Uppmaningen till föräldrar: Kontrollera möbeln noggrant

Enligt Ikea har det vid tre tillfällen hänt att barn har fallit i marken efter att ha ramlat av skötbord.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Ikea uppmanar alla ägare till Sundvik skötbord att kontrollera att möbeln har monterats ordentligt.
Foto: Ikea

Flera barn har ramlat från Ikeas Sundvik skötbord/byrå.

Nu uppmanar möbeljätten alla kunder att kontrollera så möbeln har monterats ordentligt.

– Vi är väldigt ledsna över att höra om de här incidenterna, säger Emelie Knoester på Ikea.

Enligt Ikea har det vid tre tillfällen hänt att barn har fallit i golvet från Sundvik skötbord/byrå.

Orsaken är att säkerhetsbeslagen till skötborden inte har använts enligt bruksanvisningen, uppger bolaget. Nu uppmanar man alla kunder att fästa klaffen med de säkerhetsbeslag som har följt med.

Ikea: ”Säkra produkter högsta prioritet”

– Säkra produkter har alltid högsta prioritet hos Ikea och vi är väldigt ledsna över att höra om de här incidenterna, men tacksamma över att barnen, enligt den information vi har fått, mår bra. Ikea har nu vidtagit försiktighetsåtgärder och kommer att ytterligare förbättra produktkommunikationen, säger Emelie Knoester, affärsområdeschef på Barnens Ikea, i en kommentar.

Ikea uppger att kunder har använt möbeln som ett fällbart skötbord och fällt upp och ner klaffen flera gånger per dag.

– Det här är en möbel man kan använda som skötbord när barnet är litet och sen förvandla till en byrå när barnet är större och inte behöver byta blöjor längre, säger Felix Östman, presskontakt på Ikea.

Han fortsätter:

– I stället har kunder använt det som ett fällbart skötbord utan säkerhetsbeslag och då finns en risk att klaffen faller.

Ikeas uppmaning till föräldrar

Möbeljätten skriver i ett pressmeddelande:

”Som en försiktighetsåtgärd uppmanar Ikea samtliga kunder att kontrollera att möbeln används enligt bruksanvisningen. Alla kunder som har ett Sundvik skötbord/byrå och har slängt eller tappat bort säkerhetsbeslagen, uppmanas att kontakta Ikea för att få nya beslag utan kostnad. Kunderna behöver inte uppvisa något kvitto eller annat inköpsbevis”.

– Man måste alltid följa bruksanvisningen, oavsett vad eller var man handlar, annars kan det ske olyckor, säger Felix Östman.

”Ikea anser att produkten är säker när den används som den är avsedd att användas och enligt medföljande instruktioner”, skriver i Ikea i sitt pressmeddelande.

Kunder med frågor hänvisas till kundtjänst.