Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter kundernas ilska – nu backar leksaksjätten

Towe Carlbarndt, kund hos BR.
Foto: Privat

Kundernas raseri mot leksaksjätten lät inte vänta på sig när BR meddelade att presentkort inte skulle kunna lösas in efter att de ansökt om konkurrs. 

Nu backar ägarföretaget Top-Toy och presentkort köpta i julhandeln kommer kunna lösas in enligt Aftonbladet

– Jag är otroligt tacksam och lättad över att koncernen tog sitt förnuft till fånga, säger Towe Carlbarndt, kund hos BR. 

Trots det går det inte att hämta ut de leksaker som beställts och betalats innan konkursen. 

Det hade blivit fel när Cathrine, 72, skulle köpa en julklapp till sitt barnbarns barn Majken, 2. Hon hade köpt en leksaksdammsugare på BR.

– Mormor var jätteledsen och besviken över att inte kunna ge henne någon present, säger Towe Carlbrandt, 24, mamma till Majken. 

När Cathrine fick veta att Towe redan hade köpt en likadan dammsugare återvände hon till BR för att hitta något annat till Majken. Hon bestämde hon sig för ett presentkort. 

– Personalen sa att hon skulle köpa ett presentkort för att undvika dubbletter, säger Towe. 


Efter den dåliga julhandeln har båda leksaksjättarna BR och Toys R Us ansökt om konkurs.
Foto: Expressen / Olle Wande

Går inte att lösa in 

Efter den dåliga julhandeln har båda leksaksjättarna BR och Toys R Us ansökt om konkurs. Nu har BR tagit beslutet att inte lösa in de presentkort som köpts under julhandeln. 

Som kund kan du nu varken använda presentkort, CLUB BR-sparmärken eller få pengarna tillbaka på returer. 

– De måste ju ha vetat om att de skulle gå i konkurs. Det här är pengar som de redan har fått inbetalda. 

Det blev ingen julklapp för Majken i år och Towes mormor kommer inte få tillbaka de 350 kronor som hon betalt för presentkortet. 

"Tyvärr, vi accepterar inte presentkort som betalningsmedel på grund av konkursen", skrev BR på sin hemsida. 

– Det känns som en stöld, säger Towe. 

Går inte att hämta ut paket

Elenur Akgüre Lettström köpte för några veckor sedan en nyårspresent till sin 3-åriga dotter. 

Nyårspresenten är en tradition för Elenur och det här året hade hon valt ut två presenter med Greta gris till dottern. Priset för leksakerna uppgår i ungefär 600 kronor. 

 När hon under lördagen gick för att hämta ut paket var butiken i Fältöversten i Stockholm igenbommad. 

– Det är så otroligt irriterande och min dotter kommer bli väldigt besviken. Jag har betalat för de här sakerna! Jag har ringt BR men de säger bara att de inte vet, säger Elenur. 

Nu backar företaget 

Efter kundernas kritikerstorm har nu företaget valt att dra tillbaka beslutet och de kunder som köpt sitt presentkort efter 30 november kommer fortfarande att kunna lösa in dem och få tillbaka sina pengar. 

– Det var oklart i går. Men presentkort köpta i december 2018 fram till bankrutten kan användas fram till nyår. Om de vill ha tillbaka sina pengar kan det göras genom gå till vår hemsida, säger Lars Bo Kirk, talesperson på Top-Toy.

För att få pengarna tillbaka behöver man skicka presentkortet och bifoga sitt kvitto med datum i ett mejl.

– Mormor är otroligt lättad. Slutet gott allting gott trots den tråkiga situationen med konkursen, säger Towe.

Trots det är processen inte lätt för att få tillbaka sina pengar. Under lördagen har BR lagt ut ett meddelande till sina kunder på sin Facebook-sida. 

 I inlägget står det att man "kan få en kontant återbetalning" då man kontaktar konkursförvaltarna och skickar in kvittot för köpet. 

"Vi beklagar besväret som medför konsumenterna, men detta beror på tekniska problem i samband med utgåvan av presentkort" , skriver BR i meddelandet. 

"Det blir inget i år" 

För Elenur ser det inte lika hoppfullt ut. BR har inte gått ut med någon information kring vart hon ska vända sig för att hämta ut sina paket eller få pengarna tillbaka. 

– Vi har alltid gett en nyårspresent till våra barn i min familj men i år blir det inget, säger Elenur.