Därför köper allt färre svenskar hus i Spanien

Fuengirola i södra Spanien beskrivs om ett svenskparadis. Men allt färre svenskar köper bostad i Spanien på grund av vår svaga valuta.
Foto: Aitormmfoto / Aitormmfoto 2016
Bjurfors säljer bostäder på bland annat Costa del Sol.

Många drömmer om att flytta eller skaffa sig ett andra hem i ett land med varmare klimat och trevliga människor.

Spanien har länge varit en favorit, men allt färre svenskar köper hus där.

– Såväl marockaner som rumäner har sprungit om som större utländska köpare, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors utland.

639 bostäder i Spanien fick svenska ägare under fjärde kvartalet 2019. Det var 9,9 procent färre än samma period året innan, enligt mäklaren Bjurfors.

På helåret är minskningen 25,7 procent sedan svenskar sammanlagt köpt 2 806 bostäder i Spanien. Det är den lägsta siffran sedan 2015.

Omsprungna av marockaner

Nuförtiden är det fler rumäner och marockaner än svenskar som köper hus i Spanien. Populärast är Spanien bland britter.

En stor förklaring till det minskade intresset bland svenska köpare är den svaga kronan. Bostäder i attraktiva länder som Spanien, Frankrike och Portugal betalas i euro. En euro kostar i dag cirka 10,50 kronor.

2014 stod euron i 8,88 kronor. Det blir en stor skillnad vid ett husköp, och många kanske väljer att avvakta för att se om kronans värde stärks.

– Det viktigaste skälet är kronförsvagningen, men sedan i höstas märker vi av ett ökat intresse bland svenskar som börjat vänja sig vid den högre eurokursen, säger Fredrik Kullman vid Bjurfors utland.

Att det inte syns i statistiken kan möjligen bero på eftersläpning i statistiken, menar mäklaren.

Samtidigt är priserna på bostäder i Spanien på väg upp. Ökningen var 8,6 procent under 2019.

Inför nya tuffare regler

Men det har även förekommit protester bland spanjorer som ogillar att utländska köpare investerar i hus och lägenheter som sedan hyrs ut på korttidskontrakt genom till exempel Airbnb.

Priserna drivs upp så att vanliga spanjorer inte har råd att bo kvar i kvarteren, hävdar man. På Mallorca infördes därför tuffare regler som begränsar möjligheten att, lagligt, hyra ut sin bostad i kortare perioder än en månad.


Utländska bostadsköpare i Spanien (i procent)

1. Storbritannien 14,2

2. Frankrike 8,0

3.Tyskland 7,8

4. Marocko 6,1

5. Belgien 5,8

8. Sverige 4,7