Hundratals svenskar strandade på Mallorca – i flera dagar

300 svenskar strandades på Mallorca efter att Ving skjutit upp hemresan två gånger.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
Mallorca är en populär destination bland svenska resenärer.
Foto: Jens Kalaene / TT NYHETSBYRÅN
Familjen Buss väntade i timmar på flygplatsen innan de fick besked om att flyget var inställt.
Foto: Privat
Familjen Buss fick natta sina barn, en sex månaders bebis och en fyraåring, på flygplatsen i Mallorca.
Foto: Privat
Foto: Privat

Över 300 svenskar har suttit strandade på Mallorca sedan i lördags, efter att hemresan med resebolaget Ving skjutits upp gång på gång.

Resenärerna på väg till sin semester har inte heller fått sätta sig på något plan. Och ingen verkar veta vad de flera dagar långa förseningarna beror på.

– Det är otroligt dålig information från Ving, vi får ingenting veta, säger en resenär, som skulle rest till Mallorca i lördags.

Kent Pettersson och hans fru hade tillbringat två härliga veckor med sol och bad på Mallorca för att fira Kents 65-årsdag. 

Men när det var dags att styra skutan hemåt igen tog det stopp. Flygplanet som skulle ta svenskarna hem till Stockholm vid lunchtid på lördagen var trasigt och stod kvar i Bergen. Ersättningsplanet – som kulle komma samma kväll – dök aldrig upp. 

Kent Pettersson fick ett sms från Ving med löftet om att mer information skulle komma om några timmar. Sen kom ett nytt sms, men en senare tidpunkt för det nya beskedet.

På måndagen är Kent Pettersson, hans fru och resten av de drygt 300 svenskarna fortfarande fast på den spanska ön. Någon hemresa har ännu inte lösts.

– De skiter i oss som är strandsatta, säger Kent Pettersson. 

Fick sova på golvet med bebis

Jan-Frederic Buss, 34, hans fru Emelie och deras två barn på sex månader och fyra år, som till vardags bor i Stockholm, skulle ha åkt hem från Palma på fredagen. 

Familjen ombads vänta på flygplatsen i flera timmar med hänvisning till att planet var försenat – samtidigt säger Jan-Frederic Buss att alla visste att flygplan var fast i Bergen.

Klockan tre på natten blev de erbjudna hotell, eftersom de reste med ett litet barn, medan andra stannade kvar på flygplatsen. Fram till dess fick de små barnen sova på flygplatsgolvet. 

– Vi kom till hotellet klockan fem på natten.

Vid 15 på lördagen fick de besked om att det fanns en ny avgång. Där fick några av resenärerna plats. Men väl på planet hade Ving bokat in 10 personer för mycket, som fick hämta ut sitt bagage och vända hem. Det ledde till tre timmars ytterligare förseningar.

– Det var värdelöst. Det var helt okoordinerat. Det som är mest frustrerande är kommunikationen från Ving, säger han.  

Många resenärer är fortfarande fast på Mallorca och har nu väntat mer än två dygn, berättar Jan-Frederic Buss.  

– Planet som vi åkte hem med skulle åka tillbaka, men då blev det något fel också. 

Barnen gick miste om första utlandsresan

En annan resenär, en mamma, sitter fast i den svenska änden. Hon och hennes familj skulle resa till Mallorca i lördags för att fira en släktings födelsedag. 

Men strax efter midnatt natten till lördag fick de veta att deras flyg med avresetid 07.30 var försenat på grund av ett sent inkommande flyg. I samma sms lovade researrangören Ving att återkomma med mer information senast 11.30 – nästan 12 timmar efter beskedet, och 4 timmar efter tilltänkt avresa. Därefter fortsatte sms:en med löften om mer information framöver att trilla in.

Senare får hon veta att det tilltänkta planet är trasigt och aldrig har lämnat flygplatsen i Bergen.

– Härnäst får vi veta att den förväntade avgångstiden är söndag kväll klockan 18.50. De har skaffat ett ersättningsplan från ett annat flygbolag som ska flyga ner oss och hämta de andra. Men det planet finns inte heller, säger hon.

Efter att Ving vid ytterligare tillfällen lovat information – utan att leverera – gav familjen upp. 

– Vi har avbokat i dag. De kan fortfarande inte ge oss besked om när planet ska gå, om det kommer att gå. Vi skulle ha varit borta en vecka, men det är ingen idé att åka längre. Och så vet man ju inte om man kommer hem igen.

Ving: ”Det är maximal otur”

Enligt Vings informatör Charlotte Hallencreutz beror problemen på att två av deras egna flygplan gått sönder under fredagen. När de sen lyckats få in ett ersättningsplan gick även det sönder.

– Det är maximal otur att alla tre plan drabbats av problem samtidigt. Det har vi nog aldrig varit med om, säger Charlotte Hallencreutz. 

Flygproblemen har lett till förseningar även vid andra destinationer som Ving flyger till runtom i Europa, men då har det varit betydligt kortare förseningar.

– Den här situationen på Mallorca är extrem.

När de strandade resenärerna på Mallorca kommer få komma hem igen, och när väntande resenärer kan få komma i väg på sina semestrar vet inte Ving i nuläget. De hoppas kunna komma med besked om en lösning under måndagskvällen.

– Det är så tråkigt att inte komma i väg på en efterlängtad semester, och en trist avslutning när man redan haft semester. Vi kan verkligen bara beklaga, säger Charlotte Hallencreutz. 

Flygplanet ska landa – då börjar bromsarna brinna

Passageraren: ”Satte hjärtat i halsgropen”