EU:s nya attack mot det svenska snuset

EU gör en plötslig attack mot det svenska snuset.

Ett nytt direktiv ska stoppa tillverkarna från att berätta hur produkterna smaksatts.

– Att EU återigen väljer att lägga sig i det svenska snuset är bara att beklaga, säger Johan Wredberg på Swedish Match.

EU-minister Ann Linde (S) vill inte kommentera regeringens hållning.

Sverige, EU och snuset har haft en laddad relation som sträcker sig långt före medlemskapet 1 januari 1995.

Förenklat ser det ut så här: Vi i Sverige sköter oss och vårt snusande själv, men släpps inte över EU-bron när det kommer till export på den inre marknaden.

Svenska regeringar har sedan 90-talet stridit för snuset och det svenska undantaget, men på senare tid tycks man vilja distansera sig från både frågan och produkten.

Bland annat har regeringen visat en ny hållning kring exportfrågan, vilket tydligast visat sig när producenten Swedish Match inte längre får hjälp från regeringshåll under den pågående processen i EU-domstolen.


Striden om snuset tog Sverige in i EU

När Sverige gick med i EU seglade snusfrågan upp som den viktigaste symbolfrågan att lösa.

Moderate europaministern Ulf Dinkelspiel förhandlade hårt för att få snuset undantaget från EU:s regler. Och snuset var länge hotat under förhandlingarna: ”I Europa känner de flesta inte till snus så det blev ganska lustigt att vid förhandlingsbordet förklara vad snus var och hur många i Sverige som snusar. Från början fanns det inte mycket förståelse och det fanns ett principiellt motstånd mot undantagsregler. Men när vi sedan förklarade närmare och tog fram och visade snuset logs det en del runt bordet”, har Dinkelspiel efteråt berättat för Nyheter 24.

När förhandlingarna var i lås u februari 1994 bjöds Dinkelspiel på sin första prilla – av Expressen: ”Pelle Wendel, Expressens stjärnreporter, bjöd mig på min första snus innan presskonferensen. Jag hade sagt till honom att när förhandlingarna var i lås skulle jag tag mig en pris. Jag gick till presskonferensen via toaletten.”


Orsakerna är flera.

Regeringen menar att eftersom man en gång skrivit på förbudet och vill därför inte i efterhand börja argumentera mot det – och i förlängningen skapa oro kring det svenska undantaget.

Dessutom rimmar en tobaksoffensiv illa med traditionell svensk folkhälsopolitik. Då spelar det ingen roll att Sverige har störst andel före detta rökare (41 procent) i Europa och att andelen rökare totalt är nere i sju procent att jämföra med  EU-snittet på 26 procent.


LÄS MER: ”Argumenten mot snus är tokigt, man blir mållös” 

Ny hållning från regeringen?

Nu kan den drygt 24 år gamla uppgörelsen mellan EU och Sverige ta en ny riktning – och det är dåliga nyheter för svenska snusare.

Bakgrunden till situationen är att tobakslagen som skulle klubbas i riksdagen på tisdagen försenats av en ny skrivelse från EU-kommissionen, vilken Dina Pengar tagit del av:


Skrivelsen går bland annat ut på att stoppa all smakmärkning av svenska snusprodukter.

EU-kommissionen har tryckt på mot förbud av smak- och doftinformation på dosorna tidigare, men utan resultat eftersom Sveriges självbestämmande kring snuset övertrumfat nya direktiv.


Snusförbudets EU-resa i korthet

1992: Snuset förbjuds i EU.

1995: Sverige får ett undantag vid EU-medlemskapet, men export till övriga EU förbjuds. Ett av huvudargumenten är muncancer.

2001: Cancervarningen tas bort, men förbudet behålls.

2004: Förbudet behålls. EU-kommissionen anser att förbudet inte strider mot varors fria rörlighet inom EU och pekar på snuset som en inkörsport till rökning för ungdomar.

2011-2014: Bibehållet förbud där huvudargumentet är att även om vissa rökfria produkter kan vara mindre farliga för hälsan än tobak som röks, medför de ändå en hälsorisk. EU lyfter frågan om att reglera tillsatser i snuset, men ger så småningom Sverige ett fullständigt undantag från reglerna om tillsatser. E-cigaretter legaliseras.

2016: Swedish Match går till brittisk domstol och bestrider EU-förbudet mot snusprodukter.

2018: Snusförbudet prövas på nytt


Nu uppger källor för Dina Pengar att regeringen inte kommer att stå upp med kraft för det svenska undantaget.


LÄS MER: Liten chans att EU slopar exportförbudet 

Slarvfel bakom EU-offensiven

Den plötsliga EU-offensiven mot det svenska snuset kan spåras i ett slarvfel i samband med att det förra tobaksdirektivet skrevs för några år sedan. Då stramades smaksättningsförbudet och märkningen upp för att i första hand stoppa mentolcigaretter.

Snuset glömdes helt enkelt bort att undantas, enligt europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M), som var med och skrev det förra tobaksdirektivet.

– Därför vet jag exakt varför de argumenterar som de gör. Men EU-kommissionen gör sig till åtlöje eftersom de försöker implementera ett tryckfel, säger Fjellner till Dina Pengar.

Christofer Fjellner (M): ”Står inte Sverige upp för detta, vad blir annat värt då? Om våra undantag kan undergrävas så lätt.”

”Att snus inte är undantaget kraven på smakmärkningsförbud är en tabbe som man missade att rätta till, i paritet med ett feltryck. EU kan vara dumt, men EU är inte så dumt. Vi vet, för vi var med och stiftade lagen”, skrev Christofer Fjellner och dåvarande Europaparlamentarikern Carl Schlyter (MP) 2015 i en debattartikel i Aftonbladet. 

– Jag utgår från att regeringen inte nöjer sig med något annat än att på ministernivå stoppa detta. Det kan inte bli så att man får smaksätta snus med exempelvis lingon men sen inte berätta det för konsumenten, säger Fjellner i dag och tillägger:

– Men jag är orolig eftersom jag inte fått några tydliga signaler om att man kommer att göra det.


LÄS MER: ”Sett till påverkan på folkhälsan förtjänar snuset ett Nobelpris i medicin” 

Ann Linde vill inte kommentera märkningen

EU-ministern Ann Linde (S) skriver i ett sms till Dina Pengar:

– Just nu analyserar vi kommissionens förslag på regeringskansliet, men vår principiella ingång när det gäller snuset är att slå vakt om det svenska undantaget och rätten att själv få bestämma ingrediensinnehållet i snus och att snus inte ska omfattas av direktivets generella beslut mot smaksättning av tobaksvaror.

Ann Linde (S): ”Just nu analyserar vi kommissionens förslag.”
Foto: KRISTIAN POHL / KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET

Den springande punkten, den om smakmärkningen på dosorna, vill EU-ministern inte kommentera.

Swedish Match, som är Sveriges dominerande tillverkare av snus, kan stå inför ett hårt slag.

Om den svenska regeringen går på EU:s linje motsvarar det 20 procent av totalmarknaden, vilket innebär att runt två miljarder konsumentkronor försvinner från handeln.

Snus med olika smaker – vanligt på svenska marknaden.
Foto: TT

– Jag har svårt att se problemet med att vuxna människor får veta vad snuset smakar. Är nästa steg ett förbud mot att ange smak på läskflaskor eller smaksatt alkohol? Snus har funnits i Sverige och varit smaksatt i över två hundra år. Det har varken regeringen eller EU någonting med att göra, säger Johan Wredberg, presschef på Swedish Match.


Smaksatt snus

Allt svensk snus smaksätts, inklusive varumärken som General, Granit och Kaliber som smaksätts med bergamott.

De smaksatta produkterna är de som visar sig mest attraktiva för tidigare rökare.

Exempelvis är Catch med smak av lakrits och eukalyptus starkast i segmentet kvinnor 37–45 som är tidigare rökare.

Argumentet Swedish Match använder om smaksatt snus är att det är en utkörsport från rökning – inte en inkörsport till tobak.


– Ann Linde säger ju sig värna det svenska undantaget. Låt nu orden blir till handling och stå upp för våra svenska näringslivsintressen. Det kan inte vara regeringens ambition att förstöra en välfungerande marknad med en inhemsk livsmedelsindustri som sysselsätter flera tusen människor, inte minst industriarbetare, säger Johan Wredberg på Swedish Match.

Johan Wredberg på Swedish Match: ”Snus har funnits i Sverige och varit smaksatt i över två hundra år. Det har varken regeringen eller EU någonting med att göra.”

I morgon fredag ska diskussionen om märkning av snus tas upp från regeringshåll och EU-kommissionen.

LÄS MER: Så mycket höjs priset på snus