100 000 kunder på Ikeas cityvaruhus – på en vecka

Ikeas nya cityvaruhus öppnade i Gallerian i Stockholm den 30 juni.
Foto: Ikea

Efter en vecka i Gallerian har Ikeas nya cityvaruhus i Stockholm nått 100 000 besökare.

– Reaktionerna har varit över förväntan. Den vanligaste kommentaren har varit ”äntligen kommer ni”, säger varuhuschefen Jenny Vasquez Ling.

Nu planeras nästa steg med fler cityformat och nytt restaurangkoncept, där det serveras både öl och vin.

Den 30 juni slog Ikea upp dörrarna till sitt nya varuhus mitt i centrala Stockholm. Första dagen fyllde 19 000 det nya cityvaruhuset, och under torsdagen – en vecka efter öppning – väntar sig Ikea passera 100 000 besökare.

– Vi är fortfarande i någon slags eufori sedan öppningen. Vi har väntat på det här i flera månader, och nu är det på riktigt med kunder överallt. Det är otroligt uppskattat av våra kunder i Stockholm, säger Jenny Vasquez Ling.

På premiärdagen ringlade sig kön till Ikea genom nästan hela Gallerian.
Foto: Ikea

Den största skillnaden mellan cityvaruhuset och ett klassiskt Ikeavaruhus är storleken. Cityvaruhuset i Stockholm spänner över 8 000 kvadratmeter på fyra våningsplan, medan varuhuset i Barkarby huserar på strax över 40 000 kvadratmeter.

– Vi försöker visa så mycket sortiment som möjligt så att man kan klämma och känna på det, men vi kan inte visa allt. Men vi har mer än en fjärdedel av sortimentet för direkt nedtag, vilket också kunderna uppskattar – att kunna komma in och handla och få med sig sina produkter direkt, säger Jenny Vasquez Ling.

Ikeas nya cityvaruhus har serveringstillstånd, och har redan hunnit med några after works på sin uteservering på Jakobsgatan.
Foto: Ikea

Även restaurangdelen har varit en hit bland besökarna. 

– Det har varit väldigt populärt att komma och äta lunch, middag och fika. Vi har till och med haft en och annan after work på vår uteservering.

Är det här det nya sättet att handla på Ikea?

– Jag tror inte att det är det nya, men det är ett komplement. Vi håller på att utveckla en mängd olika format på Ikea just nu, där cityvaruhusen är ett av formaten, säger Jenny Vasquez Ling.