I valrörelsens slutskede lovade de fyra Tidöpartierna att ett högkostnadsskydd för elpriserna skulle vara på plats den 1 november.
Senare började det kärva kring tidsplanen och formen vilket skapat folkilska och utnyttjats av oppositionen som anklagat regeringen för svek.
Energi och näringsminister Ebba Busch (KD) har försvarat regeringen mot de omfattande anklagelserna om svek när pengarna har dröjt.
– Det var inte ute hos hushållen och det har jag i alla fall aldrig givit några löften om att det skulle vara, sa hon till Aftonbladet och andra medier när folkilskan tilltog.
Regeringen har sedan kommunicerat att pengar kommer i februari.
.– Utifrån tidsperspektivet är det väldigt pressat och tajt och väldigt intensivt med alla leveranser som ska vara på plats. Men vi jobbar mot den tidsplan som har kommunicerats, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.
Så räknar du ut till elprisstöd
Så här räknar du ut hur mycket stöd du får:
■ Elområde 3: Multiplicera din elförbrukning under oktober 2021-september 2022 med 0,5 kronor.
■ Elområde 4: Multiplicera din elförbrukning under oktober 2021-september 2022 med 0,79 kronor.
Det är cirka 4,3 miljoner hushåll i elområde 3 och 4 som omfattas av det elprisstöd som nu är aktuellt i södra och mellersta Sverige.
Men för en del personer kan det dröja till mars innan elprisstödet kommer, rapporterar nyhetsbyrån TT.
Försäkringskassan varnar för bedragare
Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet kan det handla om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.
Anledningen är att det rör sig om miljoner hushåll och stora summor totalt, vilket leder till att alla inte kan få pengar samtidigt. Försäkringskassan har nu ett tätt samarbete med Swedbank som sköter det praktiska med utbetalningarna till hushållen.
Inom kort ska Försäkringskassan ska gå ut med mer information om detaljerna kring utbetalningarna.

På sin hemsida signalerar också Försäkringskassan försiktighet om när pengarna verkligen når de enskilda konsumenterna: ”Utbetalningarna kommer att ske successivt och ambitionen är att börja betala ut innan februari månads utgång”.
– Vi siktar på att börja betala ut innan utgången av februari. Det är den tidplan som fortfarande gäller, säger Fredrik Falk till Expressen.
– Det är så pass stora volymer att allt inte kan betalas ut samtidigt.
Det finns i dag ännu ingen tidsplan när alla pengarna ska vara ute hos samtliga drygt fyra miljoner hushåll.