Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bankkort, betalkort och kreditkort – vad är skillnaden?

Shutterstock
Foto: Handlar du med ett bankkort så dras pengarna direkt från ditt bankkonto.
Har du koll på vad ditt kort är av för typ?
Foto: MAGNUS JÖNSSON

Vem kan få ett bankkort, vad är ett betalkort och hur fungerar ett kreditkort?

Vad är egentligen skillnaderna mellan de tre olika korttyperna och vad är fördelarna respektive nackdelarna med dem

Här får du svar på dina frågor.

Trodde du att bankkort, betalkort och kreditkort var samma sak? Då är du inte ensam.

Korten har dock flera viktiga skillnader du bör känna till. Här är en guide till de tre olika korttyperna och hur de fungerar.

Vad är ett bankkort och så fungerar det

Ett bankkort är kopplat direkt till ditt bankonto och när du köper något med det så dras pengarna också direkt. 

Fördelar och nackdelar med bankkort

Fördelen med ett bankkort är att du aldrig kan handla för mer än vad du har på ditt konto. Bankkort kan du få även innan du fyllt 18 år och du behöver inte ha en inkomst för att få ett. Nackdelen är att du hela tiden måste ha koll på hur mycket du har. För finns det inte tillräckligt med pengar på kontot så kan du inte genomföra ett köp.

Vad är ett betalkort och så fungerar det

Ett betalkort är ett mellanting mellan ett bankkort och ett kreditkort. Du har ingen kredit men pengarna dras inte direkt när du handlar utan du får i stället en faktura på dina inköp varje månad som du då måste betala.

Fördelar och nackdelar med betalkort

Fördelen med ett betalkort är att det ofta ger dig bonusar och rabatter. Eftersom du får hela månadens inköp på en faktura så är det även lättare att se var dina pengar tar vägen. Nackdelen med ett betalkort är att du inte kan ta dina köp på avbetalning utan måste betala hela summan på en gång. Gör du inte det riskerar du straffavgifter.


LÄS MER: Stor guide: Så väljer du det bästa kreditkortet 2018 


En nackdel med ett kreditkort är att det är lätt att handla för mer pengar än man har råd med.
Foto: Shutterstock

Vad är ett kreditkort och så fungerar det

Hur fungerar ett kreditkort? Ett kreditkort påminner om ett betalkort i vissa avseenden men ger dig fler betalningsalternativ. De köp du gör på en månad registreras och du får sedan en faktura på hela månadens belopp. Med ett betalkort måste du betala hela summan på en gång men med ett kreditkort kan du välja hur mycket du vill betala – hela summan, ett valfritt belopp eller det lägsta belopp som kreditbolaget anger på fakturan.

Hur snabbt du måste betala tillbaka pengarna är upp till kreditkortsföretaget. Det betyder i de flesta fallen att du kan få 45–60 dagars räntefri kredit. 


LÄS MER: Det här är Bank-ID –  svar på de vanligaste frågorna 


Fördelar och nackdelar med kreditkort

Fördelen med ett kreditkort är, liksom med ett betalkort, att du får hela månadens inköp på en faktura och att det då är lättare att få en överblick på dina köp.

Kreditkort innebär dock fler bonusar och rabatter än ett betalkort. Möjligheten till avbetalning kan också en fördel.

Det finns också vissa nackdelar med kreditkort. Eftersom du kan använda kortet ända tills krediten är slut är det lätt att man handlar för mer pengar än man har råd med. Väljer du sedan att delbetala med minsta möjliga summa varje månad så kan det i det långa loppet bli mycket kostsamt på grund av räntekostnader.

Vissa kreditkort har även både årsavgift och uttagsavgift när du tar ut pengar i en bankomat. De bonusar och rabatter som hör kreditkortet gör dock att den avgiften betalar igen sig flera gånger om.


LÄS MER: Så ansöker du om bostadsbidrag – och så mycket kan du få