Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Skattesänkningen räcker till en plusmeny på grillen”

Över 800 000 i glesbygden får sänkt skatt.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: LASSE SVENSSON

Annie Lööfs skattesänkning för människor i glesbygden – med 137 kronor i månaden – totalsågas nu av fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin. 

– Det räcker till en plusmeny på grillen. I stället kunde man anställt 3 100 undersköterskor i vården. 

Centerledaren Annie Lööf presenterade under onsdagen skattesänkningen som berör 800 000 människor i lands- och glesbygd – en del av budgetuppgörelsen mellan S, MP, C och L. De skattebetalare som bor i så kallade stödområden får från och med nästa år 137 kronor i månaden. 

Expressen berättade i går om Bräcke kommun i Jämtland, där fem av åtta skolor lagts ner, nattambulansen är hotad, arbetsförmedlingen och försäkringskassan är borta – och landstingsskatten ska höjas.

– 137 kronor räcker till en pizza i månaden. Det hade kanske varit trevligt – om våra medborgare hade haft en pizzeria att gå till. Men den servicen är borta sedan länge, som så mycket annat, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Jörgen Persson (S).

Nu sågas skattesänkningen även av fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin. 

Baudin: ”En rejäl felprioritering”

– Jag är helt övertygad om att medlemmarna i Kommunal hellre hade sett fler kollegor. För 1,35 miljarder kronor som skattesänkningen kostar hade man kunnat anställa 3 100 undersköterskor, säger han till Expressen. 

– Detta är en rejäl felprioritering. 

Enligt Tobias Baudin behövs ett omedelbart lyft av äldreomsorgen. 

– Siffror från försäkringskassan visar att sjuktalen i äldreomsorgen är dubbelt så höga som i byggsektorn. Det är alldeles för slimmat i dag. Vi har en kronisk underbemanning. 

Och han lägger skulden på Centerledaren Annie Lööf. 

– Centerpartiet verkar bara ha ett verktyg i verktygslådan – skattesänkningar. Sverige behöver inte fler skattesänkningar när äldreomsorgen står inför en av våra största utmaningar i historien. Man måste satsa och investera rejält. 

Kommunal uppmanar nu alla riksdagspartier till samling för att rädda hela landet. 

– Politikerna i riksdagen och regeringen måste kraftigt höja statsbidragen till kommunerna och regionerna. Politik är att vilja, men det är också att prioritera, fortsätter Tobias Baudin. 

– Alla måste nu sansa sig och fundera på vad som är det viktiga för Sverige. Välfärden måste komma först. 

Kommunals ordförande Tobias Baudin om beskedet.