Domstolens jakt på Oscar Engelbert om lyxsegelbåten

Claasen Shipyards bygger lyxiga segelbåtar av det här slaget (arkivbild). Det var från detta företag som Oscar Engelbert beställde en segelbåt för 282 miljoner, en båt som han senare avbeställde.
Lyxsegelbåten. Köpehandlingen som Oscar Engelbert undertecknade den 5 december 2016.

Oscar Engelberts yacht-äventyr fortsätter att spöka.

Svea hovrätt har upprepade gånger sökt den ekonomiskt hårt pressade bostadsutvecklaren angående fordran på en miljon avseende ritningskostnaden för en lyxsegelbåt.

Den tilltänkta båten kostade 282 miljoner kronor.

Under 2016 var lyxbyggaren Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, sugen på en riktigt exklusiv båt. Det var inte vilket flytetyg som helst utan en 55 meter lång skräddarsydd segelbåt, en schooner, där han själv deltog i planeringen.

Oscar Engelbert undertecknade sin del av avtalet den 5 december 2016 då han fortfarande befann sig över ytan ekonomiskt och företaget mest gjorde sig känd för sina djärva och uppmärksammade bostadsprojekt i Stockholmsområdet.

Norra tornen -– som blivit något av ett landmärke – är de mest kända projektet bland lyxbyggarens byggen i Stockholm.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Färdigbyggd skulle båten kosta 26,2 miljoner euro, motsvarande 282 miljoner kronor. Oscar Engelbert drog sig ur avtalet i förtid, men för ”designspecifikationerna” fakturerade företaget honom kostnaden.

Fakturan förblev dock obetald av Oscar Engelbert och yacht-företaget Claasen Marine  i Nederländerna har på olika sätt försökt förmå honom att betala. Men förgäves.

Betalade inte för ritningarna

Expressen har tidigare berättat att yacht-företaget anser att bostadsutvecklaren och miljonären i praktiken smitit från miljonnotan.

Oscar Engelberts yacht-äventyr ligger sedan i våras hos Svea Hovrätt. Bakgrunden är en skiljedom i London där det holländska yacht–bolaget får rätt att kräva Oscar Engelbert för fakturen för ritningarna på den skräddarsydda lyxsegelbåten. Bolaget har med skiljedomen i handen tagit svensk advokathjälp som vänt sig till Svea hovrätt för att driva in fordran som ligger på 95 235 euro, vilket motsvarar drygt en miljon svenska kronor.

Kravet på Oscar Engelbert från den holländska skeppsbyggaren.

I den byråkratiska juridiska gången har Svea hovrätt upprepade gånger skickat brev till Oscar Engelbert för att höra hans inställning. Men mötts med tystnad. Tre brev har skickats till honom, den senaste så sent som i förra veckan.

Tidigare anlitade båtbyggarföretaget delgivningsman som utan framgång jagade Oscar Engelbert både på hans hemadress och Oscar Properties kontorsadress på Östermalm i Stockholm.

Oscar Engelbert: ”Vi var inte ense”

Expressen har förgäves försökt nå Oscar Engelbert för att höra hans inställning.  Han har tidigare kommenterat tvisten för Dagens Juridik.

”Vi var inte ense och skiljedomen gav sitt utslag. Lagen har haft sin gilla gång. Jag har löpande fått informationen så vet inte riktigt vad de syftar på med att de inte fått tag på mig. Jag har tagit del av domen”, skrev Oscar Engelbert i ett mejl till Dagens Juridik. 

Svea hovrätts nästa steg blir att koppla in en delgivningsman med uppdraget att jaga Oscar Engelbert och överlämna handlingarna från domstolen.

För en tid sedan sålde Oscar Engelbert sitt skärgårdsparadis i Stockholms skärgård för 63 miljoner kronor. Hustrun Giovanna tvingades ge klartecken till försäljningen. Företaget avyttrade också de tre kringfastigheterna för fem miljoner till samme köpare.