Ernstberger köpte lyxbil för en miljon

Alexander Ernstberger, tidigare vd för Allra, är nu efterlyst efter att ha dömts i hovrätten.
- Lite nervöst känns det, säger Alexander Ernstberger.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
De dödma Allra-profilerna. Alexander Ernstberger, David Persson Rothman, Olle Marcusson och Johan Bergsgård, har alla förnekat att de gjort något brottsligt
Pensionsbolaget Allra är i dag avvecklat och skylten nedplockad.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Porsche 911 Targa 4S
Foto: Porsche/press

Allras vd Alexander Ernstberger döms för mutbrott och trolöshet mot huvudman till sex års fängelse och näringsförbud i tio år.

Det står klart när hovrättens dom blev offentlig. Domstolen häktade honom och två medåtalade omedelbart på grund av flyktfara.

Polisen har nu skickat ut en efterlysning om att de tre ska gripas och sättas i häkte.

Bara dagar före domen köpte Ernstberger en Porsche 911 Targa 4S för runt en miljon kronor.

Expressen var vid 18-tiden i kväll i kontakt med en annan av de dömda, Olle Marcusson, som la på luren men uppenbarligen var på fri fot. 

– Olle, svarade Allras Luxemburg-chef innan han la på luren när Expressen presenterade ärendet. 

Han är dömd till fem års fängelse och är efterlyst. 

Efterlysningen av de tre dömda i Allrahärvan är en direkt följd av hovrättens dom under torsdagsförmiddagen.  

– Domen går i alla delar på min linje, säger kammaråklagare Thomas Hertz till Expressen.

Några dagar före domen köpte Alexander Ernstberger en silverfärgad Porsche 911 Targa 4S. Han köpte bilen den 14 juli i en bilhall i Kungsbacka i Halland.

– Han berättade att han hade flera bilar och att han skulle ha bilen till sig själv, säger bilförsäljaren till Aftonbladet.

Årsmodell 2017

Bilen är av årsmodell 2017 och han ska ha betalat på kredit. Polisen har inte kontaktat bilhallen, enligt Aftonbladet.

Det fanns i dag bara två alternativ för de inblandade när hovrätten avkunnar sina domar: Fängelse eller friade. Och det slutade i något som kan betraktas som full utdelning för åklagaresidan i målet.

– Det hade även varit önskvärt om tingsrätten hade haft den här förmågan när de bedömde målet, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Enligt Hertz gick tingsrätten med sin tidigare friande dom för långt på försvarets linje – och han menar att det finns skäl att fundera över tingsrättens tunga roll, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är oroväckande att det kan bli så uppenbara fel som i det här fallet. Det får ju väldigt stora konsekvenser, säger han till SvD. 

Kammaråklagare Thomas Hertz.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kammaråklagaren anser även att de åtalade har ”tagit pengarna och sprungit”. 

– I det här fallet har man köpt värdepapper för nästan dubbelt så mycket som de kostade. Det som de i praktiken gjort är att ha tagit pengarna och sprungit. Det är ingen dålig affär som har framförts från olika håll. Man har betalat ut 170 miljoner kronor i princip till sig själva, säger Thomas Hertz till SvD. 

I samma ögonblick som domen avkunnades klockan 10 ringde hovrätten till handräckningsenheten hos polisen i Stockholm. Samtidigt faxades den fällande domen.

- De är efterlysta, säger stationsbefälet Claes Hedbom vid citypolisen i Stockholm.

Stockholmspolisen ska nu koordinera jakten på de tre efterlysta tillsammans med Ekobrottsmyndigheten.

Tidigare stor aktör 

Pensionsbolaget Allra var i början av 2017 en av de absolut största aktörerna i det svenska PPM-systemet hos Pensionsmyndigheten. Bolaget förvaltade pensionspengar för cirka 20 miljarder kronor.

Allra stod då också inför det verkliga genombrottet som skulle ha gett grundare Alexander Ernstberger, bolagets vd och David Persson Rothman flera miljarder: en börsintroduktion. Ägarna hade laddat med flera tunga namn i styrelsen: Ebba Lindsö, tidigare vd för Svenskt näringsliv och så kallat styrelseproffs, och den tidigare justitieministern Thomas Bodström (S) tillhörde profilerna som skulle lotsa bolaget in på börsen. 

Men efter en rad kritiska artiklar i Svenska Dagbladet rämnade allt. Lindsö och Boström hoppade av. Och för Thomas Bodström skulle det få ytterligare konsekvenser. Regeringen hade utnämnt honom till landshövding i Stockholm - ett prestigejobb. Men när rubrikerna kring bolaget blev alltför nattsvarta fick regeringen kalla fötter och vidtog den närmast unika åtgärden att återkalla utnämningen av Thomas Bodström som tvingades återgå till advokatyrket. Bodström hade också lånat ut sin röst i en reklamfilm för Allra vilket också bidrog till regeringens beslut.

Polisutredningar och stämningar följde.

Muta eller en helt vanlig affär

Åtalen i Allra-härvan har i huvudsak byggt på att Svensk Fondservice AB - föregångaren till Allra - köpt värdepapper för pensionsmedel till ett för högt pris och att överpriset i varje fall till del använts så att två av bolagets ägare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman kunnat tillgodogöra sig drygt 100 miljoner i form av muta.

Frågan i processen har varit vad som hände med 170 miljoner kronor som var PPM-spararnas pengar. Muta eller inte muta?

Svensk Fondservice/Allra betalade de 170 miljonerna i arvode till en mäklarfirma för köp av så kallade warranter. Kammaråklagare Thomas Hertz har i åtalen mot de inblandade hävdat att 100 miljoner av summan har använts för att muta de båda Allra-grundarna. 

Huvudfrågan har varit om arvodet var för högt när affären tog vägen förbi mäklarfirman. De inblandade har hela tiden hävdat att det var en helt normal affär. Tingsrätten ansåg i sin friande dom att det inte var bevisat att arvodet var för högt.

Till skillnad från tingsrätten anser Svea hovrätt att det är visat att det finns ett samband mellan warrantaffärerna och aktieköpen. Warrantaffärerna gjordes i syfte att möjliggöra utbetalningen till Oak och aktieköpet till överpris från SFS företrädare. Affärerna har inte haft ett legitimt syfte utan utredningen, bl.a. mejlkorrespondens och hemlighållna avtal, visar de inblandades avsikt att på fondernas bekostnad berika såväl Oak som SFS vd Alexander Ernstberger och vice vd. Enligt hovrätten har samtliga åtalade varit införstådda med upplägget, brottsplanen, och alla har varit aktiva i genomförandet och väsentliga för att realisera planen.

”Brottsligheten svårupptäckt”

Hovrättens hårda ord i domen om Allras vd:

”Brottsligheten har omfattat mycket betydande belopp med motsvarande skada för huvudmannen och inneburit ett missbruk av det särskilda förtroende som det innebär att få förvalta pensionsmedel. Alexander Ernstberger har varit ledande både vad det gäller planering och genomförande av brottsplanen. Brotten har föregåtts av särskild planering. Tillvägagångssättet har varit förslaget och gjort brottsligheten svårupptäckt. Genom brottsligheten har Alexander Ernstberger kunnat tillgodogöra sig flera tiotals miljoner kronor. Några förmild-rande omständigheter som påverkar straffvärdet finns inte. Straffvärdet för den brottslighet Alexander Ernstberger har låtit sig komma till last motsvarar fängelse i sex år”.

Ernstberger: ”Nervöst”

Under våren har processen pågått i Svea hovrätts coronasäkrade tillfälliga lokaler i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Kammaråklagare Thomas Hertz krävde under förhandlingarna att att de inblandade skulle häktas.

– Lite nervöst är det för man måste erkänna. Men vi är väldigt förhoppningsfulla. Vi tycker att vi har gjort en väldigt bra process i domstolen. Vi räknar med friande domar, sa Alexander Ernstberger i avvaktan på beskedet från Svea hovrätt.

De åtalade i Allrahärvan

• Alexander Ernstberger, 35, och Allras grundare och vd, som åtalades för grovt mutbrott och tagande av muta i maj 2012 samt grov trolöshet mot huvudman.

Han satt häktad i sju veckor hösten 2017 men släpptes i slutet av november. Ernstberger har hela tiden förnekat brott. Döms till sex års fängelse. och näringsförbud i tio år.

• David Persson Rothman, 41, medgrundaren av Allra och dess föregångare Svensk fondservice. Han åtalades för grovt mutbrott och tagande av muta, samt grovt penningtvättsbrott. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år.

Åklagaren krävde på 5–6 års fängelse för Persson Rothman.

• Olle Marcusson, 44, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg och vd för mäklarföretaget Oak Capital.

Marcusson åtalades för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott.  Döms till fem års fängelse och näringsförbud i tio år.

• Johan Bergsgård, 51, tidigare direktör inom Allra anklagas för grov trolöshet mot huvudman. Fängelse i fyra år. Får reseförbud, men ska gripas om han försöker fly.

Alexander Ernstberger är häktad och efterlyst.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Allras grundare och vd Alexander Ernstberger döms för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Han får sex års fängelse och näringsförbud.
Expressens Leif Brännström: Därför fälls de åtalade i Allra-härvan.