Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

31 smarta spartips – så får du pengarna att räcka

Här är tipsen som är värda att påminnas om - och kanske några nya?
Sparar du på ett område kan du kanske lägga mer pengar på något annat?
Foto: Shutterstock / Shutterstock
Vinsten kan räknas i pengar, använd dem till något du verkligen uppskattar.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Ibland blir utgifterna större än vad man hoppats. Då gäller det att tidigt se om kostnaderna och börja spara.

Är du förberedd kan det gå enklare. 

Här är 31 praktiska spartips som gör att du kan slippa stå helt utan pengar.

Hur mycket pengar behöver du spara och vad är du villig att göra?

Första frågan du ska ställa dig är hur mycket du vill spara och varför. Har du ingen större koll på dina utgifter kan det kanske vara ganska enkelt att spara en tusenlapp i månaden, utan att du gått miste om något viktigt.

Tusenlappen kan betyda att du får mer pengar över till något du verkligen behöver, eller att du slipper ta dyra lån för att överleva. 

Här är 31 bra spartips. Du behöver inte följa alla för att gå med vinst. Ta bara dem som du känner dig bekväm med och kan leva upp till. 

Är du i akut brist på pengar?

■ Det är en dålig idé att låna pengar till konsumtion. Du riskerar att betala extremt höga räntor för ditt lån och sätter dig i en värre knipa nästa månad när du ska betala tillbaka snabblånet. Att googla på "låna pengar gratis" kommer att sluta med att du ändå måste betala och kanske till hög ränta.

Så: Dra ner på alla dina löpande utgifter till ett minimum. Tänk på att "nödläget" inte varar för evigt, kanske bara några dagar eller någon vecka fram till du får pengar igen. 

■ Därefter bör du planera för att slippa hamna i en liknande sits igen.

Sparknepen du kan göra hemma med en gång

■ De här knepen kan du göra direkt

■ De kräver inte mycket ansträngning och du kan börja spara direkt. 

■ Du behöver inte heller göra några personliga uppoffringar för att spara.

1. Byt från pappersfaktura till e-faktura

Spara från 300 kronor om året: Det är fortfarande många som får sina fakturor på papper. Att betala 20-30 kronor per pappersfaktura kanske inte heller känns så mycket. Men 25 kronor i månaden i faktureringsavgift är 300 kronor om året. Kan du bli av med tre pappersfakturor har du 900 kronor sparade. 

Gör så här: Byt till e-faktura eller autogiro. Du gör det när du loggar in hos din bank. Ring banken om du är osäker på hur du ska göra.

Sidoeffekt: Bra för plånboken och bra för miljön. Du slipper också oroa dig för att fakturan slarvas bort i posthanteringen och att du måste betala påminnelseavgifter.

2. För över pengar till separat konto vid lön

Spara 100-lappar eller tusenlappar. I stället för att ha kvar alla pengar på ditt lönekonto kan du föra över dem till ett andra konto när räkningarna är betalda. Tanken är att du inte ska behöva vara pank sista veckan före lön.

Gör så här: När räkningarna är betalda för du över en "veckopeng" som endast ska räcka till det nödvändiga som mat en gång i veckan. På så sätt kan du minimera onödiga köp.

Sidoeffekt: Du kan få pengar över att spara när du får nästa lön.

LÄS MER: Guide: Tänk på det här innan du tar ett lån

3. Betala alltid räkningarna i tid

Slipp betala onödiga straffavgifter: Se till att alltid betala dina räkningar i tid. Många kreditföretag är mycket snabba att ta ut straff- och påminnelseavgifter, speciellt om du ska betala trängselavgift i Göteborg eller Stockholm.

Gör så här: Lägg in räknigarna för betalning omedelbart du får dem. Skriv på inbetalningskortet datum de går till betalning. Se till att de betalas samma dag, eller dagen efter, du får lön. Betalar du räkningar via smartphone, se till att du har bankens app och kan betala genom att skanna uppgifterna underst på betalningsavin. Då sparar du dessutom tid.

Sidoeffekt: Betalar du tidigt slipper du få en chock över hur mycket du ska betala.

Extratipset: Har du bil och parkerar ofta? Se till att skaffa parkeringsappar. Poängen är att du startar parkeringen när du ställer bilen och stänger av den när du åker. Du slipper gissa hur länge du ska stå och betalar bara så mycket som du faktiskt parkerar. Sparar du en tia i veckan är det 520 kronor på ett år.

Sparknepen du gör när du köper livsmedel

■ De här knepen kräver att du är lite mer aktiv

■ Målet är att din matshopping blir lite billigare och förhoppningsvis mycket bättre. 

4. Handla inte mat hungrig

Du sparar tior till hundralappar. Var inte hungrig när du handlar mat. Hungern är bästa kryddan, heter det. Men det är också den sämsta konsumenten. 

Gör så här: Handla efter du ätit kvällsmat. Kan du inte det, utan åker till mataffären direkt från jobbet kanske du ska äta något litet i förväg. Det kan vara en poäng att köpa en varmkorv i förbutiken innan du tar en kundvagn. 

Effekt: Är du hungrig slinker onödiga impulsköp lätt ner i kundvagnen. Se även till att storhandla i stället för att göra en massa småköp.

5. Planera dina matinköp – handla allt på en gång

Spara tior till hundralappar: Visa att du är ett proffs på planering och logistik. Du behöver inget stort skafferi för att spara pengar, men se alltid till att bunkra upp med de livsmedel du alltid äter. Har du lite mer plats så handla när livsmedelshandlarna har kampanjer. Är det halva priset på ditt favoritkaffe, köp så att du klarar dig fram till nästa rea. Om du väljer mellan två varumärken, jämför kilopriset.

Gör så här: Alternativ 1: Kolla igenom reklambladet från handlarna och åk till den som ger dig bäst pris på det du vill ha. Åk sedan till nästa och handla billigt där. Detta tar tid och kan bli dyrare än du tror om du måste köra långa sträckor för att handla.

Alternativ 2: Gör listor och handla allt på det ställe som är billigast och som har allt du vill ha. Avvik inte från listan om det inte är något du verkligen behöver. Fall inte för lockpriser som "2 för 35 kronor", utan att kolla styckepriset. 

Sidoeffekt: Du kommer även att spara tid genom att inte gå och småhandla hela tiden.

6. Ät mer grönt – i rätt säsong

Spara tior per inköp. Rotfrukter och grönsaker är prisvärda om du köper efter säsong och tillgång. Tänk också på att proteinrika baljväxter som linser och böner är utmärkta, och billiga, alternativ till kött. 

Gör så här: Välj frukt och grönt efter säsong och pris. Det är inte ovanligt att grönsakerna kan vara tre gånger dyrare när det inte är säsong, jämfört när tillgången är god. 

Sidoeffekt: Du kommer i förlängningen att lära dig och bli skicklig på fler rätter, vilket gör middagarna hemma mer varierade.

7. Köp mat med kort datum

Halva priset på maten: Många matbutiker säljer livsmedel för halva priset när det bara är någon dag kvar till sista förbrukningsdag. Tänker du inte äta maten direkt, kanske den går att frysa in och ätas senare? Att betala 40 kronor kilot för köttfärsen i stället för 80 är ett exempel på hur du får mer ut för dina matpengar. 

Har en varas bäst-före-datum gått ut – släng den inte. Bäst-före-datumet är bara en garanti från tillverkaren att varan håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Det betyder INTE att maten är oätlig efter det. Ser den okej ut, luktar den okej och smakar den okej - då kan du i de flesta fall äta. Förväxla inte bäst-före-datum med "sista förbrukningsdag".  

Gör så här:  Kolla alltid i mataffärens fyndlådor först. Köp inte saker du normalt aldrig skulle köpa. 

Sidoeffekt: Du kan få en välfylld frys med billigare mat.

8. Köp storpack

Spara tior till hundralappar. Satsa på att köpa storpack. Stora förpackningar är oftast mycket billigare än små. Har du plats i frysen för tvåkiloslådor med kyckling (om du nu äter kyckling) så är det oftast billigare än om du tar mindre förpackningar.

Gör så här: Balansera stora förpackningar mot hur mycket du äter av varan och om den håller sig under längre tid. Tänk också på om du har plats hemma. 

Sidoeffekt: Med ett välfyllt skafferi och mat i frysen blir middagsvalet enklare, eftersom du har många fler alternativ. Dessutom blir du lite av en prepper.

Sparknepen när du åker till och från arbetet eller skolan

■ De här sparknepen utnyttjar du under din vardag. Vissa saker kan kosta på lite, men vinsten ska inte försummas.

9. Spara in på köpkaffet

Spara tusenlappar: Det är många som gärna stannar och köper en kopp "finkaffe" på väg till jobbet, eller under bilturen. Visst är det trevligt med en stor kopp kaffe för 20–40 kronor. Gör du det fem gånger i veckan blir det 400–800 kronor i månaden, eller 5 000–10 000 kronor om året om du skulle avstå helt.

Gör så här: Halvera dina kaffeköp. Kaffe är inte tobak eller knark. Du måste inte avstå helt och hållet. Men välj dina tillfällen och säg nej till finkaffet var annan gång. Att välja två gånger i veckan i stället för fyra eller fem gör att du sparar 2 000–4 000 kronor om året. Vill du ha kaffe varje dag? Köp en termosmugg för en hundring och fixa kaffet innan du går hemifrån.

Sidoeffekt: Lägger du pengarna du skulle köpt kaffe för i en spargris kommer pengarna du sparat att bli ett bra tillskott till din kommande semester. 

10. Lämna bilen hemma 

Spara många tusenlappar: Bilen är den stora kostnaden för många en vanlig Volvo V70 kostar cirka 8 000 kronor i månaden att äga. Det betyder att du ska räkna med runt 40–70 kronor milen med bränsle när du kör bilen.  

Gör så här: Tar du bilen till jobbet? Skippa det och åk kollektivt i stället, när du kan. Många har långt till sitt arbete, jobbar obekväma tider och ingen tillgång till kollektivtrafik. Man ska hämta och lämna på förskola. Men många å andra sidan har någon form av kollektivtrafik. Behöver du inte köra hela vägen kanske du kan ställa bilen vid en infartsparkering och åka kollektivt därifrån? Bara du vet om du kan dra in på bilresandet.

Sidoeffekt: Byter du bilen mot cykeln för du en insats för miljön så får du motion samtidigt också.

Spara dina kvitton och gå igenom dem vid månadsskiftet. Vad kan du spara in på? Betalar du allt med kort kan du kolla kontoutdragen.
Foto: Shutterstock / Shutterstock


Sparknep som tar lite tid, men du bara behöver göra en gång hemma vid datorn 

■ De här sparknepen behöver du bara göra en gång. De kan ta lite tid, men det är det värt.

11. Har du rätt till bostadsbidrag? Sök!

Spara hundralappar, kanske: Är du berättigad till bostadsbidrag, eller kanske bostadstillägg för pensionärer, något väldigt många pensionärer inte tänker på. Kolla här om du kan få bostadsbidrag

Gör så här: Klicka på länken ovan och kolla. Det är enklare än du tror att ansöka.

LÄS MER: Bostadstillägg för pensionärer – så fungerar det 

Sidoeffekt: Du lär dig att ansöka om bidrag du är berättigad till. Det gör det lättare för dig att hitta mer hjälp du har rätt till.

12. Rörlig ränta i stället för fast – byt bank

Spara från hundralappar till tusenlappar: Det här tipset är bäst för dig med bolån. Genom att kolla dina lån regelbundet kan du med små medel få ner dina fasta kostnader. Historiskt sett har det lönat sig att ha korta 3-månaderslån, eller rörliga lån på din bostad. 

Gör så här: Prata med din bank eller hypoteksinstitut. De vet att du kanske kommer att byta bank och gör oftast sitt bästa för att du ska få ett fördelaktigt lån hos dem. Ett samtal kan räcka för att spara flera hundralappar i månaden. Blir du inte nöjd med din bank, berätta att du kommer att kontakta andra banker för att hitta lägre räntor och bättre villkor.

Sidoeffekt: Du blir bättre på att prata pengar med din bank. Det kan stärka självförtroendet och göra det enklare längre fram.

LÄS MER: Kolla aktuella bolåneräntor här 

13. Gå igenom dina kvitton

Spara hundralappar: Det blir ofta många kvitton på en månad. Ta vara på dem och spara dem på en särskild plats.

Gör så här: Ta fram kvittona och gå igenom vart dina pengar tagit vägen under månaden. Kolla även kontoutdrag från banken och kreditkortsfirman så ser du exempelvis hur mycket kaffe du handlat.

Sidoeffekt: Du har tagit första steget mot att göra en egen budget. Är dina utgifter rimliga? Det behöver inte se ut som i "Lyxfällan", men du kanske har utgifter som överraskar dig?

Sparknepen som kräver lite arbete

■ De här sparknepen kräver en del arbete från din sida. Det kan vara lite merjobb på kvällen, men kan ge fin utdelning i plånboken.


14. Sälj kläder du inte använder på nätet

Spara hundralappar: Sälj kläder och andra saker du inte använder. Skänk stora saker du inte behöver och tar en massa plats.

Gör så här: Har du kläder du inte längre använder eller som är för stora eller för små – sälj dem. Det finns i dag flera köp- och sälj sajter du kan använda dig av. Du får inte bara en slant i plånboken. Kläder som annars bara skulle hänga och samla damm blir till nytta för någon annan.

Sidoeffekt: Köp nya kläder och saker du behöver på samma sätt. Du sparar pengar och miljön.

15. Gör matlådor

Spara 50 kronor om dagen: Äter du lunch ute varje dag? Tycker du att maten verkligen är värd den hundralapp (ungefär) som du betalar? Lunch ute varje arbetsdag är cirka 2 000 kronor i månaden. 

Gör så här: Kolla din lunchrestaurangs veckomeny. Avstå de gånger de inte har något som du gillar. Ta med en matlåda den eller de gångerna i stället. Du kommer att spara cirka en 50-lapp per gång och få en lunch du gillar bättre. Genom att ta med dig matlådor till jobbet så spar du inte bara mycket pengar utan du vet precis vad du får i dig också. Är du ambitiös så förbered hela veckans matlådor under helgen, foodpreppa, så slipper du jobbet i veckan.

Sidoeffekt: Du slipper bli negativt överraskad av din lunch.

16. Utnyttja dina medlemsrabatter

Spara tior till hundralappar: I dag kan du bli medlem i de flesta butiker och det innebär också många erbjudanden. Håll koll på vad som gäller för dina medlemskap och utnyttja rabatterna när du behöver handla. 

Gör så här: Bli medlem i allt du kan. Skapa en epostadress för bara medlemskapen så slipper din vanliga mejlkorg översvämmas med erbjudanden. 

Sidoeffekt: Du blir mer medveten om vad saker kostar och hur mycket rabatt företagen kan ge.

Låna eller läs tidskrifter på biblioteket, då kan du dessutom hitta nya titlar att läsa.
Foto: Shutterstock / Shutterstock


17. Låna böcker och tidskrifter i stället för att prenumerera

Spara hundralappar: Låna i stället för köp. Det finns billigare sätt att läsa tidskrifter och böcker på. 

Gör så här: Varför inte utnyttja biblioteket där du bor? Författarna går inte lottlösa, de får en lite slant för varje lån du tar. De flesta biblioteken har ljudböcker och e-böcker du kan ladda ner hemifrån, utan kostnad för dig. Tycker du om tidningar och tidskrifter och har en läsplatta kan du testa tjänsten Readly för 9 kronor första månaden och läsa allt från Expressen till magasin som Vanity Fair varje månad, för en mindre avgift än om du skulle köpa tidningarna. 

Sidoeffekt: Du kommer att upptäcka nya författare och magasin. 

18. Tvätta billigare

Spara tior, eller mer: Tvättmaskin och torktumlare drar mycket el och förbrukar vatten.

Gör så här: Tvätta alltid med full maskin och med en så låg temperatur som möjligt. Har du en nyare tvättmaskin finns korta program som minskar el- och vattenkonsumtionen. Ställer du in en ny energisnål tvättmaskin på 60 grader tvättar den bara under en kort tid i den temperaturen. Resten av tvättiden går på betydligt lägre temperatur. Detta sparar mycket energi och pengar för dig. 

19. Plocka svamp, bär och frukt

Spara tior till hundralappar: Skogen är framåt hösten fylld av bär och svamp.

Gör så här: Utnyttja allemansrätten, men gör det med förnuft. Du får oftast plocka bär och svamp i skogen. Ta hem, sylta och safta och frys in, så du klarar dig. Men plocka bara svamp du känner igen som ätliga. Att hitta "herrelösa" äppelträd är inte helt ovanligt heller. Men se upp för att inkräkta på privat mark nära bostadshus. Har du inte egna frukträd men grannen har – fråga om du får plocka av frukt.

Sidoeffekt: Avstå att plocka svamp om du är osäker. Det finns svampar som är farliga för din hälsa. 

Baka ditt eget bröd och frys in det du inte äter direkt.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Sparknepen som du blir glad för i efterhand

■ De här spartipsen kräver en del av dig. Du behöver inte ändra ditt sätt att leva, men kanske utveckla det. Vinsterna kan dock bli stora.

20. Baka ditt bröd

Spara tior per gång: Baka själv.

Gör så här: I stället för att köpa fikabröd och köpa frukostbröd kan du baka ditt eget.

Sidoeffekt: Du får bra koll på vad du stoppar i dig. Du får också exakt det brödet du vill ha.


LÄS MER: Ångerrätten - det här har du rätt til


21. 48-timmarsregeln 

Spara 1 krona till tusenlappar: Har du hittat något du verkligen vill köpa, något du inte planerat, köp det inte direkt. 

Gör så här: Ta 48-timmar på om du egentligen behöver just den saken innan du slår till.  Vill du verkligen köpa saken, kolla på sajter som Prisjakt.nu var du hittar den billigast. 

Sidoeffekt: Du kommer att märka att du ska ta affärernas extrema lockpriser med en skopa salt. Lita inte blint på uttryck som "sista exemplaret" eller "priset gäller bara i dag". 

Satsa på second hand när du behöver nya kläder.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

22. Köp kläder second hand

Spara hundralappar: Visst är det kul med nya kläder, men hur ofta köper du något du verkligen behöver och inte bara något du vill ha? 

Gör så här: Då är det bra mycket bättre att satsa på second hand. Det blir inte bara billigare utan det är också bättre för miljön. Mycket av de som finns i välgörenhetsaffärerna och second hand-butikerna är helt oanvända. 

Sidoeffekt: Handlar du i en välgörenhetsaffär stöder du även organisationens verksamhet.

Skona klimatet och ta med eget vatten. Bubbla det om du inte vill ha kallt kranvatten.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

23. Kranvatten i stället för flaskvatten

Spara tior per gång: Vi har dricksvatten i världsklass i Sverige.

Gör så här: I stället för att köpa vatten på flaska, ta med flaska med kranvatten hemifrån. Måste du ha bubbelvatten, satsa på en kolsyremaskin och gör eget. 

Sidoeffekt: Du sparar klimatet genom att minska vattentransporterna. 

Satsa på en knytis i stället för en dyr kväll på krogen.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Sparknepen som ger mycket – men kräver en hel del av dig och din familj

■ De här tipsen kräver en hel del av dig. Du kan behöva ändra din livsstil. Men tänk på att du kan göra fler vinster än bara de ekonomiska. 

24. Se över dina återkommande räkningar

Spara hundralappar eller tusenlappar: Ofta betalar vi bara vår elräkning, bilförsäkring och telefon- och bredbandsabonnemang utan att tänka så mycket på det. 

Gör så här: I dag finns det flera jämförelsetjänster så använd dem och jämföra olika elbolag, försäkringsbolag och mobiloperatörer så kan du spara en hel del pengar.

Sidoeffekt: Du blir mer medveten om pengars värde. 

25. Byt dyra restaurangmiddagar mot knytmiddagar

Spara hundralappar till tusenlappar: Visst är det bekvämt att äta ute? Maten är oftast god och du slipper laga mat och diska efteråt.

Gör så här: Gör en egen "krogbudget" och håll dig inom den. Är du van att äta ute flera gånger i veckan kanske du ska dra ner på besöken? Gillar du att äta ute med vänner kan du i stället bjuda in till en knytmiddag där alla tar med sig en rätt. Eller kanske en picknick om vädret är bra.

Sidoeffekt: Du kan välja ett mycket bättre vin på Systembolaget, än det du får på krogen – och till samma eller ett lägre pris.

26. Skippa gymkortet

Spara hundralappar: Tänk gör-det-själv.

Gör så här: Börja springa och köp hem ett par hantlar eller en kettlebell i stället för att betala för ett dyrt gymkort. Det lönar sig i längden. 

Sidoeffekt: Du får förhoppningsvis mer frisk luft när du är ute.

27. Inför godisförbud

Spara hundralappar: Godis innehåller oftast extrema mängder socker. Du riskerar vid ett överdrivet godisätande att drabbas av fetma och karies, men även också diabetes.

Gör så här: Är du en gottegris – se hur länge du kan klara dig utan godis. Du sparar både pengar och kommer i form. Undvik godis med höga halter (snabba) kolhydrater.

Sidoeffekt: Din tandläkare kommer att bli glad.

28. Välj lägenhet i stället för hotell på semestern – åk under lågsäsong

Spara tusenlappar: Satsa på att hyra en lägenhet, välja lägenhetshotell eller stuga på semestern i stället för att bo på hotell. På så sätt kan laga egen mat och spara en hel del pengar.

Gör så här: Undvik högsäsong om du kan. Tyvärr är det oftast som dyrast när skolorna är stängda.

Sidoeffekt: Sparar du på semesterresorna kan du åka oftare. 

LÄS MER: Rot och rut – det här gäller för avdragen 2018 

29. Sänk värmen hemma

Spara hundralappar. Det här är inte för alla. Men du sparar många hundralappar genom att sänka innetemperaturen om du bor i villa eller radhus.

Gör så här: Genom att sänka värmen hemma, bara ett par grader kan räcka, så spar du mycket pengar. Har du pengar att investera ska du kanske fundera på att installera värmesystem som bergvärme? Eller kanske en luftvärmepump eller kanske solfångare.

Sidoeffekt: Du ser snabbt hur du med enkla medel kan sänka månadskostnaderna.

30. Undvik stand-by-läge

Spara hundralappar: Sänk elförbrukningen genom att stänga av alla elektriska apparater ordentligt hemma. Stand-by-förbrukningen kan ta 5–10 procent av din totala elförbrukning om du bor i lägenhet.

Gör så här: Det är svårt att se vilka apparater som är energitjuvar i stand-by-läge och du ska inte stänga av alla apparater. En ensam apparat som inte är del av ditt digitala hem, som mikrovågsugnen, kanske inte behöver stå på. Inte heller mobilladdarna. Men routern, tv-dekodern och annan elektronik kan förlora sina inställningar om du stänger av helt. Har du många apparater nära varandra kan du ansluta dem till en förgreningsdosa med avstängningsknapp. Då blir det hela mycket enklare. 

Sidoeffekt: Du får chans att rensa upp i sladdröran. Kanske har du saker inkopplade du inte ens använder?

Fimpa cigaretterna och gör både din plånbok och hälsa en stor tjänst.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

31. Skippa snus och cigaretter

Spara 65 kronor om dagen. Röker du 20 cigaretter på en dag vet du vart dina pengar går. Få tycker med gott samvete att det är värt 24 000 kronor om året, med tanke på alla risker rökare utsätter sig för. Å andra sidan är det något av det svåraste som finns, att bli kvitt nikotinberoendet. Vill du bli fri ditt snusande finns också stora pengar att spara.

Gör så här: Har du ett friskvårdsbidrag från ditt arbete ska du satsa de pengarna på att bli rökfri. Jo, det är svårt och kräver enorma uppoffringar av dig. Något din omgivning kanske inte är medveten om. Men den vinst du gör i hälsa och ekonomi är betydande och kanske den finaste gåvan du kan ge dig själv. 

Sidoeffekt: All mat smakar godare. Goda dofter framträder tydligare.