Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slut med gratis sjukvård på nätet

Det är slut med gratisvård på nätet.
Foto: Colourbox
Appen Kry.
När bolaget Doktor.se köpte Vingåkers vårdcentral i Sörmland, som saknar patientavgift, blev den digitala vården gratis för alla i landet.
Foto: Skärmavbild

Snart är det slut med gratisvård på nätet

Nu införs en patientavgift på minst 100 kronor på digitala besök, skriver Dagens Medicin.

– Vård är inte längre lokal, vi är en nationell vårdaktör och det spelar faktiskt inte längre någon roll varifrån vården utförs, säger Johannes Schildt, vd för Kry, till Dagens Medicin.

Det är slut med gratisvård på nätet. Sveriges Kommuner och Landstings sjukvårdsdelegation har ställt sig bakom förslaget om en patientavgift på minst 100 kronor och på fredagen tar styrelsen det formella beslutet.

– Det är toppenbra om man kan harmonisera patientavgifterna över landet. Vård är inte längre lokal, vi är en nationell vårdaktör och det spelar faktiskt inte längre någon roll varifrån vården utförs, säger Johannes Schildt, vd för Kry, till Dagens Medicin.

Lockar att välja billigaste

Frågan om patientavgifter vid digitala vårdbesök blev aktuell vid årsskiftet när bolaget Doktor.se köpte Vingåkers vårdcentral i Sörmland, som saknar avgift för primärvård. Följden blev att alla i landet kunde få gratis digitala primärvårdbesök eftersom patientavgiften för digitala besök avgörs utifrån avgiften i landstinget där bolaget är verksamt. Det fick SKL att se över patientavgifterna.

Dag Larsson (S) är ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings sjukvårdsdelegation och har tidigare sagt att rekommendationen är en miniminivå och att Landstingen kan välja att ta ut en högre kostnad. Men eftersom patienterna kan vända sig till vilken digital vårdcentral som helst i landet så lockar det att vända sig till billigaste stället, påpekade han.


LÄS ÄVEN: Digitala vårdbesök gratis för alla 

Blir dyrare för landstingen

I många landsting ligger patientavgiften på mellan 200 till 25 kronor, om rekommendationen går igenom blir digitala läkarbesök i snitt dyrare för landstingen än de är i dag. Det beror på att patienternas hemlandsting betalar skillnaden mellan utomlänsersättningen på 650 kronor för digitala vårdbesök och patientavgiften.


AVGIFTER I PRIMÄRVÅRDEN

Landsting avgift primärvård, i kronor

Blekinge 150

Dalarna 200

Gotland 200

Gävleborg 200

Halland 150

Jämtland Härjedalen 300

Jönköping 250

Kalmar 200

Kronoberg 150

Norrbotten 200

Skåne 200

Stockholm 200

Sörmland 0

Uppsala 150

Värmland 200

Västmanland 150

Västerbotten 200

Västernorrland 200

Västra Götaland 100/300*

Örebro 120

Östergötland 200


* Olika avgifter för vald respektive annan husläkare


Källa: SKL