Det är slut med gratisvård på nätet. Sveriges Kommuner och Landstings sjukvårdsdelegation har ställt sig bakom förslaget om en patientavgift på minst 100 kronor och på fredagen tar styrelsen det formella beslutet.
– Det är toppenbra om man kan harmonisera patientavgifterna över landet. Vård är inte längre lokal, vi är en nationell vårdaktör och det spelar faktiskt inte längre någon roll varifrån vården utförs, säger Johannes Schildt, vd för Kry, till Dagens Medicin.
Lockar att välja billigaste
Frågan om patientavgifter vid digitala vårdbesök blev aktuell vid årsskiftet när bolaget Doktor.se köpte Vingåkers vårdcentral i Sörmland, som saknar avgift för primärvård. Följden blev att alla i landet kunde få gratis digitala primärvårdbesök eftersom patientavgiften för digitala besök avgörs utifrån avgiften i landstinget där bolaget är verksamt. Det fick SKL att se över patientavgifterna.
Dag Larsson (S) är ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings sjukvårdsdelegation och har tidigare sagt att rekommendationen är en miniminivå och att Landstingen kan välja att ta ut en högre kostnad. Men eftersom patienterna kan vända sig till vilken digital vårdcentral som helst i landet så lockar det att vända sig till billigaste stället, påpekade han.
LÄS ÄVEN: Digitala vårdbesök gratis för alla
Blir dyrare för landstingen
I många landsting ligger patientavgiften på mellan 200 till 25 kronor, om rekommendationen går igenom blir digitala läkarbesök i snitt dyrare för landstingen än de är i dag. Det beror på att patienternas hemlandsting betalar skillnaden mellan utomlänsersättningen på 650 kronor för digitala vårdbesök och patientavgiften.
AVGIFTER I PRIMÄRVÅRDEN
Landsting avgift primärvård, i kronor
Blekinge 150
Dalarna 200
Gotland 200
Gävleborg 200
Halland 150
Jämtland Härjedalen 300
Jönköping 250
Kalmar 200
Kronoberg 150
Norrbotten 200
Skåne 200
Stockholm 200
Sörmland 0
Uppsala 150
Värmland 200
Västmanland 150
Västerbotten 200
Västernorrland 200
Västra Götaland 100/300*
Örebro 120
Östergötland 200
* Olika avgifter för vald respektive annan husläkare
Källa: SKL