Byt mobilabonnemang – spara hundralappar i månaden

Genom att byta telefonabonnemang kan du sannolikt kapa månadskostnaderna rejält.
Foto: Colourbox

Ska du köpa ny mobil med ett abonnemang?

Grattis – du kan sannolikt kapa dina månadskostnader rejält och dessutom få mycket mer surf än du haft tidigare. 

– Om man jämför det billigaste och dyraste alternativet handlar det om hundralappar, säger Mats Sjödin, chefredaktör för Telekomnyheterna.  

Både för den som ska köpa ny mobiltelefon med abonnemang och för den som bara ska byta abonnemang finns pengar att spara. 

– Generellt sett har alla abonnemang dels sjunkit i pris med åren och dels paketerats med mer innehåll. Det innebär att om man har man varit bunden som kund i ett abonnemang i säg två år, då finns det i dag rimligen mer samtalsminuter och mer data att få för samma peng, om vill behålla den telefon man redan har, säger Mats Sjödin. 

Om man som kund har bestämt sig för att köpa en särskild telefon med ett nytt abonnemang, kan priserna skilja sig åt även där?

– Det kan de absolut göra, litegrann i alla fall. Men det finns inga fria luncher. Verkar telefonen väldigt billig – då får du oftast betala det priset genom ett sämre eller lite dyrare abonnemang, säger Mats Sjödin. 

Stor skillnad på ett år

Om man till exempel köper en Sony Xperia L1 från Tre med ett abonnemang där surfen är två gigabyte (GB) och bindningstiden är 24 månader betalar man 99 kronor i månaden – hos Telia kostar samma telefon 239 kronor i månaden och då får man bara en GB surf. På ett år sparar man 1680 kronor om man väljer erbjudandet från Tre. 

– Ska man vara lite generaliserande har nästan alla abonnemang i dag fria samtal och meddelanden. Då är det egentligen hur mycket datamängd man förbrukar som det viktiga, säger Mats Sjödin. 

Därför kan det vara en god idé att ta reda på hur mycket man surfar varje månad om man inte redan vet det. När det gäller just surfen tycker Mats Sjödin att man ska ta höjd för att dataanvändningen kan öka kraftigt – gör man det minskar risken att man blir tvunget att köpa mer surf.  


Här kan du se bilden i fullskärm. 


Så gjorde vi jämförelsen

Expressen har tittat på vad ett par populära mobiltelefoner med abonnemang kostar hos de flesta operatörerna på den svenska marknaden. Vi har letat efter det billigaste erbjudandet kopplat till hur mycket surf som ingår. 

I flera fall är villkoren för samtal och sms/mms bättre i de dyrare alternativen. Det innebär att ett dyrare erbjudande kan vara bättre för vissa användare, beroende på hur mycket man ringer och skickar meddelanden.  


Du som bara ska byta mobilabonnemang

Användare: Du surfar rätt lite

Du tycker att sex GB surf är lagom: Telenor är billigast (299 kr/mån med 24 månaders bindningstid eller 349 kr/mån utan bindningstid). Telia är dyrare (339 kr/mån). *Det är en bra idé att jämföra till exempel villkoren för samtal, sms/mms och hur mycket man kan surfa i EU-länder för att se vilket erbjudande som passar allra bäst. **Flera operatörer har abonnemang med mindre surf, så om man inte behöver särskilt mycket surf bör man se över fler erbjudanden   

Du tycker att åtta GB surf är lagom: Hallon är billigast (149 kr/mån). Halebop är dyrare (269 kr/mån). *Det är en bra idé att jämföra till exempel villkoren för samtal, sms/mms och hur mycket man kan surfa i EU-länder för att se vilket erbjudande som passar allra bäst. 

Du tycker att tio GB surf är lagom: Comviq är billigast (195 kr/mån). Tre är dyrare (349 kr/mån) liksom Vimla (250 kr/mån). *Det är en bra idé att jämföra till exempel villkoren för samtal, sms/mms och hur mycket man kan surfa i EU-länder för att se vilket erbjudande som passar allra bäst.


Användare: Du surfar rätt mycket 

Du tycker att 20 GB surf är lagom: Telenor är billigast (329 kr/mån med 24 månaders bindningstid, 399 kr/mån utan bindningstid. Telia är dyrare (439 kr/mån). *Det är en bra idé att jämföra till exempel villkoren för samtal, sms/mms och hur mycket man kan surfa i EU-länder för att se vilket erbjudande som passar allra bäst.

Du tycker att 25 GB surf är lagom: Hallon är billigast (249 kr/mån). Tre är dyrare (399 kr/mån) liksom Vimla (300 kr/mån). *Det är en bra idé att jämföra till exempel villkoren för samtal, sms/mms och hur mycket man kan surfa i EU-länder för att se vilket erbjudande som passar allra bäst.   

Du tycker att 30 GB surf är lagom: Tele2 är billigast (349 kr/mån). Halebop är dyrare (369 kr/mån). *Det är en bra idé att jämföra till exempel villkoren för samtal, sms/mms och hur mycket man kan surfa i EU-länder för att se vilket erbjudande som passar allra bäst.


Användare: Du surfar jättemycket 

Du tycker att 100 GB surf är lagom: Hallon är billigast (349 kr/mån). Telia är dyrare (739 kr/mån). *Det är en bra idé att jämföra till exempel villkoren för samtal, sms/mms och hur mycket man kan surfa i EU-länder för att se vilket erbjudande som passar allra bäst.

Du tycker att obegräsad surf är lagom: Tele2 är billigast (499 kr/mån). Telenor är dyrare (549 kr/mån med 24 månaders bindningstid och 749 kr/mån utan bindningstid), liksom Tre (599 kr/mån). *Det är en bra idé att jämföra till exempel villkoren för samtal, sms/mms och hur mycket man kan surfa i EU-länder för att se vilket erbjudande som passar allra bäst.