Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bensinpriset på rekordnivå – trots det nya beskedet i dag

Den svaga kronan håller bensinpriset uppe.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Bensinpriset fortsätter att ligga rekordhögt.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Bensinpriset fortsätter att pressa bilisterna och ge hål plånböckerna.

Priset ligger kvar på rekordnivå – trots morgonens sänkning.

– Den svaga kronan bidrar till detta, säger Ulf Svahn, på Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, SPBI.

Bensinpriset fortsätter att pressa landets bilister och klättrade nyligen till 16,56 kronor per liter för 95-oktanig bensin. Landets bilister börjar bli vana vid att priset på drivmedel fortsätter uppåt. Så sent som den 18 maj passerades den psykologiska gränsen 16 kronor och bolagen började då ta 16,16 för en liter bensin.

I morse vände det dock nedåt. De ledande bensinbolagen sänkte med 15 öre från den senaste toppnivån 16,56 till 16,41 kronor per liter för 95 oktan vid bemannade stationer. Trots sänkningen ligger priset rekordhögt.

Dieselpriset fortsätter uppåt och gick i dag upp med 10 öre till 16,46 per liter.

Tillfällig vändning nedåt för bensinen?

Frågan är om bilisterna nu kan räkna med fortsatt nedgång eller risk för att bensinpriset sticker i väg uppåt till 17 kronor per liter på grund läget med Iran dess råolja.

– Ja, jag skulle bli förvånad om priset gick upp till 17 kronor. Det är tillräckligt dramatiskt med råoljesituationen och Iran. Det är det som trycker upp råoljepriset, säger Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, SPBI.

Varför går priset ned med 15 öre i dag?

– Nedgången nu skulle jag vilja påstå beror på att vi lämnar den så kallade drivning season, den period med semestrar när det körs riktigt mycket privat. Den är på väg att passeras i USA.

– Mot bakgrund av att det kan vara så att det här är första trendbrottet mot att "driving season" är på väg att ta slut, borde vi se försiktiga minskningar av priset.

Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet SPBI

Den svaga svenska kronan mot dollarn är i dag en starkt bidragande orsak till att priset fortfarande befinner sing på rekordnivå

Kan den bli svagare och bensinpriset som vänder uppåt.?

– Får vi ett väldigt konstigt valutslag med politisk turbulens kan kronan bli ännu svagare, säger Ulf Svahn.


LÄS OCKSÅ: Gränsen spränd på bensin – rekorddyr 


Oljepriset har stigit med cirka 10 procent sedan slutet av augusti beroende på att Irans oljeexport dras ner när USA-sanktioner mot Iran får effekt. 

Stormen Gordon hotar oljeproduktionen

Vädret har också spelat ett spratt när det gäller råoljepriset - om än troligen tillfälligt. Världsmarknadspriset på råolja har stigit på grund av att två oljeriggar i Mexikanska golfen evakuerats inför det att det tropiska ovädret Gordon drar in över området. 

Meteorologerna spår att Gordon utvecklas till en orkan med styrkan klass 1, vilket är den lägsta när det gäller gradering av orkaner i USA, men tillräckligt kraftig för att skapa oro på råoljemarknaden. Ungefär nio procent av den normala produktionen av olja och gas i regionen är stoppad på grund av Gordon.