Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bankchef varnar för ny lag – slår mot alla bankkunder

Bankchefen Lars Sjögren varnar för riskerna med det nya direktivet. I en debattartikel Dina Pengar har tagit del av skriver han: "Det finns en omedveten hos många om vilken data faktiskt lämnar ifrån sig, som exempelvis vid namntester på digitala plattformar eller att man klickar ok utan att läsa det finstilta".
Foto: Danske Bank
"Det tror jag är väldigt bra för oss konsumenter. Detta har varit en marknad med ett fåtal väldigt stora aktörer i Sverige", har Per Bolund tidigare sagt till Di Digital om att konsumenter framöver kommer att kunna sköta en stor del av sin vardagsekonomi utan bankerna.
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Med det nya direktivet ska det bli enklare att genomföra betalningar på nätet.
Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Det är en näst intill okänd ny lag – men den påverkar alla svenska bankkunder:

PSD2.

Nu varnar en kritisk bankchef för riskerna.

– Var försiktig med data och se till att veta vem du gör affärer med, säger Lars Sjögren på Danske Bank.

Ett nytt direktiv ska tvinga de vanliga bankerna att dela med sig av kunduppgifter till tredje part – och därmed underlätta för konsumenterna.

Under 2018 införs PSD2, det andra betaltjänstdirektivet, i Sverige.

I dag sköter vi våra betalningar och en stor del av vår privatekonomi via banken. Men det nya direktivet ska utmana storbankerna – och bana väg åt andra betaltjänster.

Det har kallats en revolution inom bankmarknaden.


LÄS MER: E-kronan kan bli verklighet inom några år 


Danske Bank om nya direktivet

Bland annat finansmarknadsminister Per Bolund, MP, har talat sig varm om PSD2. Även Lars Sjögren, internationell chef för transaktioner på Danske Bank, ser fördelar.

– Det kommer gå att skapa mer effektiva lösningar för kunderna och kan bidra till sänkta kostnader, säger han.

Sjögren fortsätter:

– Fintechbolag får en möjlighet att ta sig in på bankmarknaden och kan ge kunder tillgång till betallösningar och tjänster man inte kan få i dag. Det skapar en helt annan konkurrens.

Det här är PSD2

PSD2 är ett nytt EU-direktiv, som även kallas "det andra betaltjänstdirektivet". Det antogs den 25 november 2015.

Direktivet innebär att du som privatperson kan dela din personliga finansiella information – till exempel bankuppgifter – med valfri utomstående aktör. Bankernas monopol på kunduppgifter försvinner.

Tredje part, som Facebook eller ett fintechbolag, kommer till exempel kunna ta betalt direkt från användarens bankkonto om kunden godkänner det.

Direktivet ska stärka konkurrensen, främja innovation och öka säkerheten för nätbetalningar.

För konsumenter ska det bli enklare och billigare att genomföra elektroniska betalningar. 

Regeringen jobbar med att få till en lagstiftning som följer direktivet men har blivit försenad på grund av "en mängd svåra frågor".

Den nya lagstiftningen kommer att träda i kraft tidigast den 1 maj 2018.

Källor: Regeringen, Nexus, Evry, Compello.

Men bankchefen är samtidigt kritisk – och varnar för riskerna med direktivet.

– Det är inte säkert att det blir enklare för kunderna. Helt plötsligt möts man av en uppsjö av alternativ, säger han.

Förutom risken att gå vilse bland alla tekniska lösningar och betalalternativ målar Lars Sjögren upp ytterligare konsekvenser för konsumenterna.

En är att den personliga integriteten utmanas.

Facebook och Google "vässar sina klor"

I en debattartikel har bankchefen tidigare skrivit att det är "naivt att tro att direktivet endast innebär möjligheter" – och att multinationella bolag som Facebook, Amazon och Google nu "vässar sina klor".

– De har redan mycket data om oss. Det enda de saknar just nu är information om hur vi använder våra pengar, säger Lars Sjögren.

Lars Sjögren på Danske Bank säger att det nya direktivet för med sig möjligheter – men också risker. Det ställer högre krav både på bankerna och på konsumenterna.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Full tillgång till vårt beteende på nätet, köpmönster och konsumtion kan ge stora bolag enorm makt, enligt Danske Bank.


LÄS MER: Så tummar Facebook på skatten i Sverige 


Det nya direktivet kräver dock att kunderna ger sitt medgivande innan bankerna lämnar ut personlig information till tredje part. Det ställer hårda krav på konsumenterna.

– Innan man klickar i "ja" i olika rutor ska man tänka igenom vad man egentligen gör. Var försiktig med data och se till att veta vem du gör affärer med, säger Lars Sjögren.

Så säger Finansinspektionen om PSD2

Per Nordkvist är avdelningschef för konsumentskydd på Finansinspektionen. Han säger att det nya regelverket kommer att förbättra konkurrensen på bankmarknaden, främja innovation och stärka konsumenternas säkerhet.

– Det här bygger mycket på att konkurrens är ett bra konsumentskydd, säger han.

"Informationen kommer i andra händer än bankens. Det är något konsumenten ger sitt medgivande till men det är viktigt att man tänker på det", säger Per Nordkvist om det nya direktivet.
Foto: Finansinspektionen

Men han håller samtidigt med Lars Sjögren om att det finns risker. Och det gäller att konsumenterna själva tar ansvar.

– Finns det flera olika tjänster blir det svårare för konsumenter att navigera. Konsumenten måste alltid veta vem man tecknar avtal med och känna sig trygg med motparten, säger Per Nordkvist.

"Kan få förödande konsekvenser"

I sin debattartikel målar Lars Sjögren upp en dramatisk bild:

"Med det nya betaltjänstdirektivet PSD2 startar en konsumentrevolution som kan få förödande konsekvenser om man som individ inte är medveten om vem man lämnar ut sina finansiella data till", skriver han.

Och: 

"Det skulle till och med kunna rubba den finansiella stabiliteten om kunskapen används på fel sätt".


Tänk på detta som konsument

• Integritet

Idag skyddas dina finansiella data av omfattande banksekretess. Men från 1 maj bestämmer du själv vem som ska få tillgång till din information – och då är det viktigt att du känner till vilka risker som kan uppstå.


• Kartläggning 

Med tillgång till dina finansiella data kommer företag kunna kartlägga dig och ditt beteende i ännu större utsträckning. Det finns en anledning att se upp med skräddarsydda tjänster och erbjudanden – till exempel snabblån före lön.


• Läs det finstilta

Var noga med att läsa det finstilta, för att till fullo förstå vem du lämnar ut dina personliga uppgifter till samt hur informationen om dina finansiella data ska användas.


• Se till dina egna behov

Behöver du verkligen den tjänst som erbjuds? Vad kostar den i så fall? Betala inte för något du inte behöver.


• Var noga med vem du gör affärer med

PSD2 gör det möjligt för många nya aktörer att komma in på bankmarknaden. Se till att de är seriösa och att deras tjänster är till fördel för sig om du ska lämna ifrån dig information.


• Tänk på priset

Med PSD2 kommer en ökad transparens och konkurrens på bankmarknaden. Se över vilka tjänster du betalar för i dag och hur mycket – det kan finnas pengar att spara.


Källa: Lars Sjögren på Danske Bank.