över att det var det norska företaget som kom och ville köpa bolaget. Hon känner sig, mitt i all annan bedrövelse, som lite av en vinnare.

– Efter att ha varit influenser i halva mitt liv är det särskilt roligt att kunna visa att det är möjligt att bygga starka bolag sprungen ur sociala medier. Att en ledande aktör som Dermanordic förvärvar Löwengrip är ett kvitto på att vi har utvecklat ett varumärke med produkter som står sig starka på marknaden. Från starten har vi lagt stor vikt på produktkvalitet och produktion i Sverige vilket vi kommer att fortsätta med under Dermanordic ägande, säger Isabella Löwengrip.

Penningregn över Löwengrip

Hur mycket försäljningen ger är inte känt. Men affären innebär rena penningregnet över Löwengrip med ett antal miljoner kronor in på banken.

”Köpeskillingen vill vi inte gå ut med men jag kommer i och med det att pausa och ha ett eller två år lugna år”, skriver hon på sin blogg.

Minst lika nöjd med affären, vilken Dagens industri var först att skriva om, är hälftenägaren Pingis Hadenius.

– Vi säljer för att komma in i en större familj och få en bättre bas att växa ifrån i ett större bolag som har jobbat länge i den här branschen, säger hon till Expressen.

När Expressen träffade Isabella Löwengrip i november berättade hon att all fokus skulle läggas på Löwengrip Beauty – det var där hennes framtid låg.

Fram till det stora bolagshaveriet i höstas var Löwengrip Beauty och Löwengrip Invest de två bärande pelarna i imperiet. Beauty, som till 50 procent ägs av bolagets vd Pingis Hadenius, var länge företagsgruppens guldklimp där de stora pengarna kom in.

Men plötsligt stod Löwengrip Invest på randen till haveri med konkurs, prognosen för Löwengrip Beautys omsättning halverades och koncernen panikbromsade.

”Förra året hade Löwengrip Beauty en omsättning på 84 miljoner och detta år kommer vi att backa till runt 40-50 miljoner. Det internationella fokuset gjorde att vi tappade på hemmamarknaden och nu vill jag göra om och göra rätt. Skandinavien är vår viktigaste marknad”, skrev Isabella Löwengrip på din blogg den 4 oktober förra året. 

Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius går inte skilda vägar när deras gemensamma bolag Löwengrip Beauty säljs.
Foto: PRESSBILD / PRESSBILD

När allt rämnade i höstas med USA-lanseringen och Isabella Löwengrips inställda flytt till New York signalerade hon lite senare att ett ägarbyte kunde komma att ske med Löwengrip Beauty. 

Bolagets vd:n Pingis Hadenius och Isabella Löwengrip hade under flera år varit något av parhästar, men nu uteslöt inte Isabella Löwengrip att de två skulle gå skilda vägar.

– Jag har fått frågan från Pingis om jag vill köpa bolaget. Det är jag positiv till – det är ju mitt efternamn på produkterna och min dröm att driva det här. Jag vill jättegärna göra det mer på mitt sätt. Men vi är inte i hamn med något beslut än, sa Isabella Löwengrip till Svenska Dagbladet den 7 november.

På börsen i Stockholm tillsammans med dåvarande pojkvännen, fastighetsmiljardären Erik Selin.
Foto: SVEN LINDWALL

Även Pingis Hadenius säljer

Sedan dess har det gått olika rykten kring en försäljning av företaget. Men det är först i dag som det står klart att varken Isabella Löwengrip eller Pingis Hadenius blir kvar som ägare. Båda säljer sina andelar till det norska företaget Dermanordic, ett av Nordens ledande distributionsföretag av hudvård och makeup. Företagets anställda följer med i försäljningen. 

Isabella Löwengrip anser att bolaget har störst chans att växa med en ny extern ägare med kapital. Märkesnamnet Löwengrip ska finnas kvar på produkterna.

Isabella Löwengrip kommer efter ägarbytet fortsatt att vara Löwengrips ansikte utåt och Pingis ska arbeta aktivt i bolaget med produktutveckling och varumärkesstrategi.

Henning Nielsen, koncernchef i Dermarnordic är nöjd med affären och prisar Isabella Löwengrip och Pingnis Hadenius:

– Jag är väldigt imponerad över vad de båda har skapat på egen hand. Företaget Löwengrip Beauty AB har aldrig gått med underskott och tillväxten är skapad utan externt kapital. Pingis och Isabella startade företaget 2013 och har utvecklat Löwengrip till att bli ett av de starkaste varumärkena inom hår- och hudvårdskategorin i Norden. 

Dermarome är Dermanordics svenska dotterbolag. På sin hemsida marknadsför sig bolaget som ”Sveriges ledande hudvårdsleverantör med cirka 1 500 återförsäljare över hela landet” och omsätter drygt 160 miljoner kronor. Företaget har 75 anställda. 

Löwengrip Beautys produkter finns redan i bolagets distributionssortiment och företagen har också haft ett tätt samarbete det senaste året.

Löwengrip Beauty har varit juvelen i kronan i Isabella Löwengrips bolagsimperium.
Foto: Löwengrip Beauty / Löwengrip Beauty

Löwengrips siffror ifrågasattes

Det har varit en turbulens kring Isabella Löwengrip det senaste halvåret där haveriet med den skrinlagda USA-laseringen som den största smällen. Personal har klagat över omänskliga arbetsförhållanden, andra lämnat de olika bolagen och ifrågasatta trafiksiffror för bloggen.

Isabella Löwengrip, som i sin marknadsföring påstod att hon drev Skandinaviens största blogg med 1,5 miljoner läsare, offentliggjorde dock inga siffror. En granskning som Expressens gjorde tydde på att Isabella Löwengrip i själva verket hade runt en tredjedel av vad hon själv uppgett, cirka 400 000–500 000 unika besökare i månaden på sin blogg. 

Isabella Löwengrip under presentationen av 2019 år sommarvärdar för P1:s radioprogram "Sommar".
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Måndagen den 24 juni förra året befann sig Isabella Löwengrip på något som kan liknas vid toppen av karriären. Klockan 13 den dagen debuterade hon som Sommarvärd i radions P1 och programmet var tänkt att bli något av avstampet med språnget över till USA och en ny karriär med Löwengrip Invest.

Siktet var inställt på att bli världens mäktigaste affärskvinna.

– Efter att ha varit offentlig i halva mitt liv så tackar jag för mig – och är på väg bort över Atlanten för att etablera mig i USA, sa hon vid radions presskonferens. 

Allt planer ställdes in

På det privata planet var allt också på uppgång. Hon syntes med sin nye pojkvän, fastighetsmiljardären Erik Selin, 52, från Göteborg. Hon bekräftade relationen i samband med en större intervju i Expressen. 

Höstens planer var storslagna. Men sedan kom haveriet och USA-lanseringen ställdes in. Flyttlasset blev kvar i Sverige.

I början av året stod det också klart att kärleksrelationen med Erik Selin var över.

– Vi lyckades skapa en oas som bara var vår. Den relationen har i dag övergått till en vänskap som säkerligen varar livet ut. Med det sagt så är vi inte längre ett par. Men jag funnit en nära vän vilket jag är tacksam över, skrev Isabella Löwengrip på sin blogg den 12 januari.


Löwengrip invest ökade omsättningen

Isabella Löwengrip plockade ut 2,2 miljoner i aktieutdelning, enligt senaste bokslutet.

Samtidigt mer än fördubblade hennes bolag, Löwengrip Invest, omsättningen – från 7,5 till 16,8 miljoner kronor.

Resultatet stannade på 315 000 kronor.

Årsredovisningen för Löwengrip Invest AB gäller räkenskapsåret 1 juli 2018 till 30 juni 2019 – alltså tiden före kraschen i höstas.

Fram till i somras gick affärerna bra och Löwengrip Invest ökade omsättningen med över 100 procent till 16 866 000 kronor.

TV: Granskningen av Isabella Löwengrip