Så slår regeringens nya skatteförslag

Stefan Löfven
Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.
Priset på vitvaror kan öka rejält.
Foto: ALEKSANDAR MIJATOVIC / COLOURBOX
Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP).
Foto: OLLE SPORRONG

Priserna på vitvaror kan skjuta i höjden – om regeringen får sin vilja fram.

Förslaget på höjd kemikalieskatt gör att kylar, frysar, dammsugare och annan hemelektronik blir dyrare.

Samtidigt aviserar regeringen att de planerar att återinföra den kontroversiella smygskattehöjningen på bensin och diesel.

Det miljövänliga och fossilfria samhället står i fokus när den nya regeringen med samarbetspartierna C och L börjar arbeta.

Men det kan bli en dyrköpt start för hushållen.

Ett av de första förslagen som presenterats är en höjd kemikalieskatt, vilket innebär ”en skatt på elva kronor per kilo för vitvaror och 160 kronor per kilo för övrig elektronik, dock maximalt 440 kronor per vara” enligt regeringen. Målet är att på så vis få bort hälsofarliga kemikalier i produkterna.


”Miljönyttan uteblir”

Redan i dag ligger skatten på åtta kronor per kilo för vitvaror och 122 kronor per kilo för övriga elektronik med ett maxbelopp per vara på 327 kronor.

I praktiken betyder det att priset på vitvaror som kyl, frys och diskmaskin kommer stiga med upp till 150 kronor per vara från dagens prisnivå, då man även räknar in momsen på skatten.

Räkna med dyrare vitvaror och elektronik.
Foto: OLLE SPORRONG

– Även om det är företagen som betalar skatten så vältras den i slutänden konsumenterna som får betala ett högre pris i butik, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarnas förening.

Skattebetalarnas förening är kritisk till regeringsförslaget. De anser att skatten leder till högre konsumentpriser och slår hårt mot svenska elektronikföretag och handeln eftersom samma vara går att beställa – utan skattepåslag – från andra EU-länder, vilket innebär att hela miljövinsten dessutom går förlorad.

– Det är bra att man vill minska de mindre hälsosamma kemikalierna men vi tycker det är fel åtgärd. Det är bättre att man löser det gemensamt på EU-nivå, säger Sofia Linder.

Samtidigt flaggar regeringen för att de tänker återinföra den kritiserade uppskrivningen av skatt på bensin och diesel som togs bort i moderaternas och kristdemokraternas budgetförslag.Varnar för högre bensinskatt

Beskedet kom från miljö- och klimatminister Isabella Lövin, MP, i söndagens ”Agenda” på SVT.

– Ja, den kommer att komma tillbaka. Kanske inte i år, men den kommer att komma tillbaka, säger hon till SVT.

Drivmedlet kan även komma att stiga.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Men Sofia Linder befarar att skatten på drivmedel kan höjas ännu mer.

– Bränsleskatterna utgör den största delen av miljöskatterna, därför är det högst sannolikt att det kommer krävas betydligt större skattehöjningar på drivmedel än den här årliga uppräkningen, säger hon.

Och fortsätter:

– Särskilt hårt drabbas hushållen på landsbygden som saknar realistiska alternativ till bilen.

Den nya kemikalieskatten föreslås träda i kraft 1 augusti i år. Det finns ännu inget beslut för när regeringen vill återinföra uppskrivningen av skatt på drivmedel.