Guide: Så sparar du pengar till ditt barn

Att spara pengar för sina barns framtid är det många föräldrar som gör - vill du komma i gång?
Foto: Shutterstock
De vanligaste sätten att spara pengar till sina barn på är med sparkonton och fonder.
Foto: Shutterstock

Sparkonton, fonder, kapitalförsäkring eller investeringssparkonto, så kallat ISK. 

Det finns många sätt att spara pengar för sina barn inför framtiden.

Här är en guide till de olika sparformerna och hur de fungerar.

Alla föräldrar vill kunna ge sina barn en bra start i livet och att sätta undan lite pengar varje månad är ett bra sätt att skapa förutsättningar för en tryggare framtid.

Vad pengarna ska användas till är något ni får diskutera. Kanske till ett framtida körkort eller kontantinsats till en lägenhet när barnet väljer att flytta hemifrån.

Det finns då många olika sparformer att välja mellan. Här kan du läsa mer om dem och bestämma dig för vilken som passar bäst för dig.

Öppna sparkonto i ditt namn

Att spara pengar till sitt barn på ett sparkonto en den enklaste och säkraste sparformen. Den är också en av de vanligaste sparformerna. Öppnar du kontot i ditt namn är det du som bestämmer över pengarna – och när barnet ska få tillgång till dem.

För att vara på den säkra sidan kan det vara bra att skriva i sitt testamente att pengarna på kontot ska gå till ditt barn. Annars finns det en risk att pengarna går till din man eller fru eller andra barn – inte det barn pengarna var ämnade för.

Öppna sparkonto i barnets namn

Du kan också välja att öppna ett sparkonto i ditt barns namn. Olika banker har lite olika regler kring hur det fungerar att öppna den typen av konton. Underskrifter från båda föräldrar är något som brukar krävas och ibland vill banken även ha utdrag ur folkbokföringsregistret eller personbevis för att kunna kontrollera förmyndarskapet. Kolla med din bank vad som gäller just där.


LÄS MER: Hushållsbudget – så kommer du i gång på 5 minuter 


Att använda de sparade pengarna till ett körkort är det många ungdomar som gör.
Foto: Shutterstock

Vem ska bestämma över barnets sparkonto?

Är ni två föräldrar så gäller det att bestämma om ni båda ska ha tillgång till kontot eller bara en av er. Lever man ihop så är det vanligast att båda har tillgång till kontot men lever ni isär så kanske inte det funkar lika bra.

Det är även vanligt att barns mor- och farföräldrar vill öppna konton och spara pengar till sina barnbarn. De behöver då barnens personuppgifter och vanligtvis även föräldrarnas. Banken kan även kräva att föräldrar godkänner att ett konto öppnas för deras barn.


LÄS MER: Stora guiden till att köpa villa eller lägenhet 2018


Kanske vill du spara pengar för att hjälpa ditt barn med kontantinsatsen till en lägenhet när han eller hon flyttar hemifrån.
Foto: Shutterstock

Spara i en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare

Kapitalförsäkringen är sparande som i regel har någon typ av försäkring, och de aktier eller fonder du har ägs av ett försäkringsbolag inte av dig. Du kan själv välja om du till exempel vill köpa fonder och aktier eller om du vill att försäkringsbolaget ska ha hand om placering och förvaltning.

Med en kapitalförsäkring kan du själv bestämma när pengarna ska betalas ut till barnet och om det ska ske med ett engångsbelopp eller löpande över tid, kanske en gång i månaden. Står kapitalförsäkringen i ditt namn kan du lägga in ditt barn som förmånstagare. Skulle du avlida innan barnet nåt den ålder då pengarna skull betalas ut så får barnet pengarna ändå.

Kapitalförsäkringar kommer med en försäkringspremie. Tänk även på att vissa bolag tar ut förvaltningsavgifter också.

Sajten Fondkollen jämför alla Sveriges fonder. Genom att fylla i vilken risknivå man vill ha på sparandet, på hur lång sikt sparandet gäller och hur mycket du vill avsätta varje månad så föreslår Fondkollen fonder som passar.


LÄS MER: 30 sparknep – så lever du billigare  


Spara i ett investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) är en avgiftsfri sparform som innebär att du sparar aktier och fonder i stället för att betala skatt för de vinster du gör schablonbeskattas dina tillgångar årligen. Det innebär att du betalar en årlig skatt på värdet av dina tillgångar 

Oavsett om du gör en vinst eller en förlust så betalar du alltså en årlig skatt på värdet av dina tillgångar och du deklarerar inte de eventuella vinster och förluster du gör.

Med ett investeringssparkonto kan du inte bestämma utbetalningstid.

Skatteverkets hemsida kan du få mer information om investeringssparkonton. Där även läsa mer om skillnaderna mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring. 


LÄS MER: Det här är sambolagen –  och så fungerar den


Så här mycket kan du spara till ditt barn på 18 år.
Foto: Buffert.se

Hur mycket ska man spara varje månad till sitt barn

Hur mycket du ska lägga undan till ditt barn eller dina barn varje månad beror på din ekonomi, hur mycket du känner att du kan avvara. Sajten Buffert.se har gjort en uträkning på hur mycket du sparat ihop till ditt barn om du sätter in 250 kronor, 500 kronor respektive 1 000 kronor i månaden fram tills dess att barnet fyller 18 år. Summan är uträknad baserad på en avkastning på sju procent.

250 kronor/månad i 18 år: 105 825 kronor

500 kronor/månad i 18 år: 211 649 kronor

1 000 kronor/månad i 18 år: 423 298 kronor

Även om du bara har råd med en lägre summa än de i exemplen ovan, kanske 100 kronor, så hinner det ändå bli en rejäl slant till ditt barns 18-årsdag.


LÄS MER: Äktenskap - det här behöver du känna till