Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GB Big pack utsedd till Årets matbluff 2022

Så gör du egen glass på bara två ingredienser.
Big pack har blivit Årets matbluff, en utmärkelse som utses av föreningen Äkta vara.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ärtprotein och vatten i stället för mjölk får glassätarna att ilskna till. 

När Årets matbluff röstades fram vann den välkända vaniljglassen med god marginal.

Fem finalister tävlade om att få utnämningen Årets matbluff som varje år delas ut av konsumentföreningen Äkta vara.

GB Big pack vanilj röstades fram med god marginal. Det som konsumenterna anser vara en bluff är att tillverkaren GB Glace förra våren ändrade receptet på glassen med syftet att göra den mer klimatsmart.

Mjölk blev ärtor i Big pack

Företaget ersatte då mjölkprodukterna med framför allt vatten och ärtprotein. På förpackningen står tydligt att glassen nu har ett lägre klimatavtryck men att det inte längre finns mjölk i glassen framgår bara om man läser det finstilta på förpackningen. ”Kan innehålla mjölk”, står det där.

Det duger inte, anser många av de 18 000 som röstat.

– GB pratar mycket om det positiva i ändringen, att produkten har ett lägre klimatavtryck. Men uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydligt, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara.

GB lyfter klimatnyttan 

GB har i sin tur svarat på kritiken och Victoria Gelmanovska, nordisk marknadschef, skriver att:

”Vi är stolta över att vår folkkära Big pack numera är en del av ett växtbaserat sortiment och att våra konsumenter uppskattar det. Vi beklagar att nomineringen inte tagit till sig att glass kan tillverkas på ett mer modernt och hållbart vis.”

Bland de andra finalisterna i tävlingen fanns Nyckelbryggeriers Cider med smak av lingon, Arla Keso protein, Fazer Willja Oat for whipping och Bravo Röd apelsin.

Mer matbluff: Smördeg utan smör blev årets matbluff

”Svenska folket sätter ner foten”.