Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Champagnetillverkare eniga: Minskar produktionen

Franska champagnetillverkare ska minska årets druvskörd.
Champagnekonsumtionen har tagit stryk av coronapandemin.
Foto: ROBERTOPIERUCCI / FOTOLIA

Frankrikes champagnetillverkare ska gemensamt minska mängden druvor som skördas i år, som en följd av coronaviruspandemin. Det blir resultatet av ett avtal som på tisdagen slöts i sista stund, skriver Evening Standard.

Vingårdarna som tillverkar champagne har kommit överens om att minska volymen druvor som plockas till 8 000 kilo per hektar, en minskning med nära 22 procent jämfört med de 10 200 kilo per hektar som skördades 2019.

Vingårdar och champagnehus har i flera veckor diskuterat hur mycket produktionen behöver minskas som ett resultat av den kraftigt minskade försäljningen. Champagnetillverkarna vill att vingårdarna skördar färre druvor, så att inte marknaden ska mättas och priserna falla.

Förra året såldes nära 300 miljoner flaskor champagne världen över. I år väntas 100 miljoner färre flaskor säljas, vilket innebär ett bortfall på 1,7 miljarder euro för producenterna.