Världen över tvingas närmare 160 miljoner barn till arbete. Majoriteten av dem, 70 procent, jobbar inom jordbruk.
Inom jordbruket odlas varor som kaffe, kakao och ris. Och enligt Fairtrade Sverige hör dessa tre varor till de livsmedel där risken för barnarbete är som störst.
Barnarbete
■ Barnarbete definieras som arbete som skadar barn eller som riskerar att skada barns utveckling eller skolgång.
■ På grund av fattigdom kan barn tvingas till jobb för att vara med och försörja sig själva eller familjen. Utöver det tycker en del föräldrar att det är bra för barnen att lära sig ett yrke tidigt.
■ Barnarbete kan vara i till exempel hemmet, jordbruket eller fabriker. Men det kan också vara slaveri, sexuell exploatering eller utnyttjande i kriminalitet.
■ 2020 beräknades cirka 160 miljoner barn vara tvungna att arbeta. 56 procent är i åldern 5–11 år.
■ Barnarbete är vanligare på landsbygden än i städerna. 70 procent sker inom jordbruket.
Källor: Rädda barnen, Unicef
Bara i Sverige uppskattas vi årligen lägga cirka tolv miljarder kronor på kaffe, choklad – där kakao är huvudråvara – och ris.
– Som konsument litar man nog ofta på att produkter som man köper på stora etablerade kedjor tillverkas utan barnarbete. Tyvärr är det långt ifrån alltid sant, säger Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, i en kommentar.
Barnarbete bakom vissa livsmedel
Nu vill organisationen öka kunskapen om vilka risker som kan finnas bakom de livsmedel vi köper.
Det är dock inte helt enkelt.
Till Expressen säger Ulrika Urey att det är svårt att svara på hur troligt det är att barnarbete har förekommit i produktionen av vanliga svenska livsmedelsprodukter, och att det också är svårt för konsumenter att ta reda på om favoritkaffet, vardagsriset eller den där chokladkakan man köper då och då kan ha föregåtts av barnarbete.
– Saknas etisk märkning vet inte konsumenten något om betalningen till odlaren eller om ett oberoende organ har kontrollerat att barnarbete inte förekommer, säger Ulrika Urey.
Det konsumenter kan göra, enligt henne, är att visa intresse för dessa frågor.
– Företagen lyssnar på konsumenterna så tycker man att en vara saknas kan man påtala det i butik, via mejl eller sociala medier. Man kan också visa sina lokala politiker att man tycker att det är viktigt att de gör ansvarsfulla inköp.
Makt hos konsumenten
Barnarbete förekommer i ett flertal olika länder, och inom produktionen av flera olika råvaror. I en en rapport från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet från 2022 listas – förutom risk, kakao och kaffe – bland annat bananer, cashewnötter, majs, salt och socker.
Vad behöver göras, enligt er?
– Man behöver jobba på olika fronter, säger Ulrika Urey.
Hon fortsätter:
– Konsumenten har en kraft att välja schysstare varor, men det förutsätter att konsumenten har information att göra det valet. Att man vet vad det innebär att köpa etiskt märkta varor eller konventionella varor. Därför är det viktigt att butiker skapar förutsättningar för medvetna val, till exempel genom hur man jobbar med information, sortiment och kampanjer.
Ulrika Urey säger att även politikerna har ett ansvar. I dag saknas bindande regler för företagen, men på EU-nivå slutförhandlas nu ett direktiv som ska se till att stora, europeiska företag hålls ansvariga för att deras underleverantörer respekterar mänskliga rättigheter och miljö.
Barnarbete i livsmedelsproduktionen
I dessa länder kan det förekomma barnarbete i livsmedelsproduktionen:
KAFFE
Förekommer i 17 länder: Brasilien, Colombia, Costa Rica, Dominikanska Republiken, Elfenbenskusten, El Salvador, Guatemala, Guinea, Honduras, Kenya, Mexiko, Nicaragua, Panama, Sierra Leone, Tanzania, Uganda och Vietnam.
KAKAO
Förekommer i sju länder: Brasilien, Elfenbenskusten, Ghana, Guinea, Kamerun, Nigeria och Sierra Leone.
RIS
Förekommer i tolv länder: Brasilien, Burma, Dominikanska Republiken, Ecuador, Filippinerna, Ghana, Indien, Kenya, Mali, Pakistan, Uganda och Vietnam.
Källa: Fairtrade / Amerikanska arbetsmarknadsdepartement