Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Ingen utbetalning av elstödet till hushåll och företag innan jul

Så minskar du dina kostnader när elpriset höjs
Det är hela 55,6 miljarder kronor som ska betalas ut till hushåll och företag.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Inget elstöd till kunderna innan jul är beskedet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Det blir inget elstöd till hushållen till jul.

Räkna med att pengarna kommer först någon gång i början av nästa år.

Men det råder stor osäkerhet kring tidpunkten för utbetalningarna.

– Vi får återkomma om vi kan sätta en tidsplan när vi har alla parametrar, säger Malin Stridh, chef för avdelningen Elmarknad på Svenska kraftnät.

Ingen kan ge exakt tidsprognos när återbetalningarna på elnotan kommer hushållen till del. Alla aktar sig noga inför risken att det blir fel och besvikna och arga elkunder kastar sig på telefonen.

Svenska kraftnät, SVK, och Försäkringskassan har ett gemensamt uppdrag av regeringen att hitta ett upplägg för att betala ut pengarna som sammanlagt uppgår till cirka 55,6 miljarder kronor.

Elstödet beräknas utifrån den förbrukning varje enskild kund haft under perioden oktober 2021–september 2022 . I elområde 3 uppgår stödet till 50 öre per kilowattimme och i elområde 4 till 79 öre. 

– Uppdraget nu är att förbereda utbetalningen, sätta processerna och se hur de olika datamängderna ska gå mellan olika aktörer för att det ska bli driftsäkert och effektivt, säger Malin Stridh, chef för avdelningen Elmarknad på Svenska kraftnät.

Vilka problem ser du just nu?

– Det är fler aktörer inne och det är enorma datamängder och ingenting får bli fel. Det får heller inte vara möjligt att manipulera så att folk tillskansar sig mer pengar. Vi måste hitta någon form av kontroll.

Hur ser tidshorisonten ut?

– Det regeringen indikerade på sin hemsida innan vi fick beskedet från Elmarknadsinspektionen är att det ska var möjligt att pengarna betalas ut i början av året. Det är det vi arbetar utifrån.

Inte pengarna till jul?

– Jag skulle säga att det sker sannolikt efter jul.

Räkna inte med några pengar till jul, säger Malin Stridh på Svenska kraftnät.
Foto: Svenska kraftnät.

När Svenska kraftnät gick in med sin ansökan till Energimarknadsinspektionen, Ei, gjorde man inga begränsningar eftersom man ville skynda på utbetalningarna.

Men EI:s beslut innebär att de allra största elförbrukarna behöver ansöka om att få stöd över en viss nivå. Taket berör kunder med en förbrukning på över 3 miljoner kilowattimmar vid enskilda så kallade uttagspunkter.

Det kan komma att fördröja utbetalningarna eftersom regeringen sannolikt måste gå till EU–kommssionen för att få klartecken.

Väntar på regeringen

Försäkringskassan är den andra stora partnern i utbetalningsoperationen till elkunderna. Även där är man oerhört försiktig med att ge någon tidsprognos.

– Vi har valt att inte ge några kommentarer om det här i avvaktan på förordningen som vi väntar på från regeringen. Jag vill i övrigt inte kommentera utmaningar, risker eller tidsperspektiv, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

Den som betalar ut stödet kommer att få uppgifter om din elförbrukning direkt från ditt elnätsföretag. Det betyder att du inte behöver göra något själv utan bara invänta pengarna.

Kunderna i elområde 1 och 2 omfattas inte av stödet.