1. Vad är ångerrätt?
Du har ingen rätt i juridisk mening att ångra ett köp som du gör inne i en vanlig butik. Butiken kan dock erbjuda öppet köp, vilket innebär att du får tillbaka pengarna om du lämnar tillbaka varan, men det är frivilligt och upp till butiken själv att bestämma. Även bytesrätt, möjlighet att byta en vara mot en annan, är något som är frivilligt för butiker att erbjuda.
Köper du däremot något på nätet via en telefonförsäljare/hemförsäljare eller om du ingår ett avtal med en försäljare utanför säljarens affärslokal, det vill säga gör ett distansavtal, så har du ångerrätt i 14 dagar. Ångerrätten gäller från dagen efter att du fått varan eller ingått avtalet.
LÄS MER: Öppet köp och reklamation – det här gäller
Ångerrätt – saker att tänka på
Du har 14 dagars ångerrätt när du handlar på distans eller utanför säljarens affärslokal.
Ångerfristen gäller från dagen efter du fått en vara eller dagen efter du ingått ett avtal
Säljaren är skyldig att informera dig om hur du utnyttjar ångerrätten innan köpet genomförs. Får du inte tillräckligt med information förlängs ångerfristen.
Ångra dig alltid skriftligt och spar en kopia som bevis
Det finns undantag från ångerrätten, till exempel specialbeställda varor, flygbiljetter och livsmedel.
Källa: Konsumentverket
2. Det här är ett distansavtal
Om du ingår ett avtal utan att träffa säljaren, som till exempel när du handlar på nätet, på postorder, via tv-shop eller av en telefonförsäljare, så är det ett distansavtal.
3. Vad betyder begreppet "köp utanför säljarens affärslokal"?
Köp utanför säljarens lokal kan till exempel vara när du köper något av en dörrförsäljare, köper något på en marknad eller när du köper ett gymmedlemskap eller ett mobilabonnemang av från någon som tillfälligt står utanför ett köpcenter.
Kostar varan/tjänsten mindre än 400 kronor (i Sverige) eller 50 euro (i ett annat EU-land) gäller dock inte ångerrätten.
LÄS MER: Konsumentköplagen – här är reglerna som gäller
4. Ångerfrist – vad är det?
Ångerfrist är den tid du har på dig att ångra ett köp. Den påbörjas dagen efter att du tagit emot varan eller dagen efter du ingick ett avtal om det gäller en tjänst.
Ångerfristen påbörjas endast om:
• Företaget informerat dig om att ångerrätt gäller
• Företaget talat om hur lång ångerfristen är
• Företaget talat om hur du går tillväga för att utnyttja ångerrätten
• Företaget har ett formulär som du kan använda dig av för att utnyttja ångerrätten och informerat dig om var du kan hitta det

5. Ångerrätten vid köp av privatperson
När du köper något av en privatperson, som till exempel en bil, båt eller husvagn på Blocket, så gäller inte ångerrätten. För att ångerrätten ska gälla måste du och säljaren ha kommit överens om det innan köpet. Det är därför en bra idé att upprätta ett köpkontrakt i sådana fall.
På Konsumentverkets hemsida kan du gratis ladda ner mallar för olika köp mellan privatpersoner.
Det här är konsumentköplagen:
Konsumentköplagen är en lag som reglerar vad som gäller när konsumenter köper köper varor från ett företag. Lagens regler är tvingande – men bara till konsumentens fördel. Det innebär att du inte får ge konsumenten sämre villkor än de som står skrivet i lagen.
På riksdagens hemsida kan du läsa allt om Konsumentköplag (1990:932)
6. Ångerrätten för företag
Det finns ingen lagstadgad ångerrätt för företag som ingår avtal med andra företag.
Sedan den 1 juli 2017 finns det dock nya uppföranderegler inom telekombranschen som ger enskilda firmor ångerrätt. Överenskommelsen innebär att även enskilda firmor ska omfattas av ångerrätt vid distansavtal, till exempel telefonförsäljning.

7. Vad händer om man inte kommer överens med säljaren angående ångerrätten?
Kan du inte komma överens med säljaren kan du ta ärendet vidare och göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.
Om du köpt varan från ett företag i ett annat EU-land, Norge eller Island finns möjlighet att få hjälp genom nätverket European Consumer Centres Network. Det når du via Konsument Europas webbplats som i sin tur även har en klagoguide.
8. Vilka är undantagen för ångerrätten?
Det finns varor och tjänster där ångerrätten inte gäller:
Resor och boende, till exempel flygresor och hotellvistelser
Resor och boende, till exempel flygresor och hotellvistelser.
Fritidsaktiviteter som utförs på ett visst datum, till exempel fotbollsmatcher och kulturella tillställningar.
Lösnummer av magasin och andra tidskrifter.
Varor som specialtillverkats efter konsumentens önskemål eller har en tydlig personlig prägel, till exempel familjefotografier.
Varor som plomberats av hälso- eller hygienskäl, till exempel underkläder, men där konsumenten brutit förseglingen.
En förseglad ljud- eller bildupptagning eller ett förseglat datorprogram där förseglingen har brutits av dig som konsument, till exempel appar, musik och datorprogram som du streamar eller laddar ned.