Det är Bank-ID – svar på de vanligaste frågorna

Bank-ID är en e-legitimation som motsvarar körkort, pass och ID-kort.
Foto: ANN JONASSON
Du kan använda dig av Bank-ID när du legitimerar dig hos olika svenska myndigheter på nätet, till exempel när du loggar in på din internetbank.
Foto: SHUTTERSTOCK

Vad är ett Bank-ID, vad kan jag använda det till eller hur gör jag för att spärra mitt Bank-ID?

Här är svaren på de vanligaste frågorna om Bank-ID – den e-legitimationen som används av cirka 6,5 miljoner svenskar.

Vad är Bank-ID?

Bank-ID är en e-legitimation som motsvarar körkort, pass och ID-kort och som du använder för att styrka din identitet på nätet. Det är den i särklass vanligaste e-legitimation i Sverige och används av cirka 6,5 miljoner svenskar.

Tre olika typer av Bank-ID

Det finns tre olika typer av Bank-ID – Mobilt Bank–ID, Bank–ID på fil och Bank–ID på kort. Mobilt Bank-ID är en app som du laddar ner till din mobiltelefon eller surfplatta. Bank-ID på fil hämtar du via din internetbank och använder på din dator. Det finns dessutom Bank-ID på kort. Det kräver en kortläsare, som du får av din bank, och som sedan kopplas till din dator.


LÄS MER: Säkerhetsluckan i ditt Bank-ID 


Det här kan du använda Bank-ID till

Du kan använda dig av Bank-ID när du legitimerar dig hos olika svenska myndigheter på nätet, till exempel när du loggar in på din internetbank, Skatteverket, CSN, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Mobilt Bank-ID kan även användas vid kortköp på internet. Då behöver du dock först ansluta dit kort till MasterCard Secure Code (om du har Mastercard) eller Verified by Visa (om du har Visakort). Vid varje kortköp på nätet använder du sedan mobilt Bank-ID för att bekräfta ditt köp.

Du kan bland annat använda dig av bank-ID för att logga in på din internetbank och utföra bakärenden.
Foto: JUPITER IMAGES

Kan alla skaffa Bank-ID?

För att kunna skaffa ett Bank-ID måste du ha ett svenskt personnummer och inte ha skyddade personuppgifter. Åldersgränsen bestämmer bankerna själva men vanligast är att du ska vara från 13 eller 18 år. Omyndiga måste dock ha målsmans godkännande.

Följande banker utfärdar Bank-ID: 

Danske Bank, Handelsbanken, Ica-banken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, Skandiabanken, Sparbanken Syd, Swedbank eller Ålandsbanken.

Hur skaffar jag ett mobilt Bank-ID

Ladda ner appen mobilt Bank-ID från App Store, Google Play eller Windows Apps beroende vilken mobiltelefon eller surfplatta du har.

Därefter är det bara att logga in på din internetbank och beställa ett Bank-ID. Gå sedan till appen, klicka på "Hämta Bank-ID" och skriv in ditt personnummer samt den aktiveringskod din bank gav dig.


LÄS MER: Så kapas ditt Bank-ID – nu varnar storbanken 


Det här är Bank-ID

Bank-ID är en elektronisk legitimation som du använder dig av på internet och som motsvarar ditt ID-kort eller körkort. Det finns tre olika typer av Bank-ID – Mobilt bank–ID, Bank–ID på fil och Bank–ID på kort.

Hur vet jag att mitt Bank-ID fungerar?

Besök sajten Bankid.com. Där kan du testa ditt mobila Bank-ID, ditt Bank–ID på fil och ditt Bank–ID på kort. 

Se till att uppdatera ditt bank-ID 

Det är viktigt att se till så att du håller ditt mobila Bank-ID uppdaterat. Det gör du genom att gå in i App Store, Google Play eller ­Windows Apps. 


LÄS MER: Nathalie fick sitt bank-ID kapat av bedragare 


Så undviker du Bank-ID-bedragare och bluffar

Fyra säkerhetstips:

Ge aldrig bort koder från bankdosan till en person som ringer upp dig eller kontaktar dig på nätet. Det kan vara en bedragare som försöker beställa ett Bank-ID i ditt namn.

Använd aldrig Bank-ID på uppmaning av någon annan. En bedragare kan använda det för att beställa ett Bank-ID i ditt namn och sedan tömma dina konton.

Misstänker du att du blivit utsatt för en bedragare – spärra dina Bank-ID och gör en polisanmälan.

Aktivera notifiering så att du meddelas om någon annan hämtar ett nytt Bank-ID i ditt namn via appen.

Skydda dig mot Bank-ID-bedragare genom att aldrig ge bort koder från bankdosan till en person som ringer upp dig eller kontaktar dig på nätet.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Så här spärrar du ditt Bank-ID

Om du misstänker att någon annan fått kännedom om ditt lösenord så ska du spärra ditt Bank-ID direkt. Det gör du genom att ta kontakt din bank – antingen via telefon, genom att besöka banken personligen eller genom att logga in på internetbanken. 

Sammanställ även en lista på vilka tjänster du använder Bank-ID till och spärra samtliga. Kontakta även Skatteverket och kontrollera att ingen har ändrat din adress.


LLÄS MER: Så skyddar du dig digitalt – 6 knep för att minska riskerna på nätet