Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cyber Monday – så gör du bäst reaklipp på nätet

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BEBETO MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN

Cyber Monday 2018!

Affärerna har sin Black Friday. Online-butikerna Cyber Monday.

Detta är Cybermåndagen och så funkar den.

Den som vill göra ett klipp kan faktiskt ha mer lycka på Cyber Monday.

Cyber Monday är en relativt ny amerikansk företeelse, knuten till deras stora hemvändarhögtid Thanksgiving. Första gången den nämndes var 2005 och den kom till Sverige runt 2010. Poängen med Cybermåndagen är att onlinebutikerna ska ha sin egen rea-dag.

Cyber Monday infaller alltid första måndagen efter Thanksgiving som är fjärde torsdagen i november. Vad man behöver hålla reda på är att de flesta fått sin novemberlön, eftersom Cybermåndagen alltid infaller på en måndag mellan 26 november och 2 december.

När är Cyber Monday?

2018: 26 november.

2019: 2 december.

2020: 30 november.

2021: 29 november.

Det här kan du hitta på Cyber Monday

Det är inte för inte som dagen kallas Manic Monday, eller maniska måndagen, i Storbritannien. För här kan du göra stora fynd om du gillar allt elektroniskt.

Har du spanat in något fynd under Black Friday är det inte ovanligt att priset sjunker ytterligare på måndagen. Tänk också att de bästa fynden dyker upp med blixtens hastighet, utan förvarning.

Cyber Monday avslutar Black Week

Är du gamer kanske du längtar efter titlar som Red Dead Redemption 2, Call of Duty Black Ops 4 och Assasin’s Creed Odyssey? Eller har du inte kommit till skott och skaffat NHL 19 och Fifa 19?

Rådet från jämförelsesajten Prisjakt är att vänta till Cyber Monday. I alla fall om årets rea blir som förra årets Cyber Monday, sista dagen i Black Week, men förra årets höstreleaser i oktober sjönk med runt 36 procent på Cyber Monday, mellan 149 och 239 kronor per titel.

– Red Dead Redemption 2 är bland de populäraste spelen trots att det inte släppts. Efter att ha undersökt en rad olika spel som lanserats under september och oktober kan vi se att prisnedgångarna är stora om man bara väntar lite drygt en månad till Black Friday, säger CarlVult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt i ett mejl.

Enligt samma sajt är chansen stor att Fifa 19 och NHL 19 kommer att bli 180–190 kronor billigare under readagarna i november.

Tänk på det här när du köper tv eller annan elektronik

Om du känner dig sugen på en ny tv och får ett bra pris ska du kolla upp tv:n. På Prisjakt och Pricerunner får du en snabb och bra koll på hur mycket den kostar hos de anslutna företagen. Klickar du på statistik får du också fram popularitet och hur prisutvecklingen varit sedan den släpptes.

LÄS MER: Black Friday – 7 smarta knep inför Sveriges största rea 

Det här är rea – enligt Konsumentverket

Konsumentverket har regler för vad som gäller för en rea. Känner du dig lurad på rean kan du anmäla butiken till Konsumentverket här.

■ 1. Rean ska vara under en begränsad tid. Cyber Monday är perfekt, eftersom det bara är en dag.

2. Det som reas måste ingå i butikens ordinarie sortiment. Inga restlager, alltså. 

3. Butiken får inte höja i förväg för att sedan sänka priset. Kolla på nätet.

4. Butiken får inte locka med rea-varor om de inte finns i ett antal som butiksägaren tror motsvarar efterfrågan. Regeln gäller främst om butiken säljer en vara som normalt kostar 5 000 kronor för 500, om det sedan visar sig att hela lagret såldes ut innan alla kunder kunnat köpa var sitt exemplar. Regeln är svår att kontrollera om en affär haft en vara för 2 000 kronor utan att kunna sälja den under lång tid och sedan sänkt priset så att efterfrågan blivit onormal.  

5. Det är förbjudet att göra reklam för ett erbjudande som inte finns på riktigt, bara för att locka dig att köpa något dyrare. Exempelvis om en affärs lockar med en bilbarnstol för en 100-lapp för att sedan säga att den är slut, men inte säker. Sedan blir du kanske övertygad att köpa en helt godkänd för ett par tusenlappar. 

Handlaren bestämmer här. Butiker får använda uttryck som "Reavaror bytes ej". Butikerna får själva välja om de vill erbjuda öppet köp eller bytesrätt. Men om det är något fel på varan har du alltid rätt att klaga på felet enligt konsumentköplagen, oavsett om du har köpt den på rea eller inte.

LÄS MER: Ångerrätten - det här har du rätt till

LÄS MER: Öppet köp och reklamation – det här gäller

Samma tv – 2 700 kronors skillnad

Ett känt problem är att vissa tillverkare döper om modellerna efter återförsäljaren. Så om du bara hittar en handlare för en tv betyder det att den kan heta något annat hos konkurrenterna. 

Samsung har 55-tums tv med upplösning i 4K-kvalitet. Kollar du Prisjakt på Samsung UE55MU8005 säljs den av bara en återförsäljare till ett lockande pris. Söker du i stället på samma namn, fast utan de sista fyra siffrorna kommer du att hitta den snudd på identiska Samsung UE55MU7005 som är nästan 3 000 kronor billigare i affären med bästa pris. På den här länken ser du hur lite mer än priset som skiljer dem åt.

LÄS MER: Konsumentköplagen – här är reglerna som gäller