Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ica-kundernas raseri mot det nya bonussystemet

Loa Falkman gör reklam för nya stammissystemet.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Förändringar Icas bonussystem har retat upp stamkunderna rejält.

Från 1 februari nollas bonuspoängen som inte nått upp till utdelning varje månad.

– Men man får läsa noga och länge för att hitta de skamliga ändringarna, skriver en arg kund på Icas Facebooksida.

– Hej då Ica, hej Coop, skriver en annan.

Tidigare har bonussystemet för lojala kunder fungerat så att poäng som samlats på inköp fungerat så att de poäng som inte räckt till en utbetalning förts över till nästa månad.

Man kunde alltså ta med sig ej använd bonus och bygga vidare. Ingenting man fått ihop gick förlorat. Men nu är det slut med det när Ica gör om systemet så att poängen nollas varje månad. 

Sedan får man börja samla på nytt och detta upprör många Ica-kunder.

Ica har marknadsfört nyheterna i bonussystemet och nya ”Stammiskortet” som en satsning på de trogna kunderna. Men det är många av dem som rasar nu.

På Icas Facebooksida kokar det av arga inlägg.

Vilket skämt! Fungerar som Ica-kortet? Nej, bara om du handlar för 2 000 kronor eller mer per månad. Mindre än 2 000 bonuspoäng per månad ger ingen bonus. Och bonuspoängen raderas vare månadsskifte. Så man kan inte spara dem till nästa månad som på ICA-kortet, skriver en kvinna.

En annan kund rasar:

”För en fattig pensionär som måste vända på varje krona kanske det tog två månader att få en check på 25 kronor. Nu får dom aldrig nån… Nej säger jag, bonus ska vara för alla, inte bara för oss som handlar mer”.

Ytterligare en säger att hen ska byta till Coop som inte nollar bonuspoängen.

”Hej då Ica, hej Coop. Går till höger i stället för vänster nästa gång, skall bli spännande med ny kundklubb, dom kanske till och med gillar mig!?”

Gränsen för när utbetalning börjar ske går vid 2 000 poäng. Så värsta fall skulle en bonussamlande Ica-kund nu kunna gå miste om 1 999 poäng på en månad.

”Om jag som trogen kund (barnfamilj som handlar i princip allt på Ica) handlar för 3 999 kronor så snor ni fortfarande tillbaka 1 999 poäng varje månad för mig. Samma om jag handlar för 5 999, 7 999 etc etc. Förklara för mig hur det är att gynna trogna kunder?” skriver en man som kraftigt ifrågasätter ändringarna.

Ica-chefen: Det är ingen försämring

På Ica är man uppenbarligen tagen på sängen av de starka reaktionerna.

”Ica kommer inte tjäna på förändringen utan utdelningen av bonus kommer vara lika stor som tidigare. Vi har sänkt gränsen för att få bonus”, svarar kundtjänsten en av de arga kunderna på Facebook.

Icas chef för kundrelationer, Cecilia Meldahl, säger till Expressen:

– Jag förstår att många kunder känner att det alltid är roligare att få med sig poäng än att inte få med sig poäng, säger hon och tillägger:

– Men man ska se det här som en helhet så det blir skevt att bara lyfta ut en sak. Vi ser det inte som en försämring utan räknar med att betala ut mer pengar än någonsin tidigare.

Syftet med ändringen av bonussystemet är att få sällankunder att handla oftare på Ica.

Till nyheterna hör även att man kan koppla valfritt kort till lojaltetsprogrammet ”Stammis”, samt att gränsen för bonusutdelningen sänkts från 2500 till 2000 poäng (ger 25 kronor).

Vad säger Ica till dem som inte har råd att handla för så pass mycket varje månad?

– Jag vill inte förminska bonusens betydelse för dem som har det knapert, säger Cecilia Meldahl.

– Vi har tittat på detta när vi utformade det nya systemet och en genomsnittlig pensionär i ett ensamhushåll kommer faktiskt att kunna få mer bonus än tidigare om man handlar ofta hos Ica och betalar med Icakortet.

TV: ”Föredrar andra mataktier framför Ica och Axfood”

Hur lojal är du mot din matbutik?