Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HSB bryter med Swedbank – 140 000 bosparare påverkas

HSB Bospar bryter med Swedbank och tecknar avtal med Danske Bank.

140 000 bosparare med ett kapital på 3,9 miljarder kronor flyttas över vid årsskiftet.

– Det har varit en proteststorm bland medlemmarna, säger Patrick Siegbahn, grundare och placeringsrådgivare på Småspararguiden.

Bospararna måste nu flytta över sitt bosparande till Danske Bank under 2020 för att behålla sina bosparpoäng.

För HSB:s bosparare innebär nya sparvillkor och fler fonder att välja på.

– Jag är stolt över att kunna presentera vårt nya mer förmånliga bosparande. Det har gått att bospara i HSB i snart 100 år och aldrig har en gammal idé känts så ny. Det är svårare än på länge att skaffa ett eget hem och då spelar det långsiktiga sparandet en väldigt viktig roll. Nu gör det vi det ännu mer attraktivt att bospara hos HSB, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Antalet fonder utökas från två till cirka tio för att erbjuda bospararna fonder med olika risknivå och tidshorisont, liksom fonder för dem som ställer höga hållbarhetskrav. Utöver det bredare fondutbudet kommer även räntevillkoren för HSB:s bosparkonto att förbättras. 

”Fortfarande stora frågetecken”

Men frågan om det varit så attraktivt att bospara hos HSB som Pernilla Bonde vill göra gällande.

Protesterna mot höga avgifter och låg utdelningar har kommit både från ekonomer och medlammar.

– Vi har ondgjort sig över detta länge. Det är jättebra att de agerar, bättre sent än aldrig, även om kritiken är fem–sex år gammal, säger Patrick Siegbahn som i Småspararguiden riktar hård kritik mot HSB:s avtal med Swedbank.

Han applåderar att Swedbank-avtalet rivs upp, men menar att det fortfarande finns stora frågetecken kring sparformen i sig.

– Väldigt svårt att fatta den här typen av beslut eftersom belöningen ligger långt fram i tiden. Jag har svårt att tro att de förhandlat fram villkor som är lika bra som vid privat sparande. Det kommer att fortsätta kosta för spararna, frågan är bara hur mycket, säger Siegbahn.

Den 1 januari kommer det nya bosparandet hos Danske Bank att börja gälla för alla nya bosparare.

Bankbytet för de befintliga bospararna kommer att påbörjas i början av 2020.

Alla nuvarande bosparare kommer innan årsskiftet att få information om hur de ska gå tillväga för att flytta sitt bosparande, något som kommer krävas för att behålla bosparpoängen som ger chans till förtur till HSBs bostadsrätter och hyresrätter.

”Betalat för oxfilé, fått varmkorv”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, har vid flera tillfällen uppmärksammat HSB:s usla bosparvillkor.

– Det här är ett mycket bra besked för alla HSB-bosparare. HSB har under åren inte ansträngt sig tillräckligt för att se till att de 140 000 bospararna har sparande till bra villkor, detta trots att man i egenskap av sin storlek borde ha kunnat göra det i en upphandling med Swedbank. Det är faktiskt svårt att se hur bosparandet kunnat vara så dåligt under så lång tid, säger Frida Bratt.

Anledningen till att de två Robur-fonder som HSB haft i sitt erbjudande varit så dåliga är att de prisatts som aktivt förvaltade fonder men presterat misstänkt likt passiv förvaltning.

Det vill säga, både till innehav och prestation har spararen fått något som liknar en dold indexfond, medan man betalat för något annat.

– Det är som att betala för oxfilé men få varmkorv, säger Frida Bratt.

Danske Bank kommenterar

Bytet från Swedbank till Danske Bank sker efter att HSB gjort en översyn av bosparandet och genomfört en bred bankupphandling. Danske Banks erbjudande har i upphandlingen bedömts som det mest attraktiva för bospararna.

– Vi är så klart oerhört glada över att HSB väljer Danske Bank som partner för sina medlemmar och deras bosparande. Bostadsmarknadens utveckling kräver i dag att allt fler bosparar och vår förhoppning är att vårt starka erbjudande kan bli en del i varför man ska bli just bosparare hos HSB, säger Johanna Norberg vd Danske Bank Sverige.

FRÅGOR OCH SVAR OM HSB:S NYA BOSPAR

HSB svarar på frågor kring nya bosparandet hos Danske Bank:

Varför har HSB valt att flytta bosparandet till Danske Bank? 

Vi har valt Danske Bank som ny samarbetspartner eftersom Danske Bank var den aktör som sammantaget presenterade ett erbjudande som allra bäst motsvarade våra krav och förväntningar på ett nytt bosparande.

Varför väljer ni att byta bank just nu? 

Avtalet med vår nuvarande bankpartner Swedbank löper snart ut och inför det valde vi att göra en upphandling.

Hur många Bosparare och hur stor volym handlar det om? 

HSB har i dag totalt 140 000 bosparare med en total volym på ca 3,9 Mdr.  

Vad innehåller det nya bosparandet?  

Våra bosparares sparalternativ breddas, med fler fonder. Bospararna kommer också få en bättre ränta på bosparkontot. Utöver det så kommer det nya samarbetet med Danske Bank att innebära en större möjlighet att anpassa sparandet efter medlemmarnas behov. Det kommer även att finnas ett 3-årigt fasträntekonto i Danske Banks erbjudande.

Varför måste jag byta till Danske Bank för att ha kvar mitt bosparande?  

Bospararna måste flytta över sitt bosparande till Danske Bank under 2020, för att behålla sina bosparpoäng.

Kan jag välja att ha kvar mitt bosparande på Swedbank?

Nej, det kan du inte.

Måste jag själv göra någonting aktivt eller kommer allting att flyttas till Danske Bank åt mig?

Du kommer själv aktivt behöva flytta ditt bosparande. Du kommer att få mer detaljerad information om hur du ska gå till väga senare under året. 

Vad händer om jag inte flyttar mitt bosparande?

Flyttar du inte ditt bosparande så kommer ditt sparande hos Swedbank omvandlas till ett vanligt sparkonto och du kommer förlora dina bosparpoäng.

När kommer själva bankbytet att ske?

Exakt datum för flytten av bosparandet är inte bestämt ännu. Vi kommer återkomma med mer information om hur du ska göra för att flytta över ditt sparande.

Varför finns inte möjligheten att spara i ett ISK med i det förbättrade sparerbjudandet?

HSB vill inom snar framtid öppna upp möjligheten till att spara i ett investeringssparkonto.

Kostar det något att flytta över?

Nej, det kostar inget och det utgår ingen administrationsavgift hos banken för bosparandet.  

Kommer jag att kunna flytta över mina fonder som ingår i bosparandet?

Ja, du kan flytta över dina fonder, men inte nyspara i dem.