Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna inifrån huset som Busch kämpar för

KD-ledaren kopplar in advokat efter fastighetsbråk.
”Jag kände mig pressad att sälja till Ebba Busch. Hon tjatade och tjatade om att få köpa”, säger Esbjörn.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Buschs brev till Esbjörn där hon hotar med en rättslig process.
Foto: Alex Ljungdahl / Alex Ljungdahl
Hur ska det gå, undrar Esbjörn. Han har nu gått med på att träffa Ebba Busch för att prata om affären, men tycker det är jobbigt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Här nere låg tvättstugan”, säger Esbjörn när han visar runt på tomten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Telefonledningen hänger löst när Esbjörn passerar ut efter dagens besök i huset.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
KD- ledaren Ebba Busch säger att hon handlat i god tro när affären gjordes upp med Esbjörn.
Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch (KD).
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

KD–ledaren Ebba Busch, 33, har ett tidigare okänt vittne som närvarade när hon undertecknade kontraktet till den omtvistade fastighetsaffären med Esbjörn, 81.

Vittnet, en väninna till Busch, kan få en avgörande roll om den uppslitande tvisten hamnar i domstol.

Affären undertecknades vid matbordet i Esbjörns hus.

– Vi satt här, säger han.

Vi har stämt träff med 81-årige Esbjörn inne i huset till den fastigheten som KD–ledaren Ebba Busch vill köpa.  Det är det här huset som skapat rubriker sedan Ebba Busch hotat dra den gamle mannen inför domstol på grund av kontraktsbrott efter försäljningshaveriet. 

Esbjörn, som har vissa minnesproblem, säger fortfarande att Ebba Busch tjatade om att få köpa fastigheten, att han kände sig pressad att skriva på och säger i dag att han inte riktigt har klart för sig varför han gjorde det. Fastigheten kan komma att glida honom ur händerna. Ebba Busch har antytt via sin advokat att hon kan hänvisa till ”bättre rätt” och gör gällande att hon äger huset.

Expressens Leif Brännström med Esbjörn inne i huset som är i centrum för bråket.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Esbjörn (med ryggen mot kameran) visar runt Expressens Leif Brännström i huset som är från 1900-talets början.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Råheten i luften har börjat bita sig fast i huset och får en extra dimension den här dagen med ett ihärdigt höstregn utanför. Den enda riktiga värmekällan i stora rummet är en öppen spis. Det är dock tveksamt om det går att dra igång en riktig brasa i den utan att äventyra huset. 

Längs ena långsidan i vardagsrummet står ett piano. Nej, flygel, korrigerar Esbjörn när den kommer på tal.

Huset har el och och några energilampor som med sitt kalla sken lyser upp vardagsrummet och den minimala matrumsdelen. Det bär spår av en svunnen finare tid där det under somrarna var fullt i huset på Esbjörns tid som barn när hans pappa var läkare i Bollnäs, men omlokaliserade hit sommartid. Här fanns även plats för pigan.

Esbjörns barndomsminnen

Det finns gott om minnen från Esbjörns barndom inne i släktgården och vårt besök är som en tidsresa tillbaka i tiden. Flera tavlor bär Esbjörns farfars namn och är målade i början av 1900-talet.

Esbjörn är under sommarhalvåret nästan dagligen och tittar till sitt hus.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Esbjörn minns bäst sin barndom och inne i huset finns många spår och minnen från släkten på hans fars sida.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Esbjörn gillar att gå omkring på sin lilla skogsliknande tomt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Inne i huset gjordes den numera omtvistade fastighetsaffären upp enligt KD–ledaren Ebba Busch. 

Det var alltså här vid matbordet som ni satt, Ebba Busch på stolen som jag sitter på och du på den andra kortsidan?

Esbjörn, som tidigare uttryckt sig oklart om var han undertecknade kontraktet, säger nu:

– Ja, det var här.

Är du riktigt säker?

– Ja, hon satt på din plats. Och flickan hon hade med sig satt där, säger Esbjörn och pekar mot bordets långsida mot köket.

På bordet ligger en grön Marimekko-duk med klassiskt mönster och ovanpå en smal helknypplad löpare. Två tända kandelabrar står på bordet. 

Esbjörn visar var han och Ebba Busch skrev under köpeavtalet som innebar att han sålde släktgården till henne.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Esbjörn, 81, känner sig plågad av turerna kring huset och säger sig inte förstå varför han skrev på försäljningen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Flickan, som Esbjörn talar om, är en väninna till Ebba Busch och kan få en central roll om fastighetsdramat slutar i domstol. Väninnan kan bli den utomstående person som vittnar om Esbjörns status när han undertecknade kontraktet vid matbordet. Enligt uppgift uppfattade hon inte Esbjörn som pressad utan tonen och stämningen inne i huset var god.

Är det inte lika bra att Ebba Busch får köpa huset, undrar vi.

– Nej, säger han. Nej, nej.

Men varför skrev du på?

Esbjörn är först tyst, men säger efter några sekunder att han inte förstår varför han skrev på kontraktet. Men efter alla turbulenta turer har han nu gått med på att träffa Ebba Busch med hennes advokat och hans eget ombud närvarande. Då ska han förklara för Ebba Busch hur allt kunde bli så fel.

– Men jag tänker inte sälja, säger han.

”Esbjörn kan inte minnas när han skrev på avtalet och han menar att han blivit hårt pressad av Ebba och han är mycket ledsen och gråter när han berättar om det”, skrev hans ombud Johann Binninge i ett brev till Ebba Buschs juridiska ombud i konflikt, advokat Katrin Björklund på byrån Nordström advokater i Uppsala.

Kontraktet undertecknades vid matbordet torsdagen den 20 augusti i år. Handlingen som båda skrev under, hade utformats av mäklaren Theo Dietz – storebror till influencern Margaux Dietz, som är nära kompis med Ebba Busch. Hans namn förekom dock ingenstans på kontraktet.

Affären betydde att Ebba Busch skulle betala 3,9 miljoner kronor för fastigheten som har ett attraktivt sjöläge. Handpenningen på tio procent betalade hon in på Esbjörns konto den 26 augusti.

Det här är Ebba Busch egen bild på det undertecknade kontraktet som hon skickade in till Lantmäteriet.
Foto: Ebba Busch

Ebba Busch-affären dag för dag

• Under sommaren tar Ebba Busch kontakt med 81-årige Esbjörn. Hans släktgård invid en sjö utanför Uppsala har stått mer eller mindre orörd de senaste åren. Flera samtal med kaffe följer innan Esbjörn till slut går med på att sälja fastigheten. Ebba Busch har under tiden också konsulterat två olika mäklare för att värdera fastigheten som ligger i ett mycket attraktivt område. Enligt Ebba Busch har en av mäklarna i ett skriftligt utlåtande kommit fram till ett värde på fastigheten: 4 200 000 kronor.

Ebba Busch låter en tredje mäklaren utforma köpekontraktet. Det är Ebba Buschs kompis, influencern Margaux Dietzs storebror Theo, som är den tredje mäklaren. Han utformar kontraktet på Sjönära Fastighetsmäklares papper, där han jobbar. Theo Dietz namn syns dock inte på kontraktet. I en klausul friskriver sig mäklaren från allt ansvar för affären.

I kontraktets paragraf 17 står: ”Parterna är med medvetna om att mäklaren ej har något mäklaransvar i denna affär då mäklaren endast varit behjälplig med framtagandet av köpehandlingar enligt parternas önskemål.”

Köpesumman är satt till 3,9 miljoner kronor. Priset är nedsatt eftersom en hel del bråte måste forslas bort på köparens bekostnad.

• Den 20 augusti undertecknas kontraktet av Ebba Busch och Esbjörn. Det sker vid matbordet inne i släktgården. Förutom namnteckningarna på sista sidan signerar de två också varje enskild sida i handlingen. Ebba Busch har med sig en väninna. Av kontraktet framgår att tillträdesdagen är satt till den 16 september då Ebba Busch och Esbjörns ska mötas på Swedbanks kontor inne i Uppsala och överlåtelsen ska slutföras.

• 21 augusti. Esbjörn ångrar köpet och berättar långt senare för Expressen att han känt sig pressad av Ebba Busch att gå med på försäljningen. Han minns dock inget från själva kontraktsskrivandet.

• Telefonkontakt följer under någon av de kommande dagarna där Esbjörn vill häva köpet.

• 3 september. Esbjörn får hjälp med att skicka ett rekommenderat brev till Ebba Busch om att han vill häva affären. Från brevet:

”Jag har ångrat försäljningen …”

• 16 september. Esbjörn kommer inte till mötet på Swedbanks kontor i Uppsala där affären ska slutregleras. Det var meningen att Ebba Busch och han skulle ha samåkt till banken.

Senare samma dag skriver Ebba Busch ett handskrivet brev till Esbjörn. Från brevet: ”Vi måste höras annars blir detta en rättslig process och Nordström och partner (advokatfirman) tar vid. Snälla hör av dig så vi kan mötas.

Brevet är undertecknat med Ebba Busch. Hon har för Expressen bekräftat att det är hennes handstil i brevet.

• 18 september. Advokat Katrin Björklund på byrån Nordström advokater i Uppsala skickar ett rekommenderat brev till Esbjörn på uppdrag av Ebba Busch. Det är ett strikt formulerat brev om försäljningen och att han uteblivit från bankmötet när slutregleringen av affären skulle ha ägt rum. I brevet finns ett juridiskt hot om att Esbjörn kan komma att dras inför domstol. Advokaten uppmanar även Esbjörn att skaffa ett eget juridiskt biträde.

• 2 oktober. Esbjörns ombud Johann Binninge skickar ett protestbrev till advokaten där han skriver att Esbjörn upplevt Ebba Busch som ”starkt pådrivande och intensiv i sina övertalningsförsök att få Esbjörn att sälja fastigheten”.

I brevet skriver ombudet även:

”Esbjörn kan inte minnas när han skrev på avtalet och han menar att han blivit hårt pressad av Ebba och han är mycket ledsen och gråter när han berättar om det.”

• 5 oktober. Ebba Busch loggar in på Lantmäteriets hemsida och ansöker digitalt om lagfart för det aktuella objektet. Hon har också scannat in tre sidor från köpehandlingen. Första sidan från kontraktet där försäljningssumman finns angiven är dock inte bifogad.

• 9 oktober. På kvällen avslöjar Expressen ”Ebba Busch-affären” och kan berätta om turbulensen kring hennes köp av fastigheten från Esbjörn. KD-ledaren säger att hon handlar i god tro och uppfattat Esbjörn som ”glasklar” under de samtal som de haft kring fasthetsaffären. Själv förklarar Esbjörn att han känt sig pressad av Ebba Busch att skriva på, att han inte minns vissa delar kring processen och svarar olika på var köpet undertecknats. 

Ebba Busch uppgav i en intervju med Expressen att hon kände sig ”beklämd” när hon fick höra att Esbjörn ansåg att han känt sig pressad att gå med på försäljningen.

– Jag har uppfattat Esbjörn som egen, men väldigt tydlig och klar man med sina ståndpunkter och åsikter. Han har varit väldigt rak i de samtal vi har haft under sommaren, sa hon. 

Samtidigt flaggade Ebba Busch för att hon under vissa omständheter kan tänka sig att häva affären.

19 oktober. Lantmäteriet avslår Ebba Busch lagfartsansökan. Den är helt enkelt för ofullständig.

22 oktober. Expressen kan avslöja att Ebba Busch skickat in en ny lagfartsansökan. Men ett undertecknat köpebrev där säljarens namnteckning är bevittnad av två personer saknas.

– Efter att vi kommit överens om köpet fick jag via tredje part höra att han ångrat sig. Först fick jag inte höra några skäl, men sedan har det framkommit att det finns två andra personer som har väldigt starka åsikter på Esbjörns beslut att sälja fastigheten till mig. Två andra personer som hävdar själva att de har anspråk på fastigheten. De har egna ekonomiska intressen i fastigheten, sa Ebba Busch när Expressen för några veckor sedan intervjuade henne om bråket.

”Handlat i god tro”

Kristdemokraternas ledare ansåg att hon följt regelboken och förvissat sig om att Esbjörn verkligen ville sälja till henne.

 – Jag har handlat i god tro, sa Ebba Busch till Expressen.

De två personer som Ebba Busch syftade på med orden ”egna ekonomiska intressen” är en person som finns i området och brorsonen Matz Bolin som i samtal med Expressen upprörts över hur affären genomfördes. Han uppger dock att han tycker att Esbjörn ska få ha kvar sin fastighet så länge han lever.

– Jag har handlat i god tro, sa Ebba Busch under intervjun med Expressens Leif Brännström
Foto: Alex Ljungdahl

Under intervjun bekräftade Ebba Busch att en av de två intressenterna är den kvinna där Esbjörn brukar bo i ett rum på hennes anläggning när han inte vistas inne i Uppsala där han har en övernattningsbostad.

”En massa avundsjuka”

Några dagar efter Expressens första artiklar om fastighetsbråket plockade tidningen Aftonbladet upp ryktet och pekade på att kvinnan där Esbjörn brukar bo tidigare ärvt två äldre ensamstående bröder som jobbat på hennes anläggning.

Hon förnekar att hon har några ekonomiska intressen i huset.

– Elakt skrivet. Gubbarna jobbade hos mig i 22 år och vi umgicks över 40 år. Visst fick jag ärva deras hus. Men jag har inte gjort något fel. Det finns alltid en massa avundsjuka och det är både skamligt och smutsigt om någon påstår att jag ligger bakom att Esbjörn inte vill sälja till Ebba Busch.

Du har inte sett något gåvobrev där du ska få ärva Esbjörn?

– Nej, varken sett eller hört något om detta. Jag tror inte att han har gjort det.

Men du bör väl veta eftersom du träffar honom var och varannan dag.

– Jag har inte pratat med honom om sådana saker.

Brorsonen Matz Bolin, den andre personen som Ebba Busch anser ha ekonomiska intressen i fastigheten, tycker fortfarande att hon handlat fel. De två hade också ett rejält meningsutbyte om saken över telefon efter att affären undertecknats av Esbjörn och Ebba. Han pekar dock på att det finns ett gammalt avtal från 2007 där det står att egendomen ska tillfalla honom efter vid Esbjörns frånfälle. Avtalets juridiska hållbarhet i dag är dock tveksamt.

Esbjörn har många minnen från barndomen i huset och är rädd att han snart ska förlora fastigheten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

När Esbjörn har stängt och låst ytterdörren efter sig till det omtalade huset, säger han sig ha planen klar: att inte släppa ifrån sig huset.

Kravet på Ebba Busch

Ebba Busch har redan fått en nyckel till ytterdörren och kontraktet är som sagt underskrivet. Men ett bevittnat köpebrev saknas. Utan denna handling kommer Lantmäteriet inte bevilja någon lagfart för Ebba Busch. Myndigheten underrättade henne brevledes på måndagsförmiddagen om att de måste ha in en sådan handling, där säljaren Esbjörns namnteckning bevittnas av två personer.

Så söker du lagfart

• Fastighetens fullständiga fastighetsbeteckning ska finnas med i ansökan.

• Det ska tydligt framgå av köpebrevet att säljaren överlåter fastigheten. Dessutom ska det framgå om det är hela fastigheten eller bara en andel som överlåts (till exempel ½ om det är hälften).

• Köpeskillingen ska finnas med.

• Köpehandlingen ska vara undertecknad av både säljare och köpare.

• Säljarens namnteckning ska vara bevittnad av två personer.

Se också:

Flera frågetecken kring KD-ledarens fastighetsaffär.