Efter 43 år – nu gör Ikea om bokhyllan Billy

”Att kunna ta isär möbeln gör det lättare att ta med sig den när livet förändras”, säger Ikeas Jesper Samuelsson om uppdateringen av Billy-bokhyllan.
Foto: Ikea
”Genom att göra det möjligt för produkter och material att användas längre och flera gånger så möter vi fler kunders behov och tar ett rejält kliv mot att reducera vår påverkan på vår gemensamma planet”, säger Jesper Samuelsson på Inter Ikea Group.
Foto: Jenny Leyman / Ikea

Det tillverkas en ny var tionde sekund, och återfinns längs väggar och vrår i otaliga hem världen över. 

Nu väntar en ny era.

Efter 43 år – och över 120 miljoner tillverkade exemplar – ska Ikeas bokhylla Billy få en ny design.

Dagens träfanér skrotas och ersätts i stället med pappersfolie i de nya färgerna svart ek, mörkbrun ek, brun valnöt och björk. Den vita färgen kommer att finnas kvar.

– Billy är en av mest populära produkter och den representerar en viktig del i Ikeas historia. Det nya utseendet kommer vara ett stort lyft och att skifta över till pappersfolie möjliggör effektiv användning av material, vilket minskar svinnet i produktionen. För Billy är det ett stort steg mot framtiden och vi hoppas att den kommer fortsätta vara populär och sprida glädje i folks liv i många år framöver, säger Jesper Samuelsson, Business Leader vid Inter Ikea Group, i en kommentar.

Den nya Billy-bokhyllan kommer förutom vitt att finnas i ytterligare fyra färger.

Nya kantband introduceras för att minska användningen av plast, och spikarna som använts för att fästa den bakre panelen ersätts av snäppbeslag. Förhoppningen är att hyllorna ska bli lättare att både montera upp och ner, och därmed bli mer cirkulerbara.

– Detta är en viktig förändring på Billy som går hand i hand med vår hållbarhetsstrategi att designa produkter cirkulärt redan från början, säger Jesper Samuelsson.

Den nya Billy-bokhyllan kommer se dagens ljus i juli 2022 i Asien, och i resten av världen i januari 2024.